Teme Istorice

Israelul Biblic: Orașul lui David

Primii șapte ani și jumătate în care David a domnit, a domnit în Hebron, care se afla în inima teritoriului tribal al lui Iuda, tribul lui David (2 Samuel 5:5). Pe măsură ce și-a extins domnia asupra întregului Israel, a decis să cucerească orașul Ierusalim, care până în acel moment era condus de iebusiți (2 Samuel 5:6-10). De ce a ales David acest oraș?

Din punct de vedere geografic, acesta se afla în afara rutei principale nord-sud prin zona colinară centrală; nu avea drumuri naturale care să conducă către est sau vest. Totuși, l-a ales datorită locației sale. Orașul, la capătul său sudic, era delimitat de Valea Hinnom, care forma granița dintre teritoriul tribal al lui Beniamin (tribul lui Saul) și Iuda (tribul lui David). De asemenea, datorită faptului că nu fusese cucerit de israeliți, niciun trib nu putea revendica exclusiv orașul. Ofera un loc unde el putea consolida centrul politic și religios al regatului său.

Orașul Ierusalim pe care l-a cucerit David se întindea pe aproximativ unsprezece acri. Se afla pe ceea ce este cunoscut drept colina estică. La est de acesta se afla Muntele Măslinilor, care este separat de colina estică prin Valea Kidron. La vest de acesta se află colina vestică, care este separată de colina estică printr-o vale cunoscută sub numele de Valea Tyrpoean. La sud se află Valea Hinnom. La nord se aflau înălțimile superioare ale colinei estice, unde Solomon și-a construit palatul și Templul.

Biblia identifică colina estică, mai ales porțiunile sale nordice, ca Muntele Sion. Acest lucru poate fi confuz pentru vizitatorii moderni ai Ierusalimului deoarece în perioada bizantină (secolele IV-VI d.Hr) colina vestică a fost identificată greșit ca Muntele Sion, iar această denumire a rămas. Însă, în Biblie, colina estică, în special zona sa nordică, unde a fost construit Templul, era cunoscută sub numele de Muntele Sion.

Astăzi, colina estică se află în afara zidurilor Orașului Vechi, deși este cea mai veche parte a Ierusalimului. Este denumită Orașul lui David. Așa cum auzim în Psalmul 125, munții înconjoară Ierusalimul; în timp ce psalmul ne aduce în minte imaginea frumoasă a lui Dumnezeu înconjurându-și poporul, din punct de vedere strategic, acest lucru a fost în detrimentul Ierusalimului. Pe toate părțile colinei estice, dealuri mai înalte o înconjoară. Deci, de ce a fost construit orașul aici? Datorită sursei sale de apă, Izvorul Gihon. Acest izvor carstic continuă să curgă chiar și astăzi. Săpăturile recente au descoperit o mare fortificație construită în jurul izvorului pentru a-l proteja.

Săpăturile din Orașul lui David au scos la iveală vestigii care datează de peste patru mii de ani. Săpăturile din Orașul lui David reflectă istoria orașului; rolul său ca capitală a regatului Iuda; distrugerea sa de către babilonieni; dimensiunile sale mai mici în vremea lui Ezra și Neemia. Sistemele sale de apă. Structuri din primul secol și dovezi ale distrugerii sale de către romani în anul 70 d.Hr. Aici și-au amintit exilații când au fost dispersați și au dorit să se întoarcă (Psalmul 137).

Tradus de la sursa: cbnisrael.org

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button