Cât de multe sunt lucrările Tale, Doamne! Tu pe toate le-ai făcut cu înțelepciune.
Psalmul 104:24
1884: Se contrazic oare religia și știința? Gregor Mendel, care a murit la această dată, n-a crezut acest lucru. Mendel este considerat azi părintele geneticii, dar când a murit, foarte puțini îi cunoșteau activitatea științifică, deși mulți știau că fusese abatele unei mănăstiri din Imperiul Habsburgic. Importanța muncii sale a fost înțeleasă abia la mult timp după moartea lui.
Mendel s-a născut în 1822 și a copilărit la o fermă unde a învățat să cultive plante și să îngrijească albine, două îndeletniciri care mai târziu aveau să se dovedească folositoare pentru el. În 1843 a intrat într-o mănăstire, al cărei abate i-a împărtășit interesul pentru știință și i-a îngăduit să studieze la Universitatea din Viena. În grădina mănăstirii, Mendel a cultivat mii de lujeri de mazăre și a îngrijit mai mulți stupi, efectuând diferite experiențe cu hibrizi, pe baza cărora a formulat legile eredității care-i poartă numele. Savanții au presupus dintotdeauna amestecul caracteristicilor moștenite, dar Mendel a descoperit că ereditatea este influențată de combinarea genelor dominante cu cele recesive. El și-a expus descoperirile într-o lucrare pe care a prezentat-o mai multor societăți științifice, dar la vremea aceea nimeni nu a înțeles cu adevărat importanța legilor lui.
În 1868 Mendel a devenit abatele mănăstirii în care trăia și activitățile administrative nu i-au mai lăsat prea mult timp pentru preocupările științifice. Atunci când a murit, în 1884, a fost plâns de toți cei ce l-au cunoscut și l-au admirat ca creștin, dar aceștia nu au bănuit aproape deloc că el fusese și un om de știință. Bărbatul acesta cu o fire blândă ar fi fost foarte mirat să știe că în secolul următor oamenii de știință și creștinii vor deveni inamici.
Uneori faima vine după moarte. În Republica Cehă există o universitate care-i poartă numele, iar în mănăstirea unde a trăit și a murit există un Muzeu Mendel, care cuprinde și grădina pe care a cultivat-o. Aceste așezăminte onorează un creștin sincer pentru cei din vremea lui și un stimat om de știință pentru generațiile viitoare.
Rugăciune: Dumnezeule Creator, Îți mulțumim pentru lumea minunată și complexă pe care ai făcut-o și pentru mințile luminate care o înțeleg. Amin.
sursa: eBiblia.ro