Teme Istorice

Lecturi zilnice din istoria Bisericii #06.01.2024

Cercetarea creației

Cât de multe sunt lucrările Tale, Doamne! Tu pe toate le-ai făcut cu înțelepciune.

Psalmul 104:24

1884: Se contrazic oare religia și știința? Gregor Mendel, care a murit la această dată, n-a crezut acest lucru. Mendel este considerat azi părintele geneticii, dar când a murit, foarte puțini îi cunoșteau activitatea științifică, deși mulți știau că fusese abatele unei mănăstiri din Imperiul Habsburgic. Importanța muncii sale a fost înțeleasă abia la mult timp după moartea lui.

Mendel s-a născut în 1822 și a copilărit la o fermă unde a învățat să cultive plante și să îngrijească albine, două îndeletniciri care mai târziu aveau să se dovedească folositoare pentru el. În 1843 a intrat într-o mănăstire, al cărei abate i-a împărtășit interesul pentru știință și i-a îngăduit să studieze la Universitatea din Viena. În grădina mănăstirii, Mendel a cultivat mii de lujeri de mazăre și a îngrijit mai mulți stupi, efectuând diferite experiențe cu hibrizi, pe baza cărora a formulat legile eredității care-i poartă numele. Savanții au presupus dintotdeauna amestecul caracteristicilor moștenite, dar Mendel a descoperit că ereditatea este influențată de combinarea genelor dominante cu cele recesive. El și-a expus descoperirile într-o lucrare pe care a prezentat-o mai multor societăți științifice, dar la vremea aceea nimeni nu a înțeles cu adevărat importanța legilor lui.

În 1868 Mendel a devenit abatele mănăstirii în care trăia și activitățile administrative nu i-au mai lăsat prea mult timp pentru preocupările științifice. Atunci când a murit, în 1884, a fost plâns de toți cei ce l-au cunoscut și l-au admirat ca creștin, dar aceștia nu au bănuit aproape deloc că el fusese și un om de știință. Bărbatul acesta cu o fire blândă ar fi fost foarte mirat să știe că în secolul următor oamenii de știință și creștinii vor deveni inamici.

Uneori faima vine după moarte. În Republica Cehă există o universitate care-i poartă numele, iar în mănăstirea unde a trăit și a murit există un Muzeu Mendel, care cuprinde și grădina pe care a cultivat-o. Aceste așezăminte onorează un creștin sincer pentru cei din vremea lui și un stimat om de știință pentru generațiile viitoare.

Rugăciune: Dumnezeule Creator, Îți mulțumim pentru lumea minunată și complexă pe care ai făcut-o și pentru mințile luminate care o înțeleg. Amin.

sursa: eBiblia.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button