Cazuri UmanitareStiriStudii/Cercetari

Cele mai interesante descoperiri ale arheologiei biblice din 2023

2023 a fost un an mare de descoperiri interesante pentru arheologie care susțin Biblia. Iată o listă cu câteva dintre descoperirile despre care Beliefnet a raportat anul acesta:

Bazinul Siloamului

Găsit întâmplător în 2004, Bazinul este cel mai faimos pentru că este locul în care Isus a vindecat un orb în Evanghelia după Ioan. Săpăturile continuă să descopere mai multe dintre secretele piscinei, inclusiv opt trepte care duceau în piscină. Johnnie Moore, președintele Congresului Liderilor Creștini, a subliniat că descoperirea confirmă povestea biblică. „Din punct de vedere teologic, ea afirmă Scriptura, iar din punct de vedere politic, ea afirmă legătura incontestabilă și de neegalat a Israelului cu Ierusalim. Unele descoperiri sunt teoretice. Acesta este de netăgăduit. Este o dovadă a poveștii Bibliei și a poporului ei, Israel.”

Mesha Stele

Cunoscută și sub numele de Piatra Moabită, Stele Mesha a fost descoperită inițial în 1868 de un misionar creștin. Piatra originală a fost zdrobită din cauza unui dezacord, dar mai târziu a fost reasamblată de un bărbat pe nume Charles Clemont-Ganneau. Înainte de a fi distrusă, a fost făcută și o gravură pe hârtie cu inscripția pietrei. Scrise în limba moabiților, părți care fuseseră ilizibile recent au dezvăluit referiri la „YHWH”, cuvântul ebraic pentru Dumnezeu și o referire la „casa lui David.” David este faimosul rege din a cărui linie Isus și-a revendicat descendența pământească. Evenimentele menționate pe piatră coincid și cu evenimentele menționate în 2 Regi 3.

Traducerea Noului Testament veche de 1.750 de ani

Medievalistul Grigory Kessel de la Academia Austriacă de Științe a dezvăluit că o porțiune a Noului Testament este descoperită în limba siriacă veche. Descoperirea a făcut parte dintr-un „palimpsest dublu” sau un manuscris care a fost reutilizat, în acest caz, sub două straturi, o practică comună din cauza deficitului de hârtie. Fragmentul a fost datat la 1.750 de ani. Textul acoperă Matei 12, cu unele diferențe minore observate în formularea din versetul 1. Constatarea este semnificativă deoarece unii cercetători cred că Evangheliile ar fi putut fi scrise inițial în siriacă veche și nu în greacă, așa cum este credința populară. Până la această descoperire, existau doar două traduceri cunoscute ale Bibliei în limba siriacă veche.

Monedă veche de 2.000 de ani descoperită în Țara Sfântă

O monedă veche de 2.000 de ani a fost descoperită de Proiectul Judean Desert Survey în Ein Gedi. Moneda datează din jurul anilor 66/67 d.Hr. după ce al Doilea Templu a fost distrus de romani, așa cum a prezis Isus în Evanghelii. Moneda poartă termenul „Sfântul Ierusalim” în ebraică veche, în opoziție cu romanii ocupanți ai vremii. Descoperirea este deosebit de importantă pe măsură ce războiul Israel-Hamas continuă și abundă întrebările legate de legitimitatea prezenței evreiești în Israel. Ze’ev Orenstein, directorul afacerilor internaționale pentru Fundația Orașul David din Ierusalim, a menționat anterior că moneda este dovada prezenței de lungă durată a poporului evreu în regiune. „Această descoperire evidențiază încă o dată legătura incontestabilă a poporului evreu cu Ierusalimul, care datează de mii de ani, nu doar ca o chestiune de credință, ci ca o chestiune de fapt.”

Tradus si adaptat de la sursa: Beliefnet.com

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button