ArticoleStudii/Cercetari

Studiu: Naşterea lui Isus a fost în 25 decembrie?

Mulţi creştini nu cred că Isus Cristos S-a născut în 25 decembrie, potrivit unui studiu recent condus de ChristiaNet.com „Un procent copleşitor de creştini intervievaţi cred că Isus nu S-a născut în 25 decembrie”, a declarat William Cooper, CEO al site-ului.

Aceste date au fost compilate de la răspunsurile celor 2400 de oameni care s-au identificat ca fiind creştini. Studiul a constatat că aproximativ 70% din grupul intervievat au simţit că Isus nu S-a născut în 25 decembrie.

Intervievaţii au reacţionat la întrebări prin a-şi exprima propriile convingeri că Isus probabil a fost născut primăvara, nu iarna. Un intervievat a spus: „Potrivit istoricilor biblici, descrierea condiţiilor vremii pe durata naşterii a fost indicatorul că s-ar putea ca El să nu Se fi născut în decebrie, ci în octombrie.”

El a explicat modul în care naşterea lui Cristos a avut loc în timp ce mieii erau încă pe câmp, şi cum în luna decembrie ar fi fost prea rece pentru a fi acolo. De asemenea, este o credinţă comună între experţi şi cercetători asupra convingerii că Cristos S-a născut într-o perioadă călduroasă a anului.

Alţi credincioşi au pus accentul pe însemnătatea vacanţei, care este importantă decât data exactă a naşterii lui Cristos. Acest lucru pare a fi foarte important în rândul creştinilor în ultimii ani, deoarece a devenit ataşat comercializării cu aspectul „dăruire de cadouri” al vacanţei.

„Pentru majoritatea oamenilor, aspectele cu adevărat supărătoare ale Crăciunului, cum ar fi cadourile, sunt de fapt comercialismul care s-a ataşat spiritului sărbătorii, şi apare presiunea care îi împinge pe oameni să dea daruri altora, deoarece este de aşteptat, nu o dăruire din dragoste”, a declarat Hank Hanegraff, preşedintele Institutului Creştin de Cercetări, într-o recentă postare pe Facebook.

Sondajul a arătat că 17% dintre creştinii chestionaţi au fost siguri de data naşterii lui Cristos, iar 13% au răspuns că 25 decembrie a fost data exactă, invocând tradiţia ca sursa lor principală.

Această tradiţie a sărbătoririi naşterii lui Isus în 25 decembrie a fost o practică a Bisericii timp de secole. Cei mai mulţi cercetători cred că această zi a fost stabilită pentru Crăciun în Biserica romană incipientă, în conjuncţie cu solstiţiul de iarnă roman. Validitatea zilei nu a fost contestată decât în secolul al XVIII-lea, când filosofi precum Isaac Newton au început propunerea unei teorii alternative.

„Practic, urmăm tradiţia care spune că data iniţială a fost sărbătorită în 25 decembrie. Mulţi sunt de acord că Isus a fost născut într-o primăvară târzie, cum ar fi martie. Poţi găsi şi asta. Personal, consider că ne-am suprasolicitat cu data celebrării naşterii lui Isus Cristos”, a spus pastorul Timothy McIntyre, lider al Bisericii „Oază Creştină” din centrul New York-ului, pentru Christian Post.

Subiectul celebrării lucrurilor dumnezeieşti pe date specifice a devenit un subiect de dezbatere încă din Noul Testament. Dar acestea nu ar trebui să dividă Biserica, potrivit învăţăturilor lui Pavel.

„Scriptura spune că unul onorează o zi, altul onorează altă zi. Nu suntem sub lege şi avem libertate în asemenea lucruri, dar atâta timp cât nu se contrazic cu Evanghelia”, a adăugat McIntyre.

În afară de relatarea biblică a naşterii lui Cristos în Noul Testament, cele mai vechi celebrări înregistrate în 25 decembrie sunt incluse în Cronografia din 354, un manuscris din secolul al IV-lea produs în 354 AD pentru un creştin roman bogat care se numea Valentinus.

În manuscris, datele de comemorare ale martirilor sunt incluse şi încep cu „VIII kal. Lan. Natus Christus in Bethleem Iudeae” ( Eight day before the Kalends of January-25 decembrie, Naşterea lui Cristos în Betleem, Iudeea).

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button