Împărăția Mea nu este din lumea aceasta. Ioan 18:36
1198: Câtă putere lumească trebuie să dețină un conducător spiritual? Cei mai mulți papi ai Evului Mediu ar fi răspuns: „Cât mai multă”. Secole la rând, papii erau nu numai capii Bisericii Romano-Catolice, ci domneau și peste o mare parte din centrul Italiei (regiune cunoscută sub numele de Statele Papale). Înzestrat cu puterea de a excomunica pe oricine, un papă avea autoritate chiar și asupra celor mai puternici regi. Nu-i așadar de mirare că tronul papal a atras mulți oameni ambițioși și lipsiți de scrupule. Cu toate acestea, cel mai puternic papă al tuturor timpurilor a fost un om destul de moral, deși foarte ambițios.
Omul acesta a fost Inocențiu al III-lea, al cărui mandat papal a început la 8 ianuarie 1198. Mulți dintre înalții prelați ai bisericii erau corupți, dar Inocențiu (fidel numelui său) a dus o viață lipsită de scandaluri. De îndată ce a devenit papă, la vârsta de treizeci și șapte de ani, n-a avut nicio reținere să-și folosească puterea pentru a-i supune pe unii dintre domnitorii răzvrătiți ai Europei. De exemplu, Inocențiu a numit pe cineva în scaunul de arhiepiscop de Canterbury, oficiu care deținea funcția de cap al bisericii din Anglia. Dar regele Ioan al Angliei își avea propriul său candidat. Când Ioan nu s-a supus, Inocențiu l-a excomunicat și a pus Anglia sub interdicție, adică a scos practic toată țara „în afara bisericii”. Temându-se de eventualitatea unei răscoale, Ioan a cedat și l-a acceptat pe cel numit de Inocențiu.
Într-una din scrierile sale, Inocențiu a afirmat că puterea papei și cea a regelui sunt ca soarele și luna, în sensul că soarele (papa) dă o lumină mai puternică, în vreme ce luna (regele) reflectă doar lumina soarelui.
În ciuda puternicei impresii pe care Inocențiu a lăsat-o asupra contemporanilor săi și a istoricilor, el nu a fost sanctificat oficial și nici n-a fost numit „Inocențiu cel Mare”. Probabil că biserica nu a fost niciodată încântată de extraordinara putere lumească pe care acesta a acumulat-o, având în vedere că Isus a spus că împărăția Sa „nu este din lumea aceasta”.
Rugăciune: Doamne, ferește-ne de tentația puterii lumești și ajută-ne să ne bizuim pe Tine. Amin.
sursa: eBilbia.ro