Fostul premier britanic Tony Blair crede că deschiderea mai mare pe care o au autorităţile chineze faţă de religie este un semn care arată că Beijingul are relaţii externe tot mai complexe. Creşterea economică a Chinei şi consolidarea statutului său de putere globală influenţează major dimensiunea religioasă a vieţii chinezilor.
„S-ar putea să avem multe lucruri de învăţat de la experienţa religioasă în dezvoltare a Chinei, aşa cum învăţăm din poziţia sa influentă, tot mai spectaculoasă, în economia globală”, a declarat Blair pentru washingtonpost.com.
Schimbările majore în plan economic şi social, un exemplu fiind migrarea populaţiei chineze dinspre zonele rurale spre centrele urbane, implică şi schimbări în planul religios. China este recunoscută pentru faptul că are o mare diversitate de religii. Blair crede că nu se poate separa evoluţia vieţii economice şi sociale de evoluţia religiei. Acestea merg împreună şi, chiar dacă evoluţia economică este mai spectaculoasă, nu se poate nega nici realitatea, nici importanţa evoluţiei în plan religios.
Bisericile şi comunităţile creştine au un rol vital în integrarea persoanelor care se mută în centrele urbane, ajutându-le să nu se izoleze. De asemenea, Blair consideră că bisericile dau un ton pozitiv prin implicarea lor în activităţi sociale şi că sunt necesare pentru a le oferi generaţiilor tinere standarde morale.
Fostul premier este conștient însă de intenţiile şi eforturile autorităţilor guvernamentale chineze de a controla activitatea diverselor organizaţii religioase.
Stire preluata de pe www.semneletimpului.ro