Un tribunal pakistanez a condamnat, săptămâna trecută, doi frați creștini la moarte pentru blasfemie. Din momentul arestării lor în 2014, Qaisar și Amoon Ayub au fost ținuți în districtul Jail Jhelum, în provincia Punjab, la 200 km nord de Lahore, pentru că ar fi afișat pe site-ul lor „materiale nerecunoscute”, potrivit AsiaNews.
Din motive de securitate, cei doi au fost ținuți în închisoare ca urmare a verdictului pronunțat, la 13 decembrie, de către judecătorul Javed Iqbal Bosal din districtul Talagang Jhelum. Povestea lor datează din 2011, când Qaisar, după o ceartă la birou, a început să primească amenințări cu moartea, iar frații au trebuit să fugă din țară. La întoarcere au fost arestați sub acuzații de blasfemie, patru ani mai târziu, după cum a raportat AsiaNews la vremea respectivă.
Qaisar a declarat că și-a închis contul în 2009, dar un prieten musulman a reușit cumva să reia site-ul online, păstrându-l în numele lui Qaisar, potrivit AsiaNews. Centrul pentru asistență juridică, asistență și decontare (CLAAS-UK), care a reprezentat frații în instanță, a declarat că intenționează să atace sentința, făcând recurs la Înalta Curte din Lahore.
„Aceasta este o situație foarte nefericită”, a declarat directorul centrului, Nasir Saeed. „Din cauza amenințărilor de la cei care se confruntă cu dificultăți, instanțele inferioare își transmit răspunderea în fața instanței superioare și apoi durează mai mulți ani pentru a dovedi nevinovăția acuzatului.”
„Am văzut acest lucru în cazul recent al Asiei Bibi, care a fost condamnată în mod similar de instanța de judecată inferioară, și a durat ani de zile să ajungă la Curtea Supremă pentru a i se face dreptate”, a spus el. „Mă tem că acum Qasir și Amoon vor trebui să aștepte ani buni pentru a li se face dreptate.”
Aasiya Noreen, o femeie creștină pakistaneză, cunoscută sub numele de Asia Bibi, a fost achitată de către Curtea Supremă din țară în luna octombrie, în urma unei acuzații de blasfemie, care poartă cu sine pedeapsa cu moartea, deși nu a fost niciodată impusă.
Motivul acuzațiilor împotriva celor doi frați pare să fie o ceartă între prietenii lui Qaisar, care a avut loc în biroul său din Lahore, în 2010, când unul dintre ei a făcut un comentariu despre sora unui alt prieten, care l-a învinuit apoi pe Qaisar pentru insultă.
El i-a spus lui Qaisar că aceasta a fost o problemă foarte gravă în Pakistan și, la scurt timp după aceea, Qaisar a început să primească amenințări cu moartea și s-a ascuns. Temându-se pentru viața sa, a fugit din țară împreună cu fratele său. Mai întâi au plecat în Singapore, apoi în Thailanda, dar nu au putut rămâne în vreun loc prea mult timp, așa că s-au întors în Pakistan în 2012. Atunci s-a aflat că lui Qaisar i s-a deschis un caz de blasfemie.
Ambii bărbați sunt căsătoriți, iar Qaisar are trei copii. Închisoarea celui din urmă (Qaisar) a afectat familia sa, în special sănătatea mintală a fiului său de 14 ani, a raportat AsiaNews la scurt timp după arestarea lor. Departamentul de Stat al SUA a anunțat, săptămâna trecută, că a adăugat Pakistanul pe lista sa de țări cu o preocupare deosebită pentru încălcări ale libertății religioase din cauza legilor privind blasfemia din țară.
„Din populația lumii care este în închisoare pentru blasfemie, jumătate dintre aceștia sunt în închisorile pakistaneze, inclusiv Asia Bibi, care a fost recent eliberată și așteaptă acum o audiere din partea Curții Supreme din Pakistan”, a declarat ambasadorul SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională, Sam Brownback, în cadrul unei conferințe de presă.
Tradus de la sursa worldwatchmonitor.org