ExterneStiri

Ziua Yom HaZikaron: Ziua Memorială a Israelului

De Julie Stahl

„Scumpă este înaintea Domnului moartea celor iubiți de El.” (Psalmul 116:15).

La o săptămână după Yom HaShoah („Ziua de Comemorare a Holocaustului din Israel”), israelienii marchează Yom HaZikaron („Ziua Memorială a Israelului”) pentru a onora și a-și aminti cei care au murit luptând pentru țara lor și cei uciși în atacuri teroriste.

O ceremonie de stat televizată are loc la Zidul de Vest și cartierele din întreaga țară își organizează propriile ceremonii în locuri publice, cu participarea tineretului.

Israelienii stau pe străzi o oră sau mai mult pe măsură ce persoanele decedate din acele cartiere sunt amintite și onorate.

După invazia din 7 octombrie și masacrul, precum și războiul continuu cu Hamas și Hezbollah, această zi este mai reală și mai relevantă ca oricând pentru majoritatea israelienilor.

Mulți vizitează cimitirele și participă la alte ceremonii în acea zi. Școlile sunt în sesiune, dar au programe speciale pentru a onora soldații căzuți și victimele terorismului.

De două ori, în seara dinaintea Zilei Memoriale a Israelului și în dimineața următoare, israelienii stau colectiv în tăcere în timp ce o sirenă sună reamintind sacrificiile făcute de familie și prieteni pentru libertatea și securitatea Israelului.

„Mă gândeam la toți soldații de la începutul statului modern al Israelului până astăzi care au trebuit să lupte pe front și pe frontul intern,” a spus Shai Yosipov, un fost medic de luptă IDF.

„Este atât de important ca toată lumea să înțeleagă prețul și responsabilitatea pe care o avem trăind în această țară. Nu doar că ne amintim de cei dragi căzuți, dar recunoaștem și că a fost întotdeauna un sacrificiu necesar pentru a putea fi aici astăzi,” spune Yosipov.

„În timpul sirenei, mă rugam pentru familiile care au pierdut atât de mulți, și mă rugam ca Dumnezeu să le ofere alinare din durere,” spune Sarah Rivka Yekutiel, care s-a mutat în Israel din Boston acum mulți ani.

„Este un timp emoțional pentru toată lumea, indiferent dacă ai pierdut sau nu membri ai familiei. Această zi este foarte grea și intensă,” a spus Orital Saban, care s-a mutat recent în Israel din Canada.

Peste 23.000 de soldați israelieni și evrei și peste 3.100 de victime ale terorismului au căzut din 1860.

La apusul soarelui în Ziua Memorială a Israelului, israelienii fac un salt incredibil de la doliul pentru cei care și-au dat sacrificiul suprem, la celebrarea Yom HaAtzma’ut („Ziua Independenței Israelului”).

Tradus de la sursa: cbnisrael.org

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button