59% dintre milenialii crescuți într-o biserică au renunțat- și încearcă să ne spună de ce
Milenialii (generația ajunsă adultă în secolul 21 sau generația Y) și biserica nu par să se împace.Adevărul e că nimeni nu m-a întrebat de ce milenialilor nu le place biserica. Din fericire, ca un profesor de școală publică sunt foarte pricepută să răspund la întrebări înainte de a fi puse. E un dar defapt.
Din adâncul inimii vreau sa iubesc Biserica
Aș vrea să trimit în toată lumea avioane care să scrie pe cer schimbarea vieții care se întâmplă sub o clopotniță. Aș vrea să instalez un microfon de poliție deasupra mașinii mele și să merg pe străzi țipând către lume despre comunitatea magică și utopică a credincioșilor care îi așteaptă pe ei chiar în josul străzii.
Cu disperare vreau să simt aceasta despre biserica, dar nu pot. Nici măcar puțin. De fapt, ca mulți din generația mea simt chiar opusul.
Se pare că prea des bisericile noastre fac mai mult rău decât bine și statisticile arată că un număr uluitor de mileniali au luat la cunoștiință.
Potrivit acestui studiu, frecventarea bisericii și impresiile sunt cele mai scăzute din istoria recentă și cele mai drastice printre milenialii de la 22 la 35 de ani. Doar 2 din 10 americani consideră că participarea la biserică este importantă sau merită :
- 59 % dintre mileniali crescuți în biserică au renunțat la a frecventa biserica;
- 35 % dintre mileniali au o poziție anti- biserică, crezând că biserica face mai mult rău decât bine.
De departe generația Y este grupul de vârstă cel mai puțin probalil să participe la servicii de biserică. În timp ce stăteam în Biserica noastră mare la întâlnirea anuală a Bisericii, m-am uitat în jur după cineva din grupul meu de vârstă. A fost ca o căutare la petrecerea de pe Titanic.
E cineva viu aici? Mă aude cineva?
Învârtindu-mă înauntru și afară timp de 90 de minute în jurul adresei bisericii, tot mă întrebam unde sunt oamenii mei?Și apoi întrebarea mai înspăimântătoare, de ce mai sunt încă aici?
O nemulțumire profundă a rămas în mine, în ciuda a celor mai mari încercări ale mele de a aluneca înapoi, indiferent ce fac continuă să se ridice din rama mea de sârmă.
În ciuda scăderii abrupte a generației Y, majoritatea bisericilor par a continua cu afacerile lor obișnuite. Desigur ei pot să adauge un camion de mâncare sau o noapte de bowling, dar nimeni nu pare să reacționeze cu orice nivel de îngrijorare care corespunde acestor statistici.
Unde este forța de acțiune de căutare a generației pierdute? Unde este introspecția necesară când o treime din generație este anti- biserică?
Așadar, cu riscul de a fi excomunicată, aici este metaforic pironită cele 12 teze ale mele la ușa de lemn a americanilor, milenalilor fără biserică.
1. Nimeni nu ne ascultă
Nimănui nu îi pasă ce gândim.Atunci noi de ce am servi orbește o instituție pe care nu o putem modela sau schimba?
Soluții:
- crearea de chestionare sau forumuri pentru a descoperi nevoile adulților, din afara si din interiorul bisericii;
- invitarea generației Y de a servi ca și lideri unde pot face o diferență;
- angajarea unui pastor tânăr care are dorința și calitățile de a conecta milenarii.
2. Suntem sătui să auzim despre valori și declarații misionare
Desigur că pentru o organizație este important să se miște în aceași direcție, dar este deja un lider pe care să Îl urmăm- Isus. El a spus iubește-L pe Dumnezeu, iubește-i pe alții- misiune îndeplinită. De ce mai avem nevoie de alte afirmații, nu suntem oare toți trupul lui Hristos?
Soluții:
- Explică valorile și misiunea bisericii direct în inima Evangheliei, fără a folosi prea multă vorbărie religioasă;
- nu suntem impresionați de orele petrecute pentru a scrie cuvinte pe hârtie. Noi vrem acțiune si slujire
3. Ajutând săracii nu este o prioritate
Să număram orele petrecute în activități specifice biserici de genul studiu biblic, întâlniri, cluburi de carte, grupuri de casă. Și acum să numărăm câte ore petrecem ajutând săracii…? „ Dacă viața nostră nu reflectă compasiunea radicală pentru săraci, atunci nu există motiv să ne întrebăm dacă Hristos e în noi”- Radical, David Platt.
Soluții:
- încetați să mai faceți studiu biblic și începeți mai multă acțiune cu un scop comun;
- întreabă membrii ce îi frământă, apoi conectează oamenii care au frământări similare.
- crează spații ca să vorbească apoi privește cum lucrează Dumnezeu;
- crează grupuri de slujire o dată pe lună unde toți pot sa vină și să facă o diferență.
4. Ne-am săturat să blamați cultura
Suntem conștienți de declinul culturii, credeți sau nu noi defapt trăim în ea. Poate că e mai ușor să ne focusăm pe cât de teribilă este lumea acolo decât să ne ocupăm de mizeria dinăuntru.
Soluții:
- puneți capăt la retorica de sfârșitul timpului nostru și focusați-vă pe soluții reale cu un impact real în comunitatea imediată.;
- explicați-ne prin învățătură cum viețile noastre ar trebui să difere de cultură.
5. Efectul „nu poți sta cu noi”
Până când biserica nu găsește o cale de a fi radical mai blândă și plină de compasiune decât lumea, le transmitem celor de afară că sunt mai bine pe cont propriu. Și adevărul e că de multe ori chiar sunt:
Soluții:
- crează comunități autentice care să împărtășească același scop centrat pe slujire;
- încetați să dați vina pe cei care se străduiesc să se adapteze. Pentru unii oameni, timiditatea sau anxietatea. Să te pui în locul lor măcar o dată este o sarcină copleșitoare. Să încercăm să spargem gheața.
6. Neîncrederea și alocarea greșită a resurselor
Vrem transparență. Milenarii, mai mult ca alte generații, nu mai au încredere în instuții. De ce ar trebui ca mii de dolari adunați cu greu să meargă către o ipotecă pentru o clădire care nu este utilizată pentru a servi comunitatea, când aceași bani ar putea fi folosiți pentru săraci.
Soluții:
- faceți toate înregistrările financiare accesibile;
- treceți la bugetare zero acolo unde departamentelor nu li se alocă anumite sume de bani, dar li se cere să justifice fiecare achiziție;
- provocați personalul bisericii să se gândească la costuri și beneficii. Ar putea fi folosiți acești bani pentru a servi mai bine Împărăția?
7. Vrem să fim mentorați, nu să ni se predice
Milenalii tânjesc după relații. Suntem generația cu cele mai multe familii fără tați. Ne dorim mentori autentici care să investească în viețile noastre și în viitorul nostru.
Soluții: creați o bază de date cu mentori și tineri care caută pe cineva să îi asiste; – cere celor mai bătrâni să fie intenționali cu milenarii.
8. Vrem să ne simțim valoroși
Bisericile tind să se bazeze exclusiv pe tineri să slujească. Din minutul în care ne trezim până când luam un somnifer că nu suntem destul de buni. Vrem cu disperare ca biserica să ne spună că suntem buni, exact așa cum suntem. Fără condiții sau așteptări.
Soluții:
- întoarce-te la punctul #1;
- ascultă;
- întoarce-te din drum și mulțumește oamenilor care dau atât de mult din viața lor pentru biserică.
9. Vrem să discutați cu noi despre problemele controversate
Avem nevoie de cineva care să ne vorbească adevărul în toate ariile vieții noastre: carieră, relații, căsnicie, finanțe, imaginea de sine.
Soluții:
- crează spații relevante în care tinerii să învețe, să crească, să fie vulnerabili;
- crează un program pentru tinerii adulți care face tranziția între liceeni și sfârșitul maturității, mai degrabă decât să îi abandonăm în perioada de cea mai mare nevoie;
- în mod intenționat antrenați adulții tineri la o viață evlavioasă în loc să îi lăsăm să se descurce singuri.
10. Percepția publică
Trebuie să ne focusăm pe schimbarea imaginii bisericii în societate. Ar trebui să umblăm din casă în casă întrebând ce am putea să facem pentru cei din jurul nostru. Când opinia publică arată că o treime din milenari sunt anti-biserică, înseamnă că am eșuat să fim aroma lui Cristos.
Soluții:
- sună primarul sau școlile generale să întrebi de nevoile lor;
- găsește moduri de a te conecta cu vecinii în interiorul comunității;
- fă-ți simțită prezența la evenimentele publice.
11. Încetează să mai vorbești despre noi (doar dacă nu vrei să faci ceva)
Cuvintele fără o continuare sunt mult mai rele decât o ignorare completă. Verificăm fiecare acțiune urmată de ceea ce spui.
Soluții:
- nu mai vorbiți de planuri abstracte și faceți un plan tangibil pentru cum să atingeți milenarii;
- dacă vreți respectul generației noastre, ține-ți promisiunea și oferiți mai mult.
12. Nu reușiți să vă adaptați
Destul cu scuzele și învinuirile; trebuie să acceptăm realitatea și să ne îndreptăm intenționat înspre această generație care este atât de înfricoșător anti- biserică. „Adaptare sau pieire, acum ca oricând, este imperativul de neînduplecat al naturii.” H.G Wells
Soluții:
- uite-te la date și asumăți riscul. Nu putem continua să încercăm aceleași lucruri și să ne dorim ca milenarii să intre magic prin ușă.;
- adimiteți că nu sunteți în elementul vostru cu această generație și discutați cu milenarii pe care îi aveți deja, înainte de a vă întreba ce mai fac încă aici.
Adevărul e că, biserică, este mișcarea voastră. Decideți dacă milenarii vă interesează și dați-ne de știre. Între timp noi vom fi aici, tot transpirați și ascultând podcast-uri, slujind pe cei săraci și fiind de acord cu opinia publică că probabil biserica nu e atât de importantă sau să merite, așa cum părinții noștrii ne-au învățat.
Tradus de la sursa: faithit.com
Îți mulțumesc, cu recunoștință!