Indonezia: apelul guvernatorului creștin către Curtea Supremă de Justiție

In Articole, Externe, Stiri

O primă audiere în cazul de blasfemie a fostului guvernator creștin din Jakarta a avut loc ieri (26 februarie) în ceea ce ar putea dovedi singura lui șansă de a contesta verdictul.

Basuki Tjahaja Purnama, mai bine cunoscut sub numele de “Ahok”, a cerut Curții Supreme de Justiție o revizuire a sentinței de închisoare de doi ani pe care a primit-o în mai 2017. El a fost condamnat pe baza unui videoclip în care el a argumentat împotriva utilizării Coranului în scopuri politice – observații pentru care a fost ulterior adjudecat că a comis blasfemie.

De vreme ce fostul guvernator a mers direct la Curtea Supremă, “ar putea fi ultima șansă a lui Ahok de a-și răsturna convingerea”, a explicat Moses Ompusunggu pentru Postul din Jakarta, deoarece numărul de recenzări ale instanței este limitat.

După audierea de ieri la Tribunalul Districtual din Jakarta, care a durat doar zece minute, avocatul și sora lui Ahok, Fifi Lety Indra, au declarat reporterilor că baza recursului a fost condamnarea, în noiembrie anul trecut, a lui Buni Yani, profesor de comunicare din Jakarta.

Yani a fost găsit vinovat de manipularea videoclipului pe care a apărut Ahok. Videoclipul a provocat tulburări la scară largă în rândul națiunii cu majoritate musulmană și o schimbare a opiniei publice împotriva lui Ahok, care la acea vreme se afla la revoltă.

“Argumentul juridic al petiției noastre este că judecătorii [la nivel de district] au făcut o greșeală în verdictul lor [asupra Ahok], în special în legătură cu verdictul lui Buni Yani”, a explicat sora lui Ahok.

Procurorii, care vor avea șansa de a răspunde în două sau trei zile, au susținut că cele două cazuri nu erau legate și că condamnarea lui Yani nu constituia “dovezi noi”.

Odată ce au fost audiate ambele părți, cazul va fi transmis Curții Supreme, care va decide apoi dacă va revizui sau nu cazul.

“Ahok a fost vinovat de blasfemie, în timp ce Buni Yani sa făcut vinovat de manipularea unui film care nu era al lui”, a spus unul dintre procurorii Sapta Subrata. “Dovezile din cazul lui Buni Yani fac parte dintr-un discurs citat de Buni Yani, nu a fost folosit ca dovadă în procesul lui Ahok”.

Abdul Fickar Hadjar, expert în domeniul dreptului penal din cadrul Universității Trisakti din Jakarta, a declarat pentru postul de la Jakarta că “decizia [asupra lui Yani] nu trebuia încă declarată definitivă și obligatorie”, deoarece Yani are în vedere și un recurs.

Un grup musulman, Frontul Islamic de Apărători (FPI), care a fost implicat în conducerea unor proteste majore la Jakarta în timpul procesului lui Ahok, a cerut instanței să respingă recursul.

De la condamnarea din luna mai a anului trecut, Ahok a fost ținut la sediul de comandă al Brigăzii Mobile a Poliției din vestul Java. El urmează să fie eliberat în mai 2019, dar ar putea fi eliberat mai devreme dacă se iau în considerare remiterile.

Tradus de la sursa de mai jos:

Indonesia: Ahok’s appeal ‘last chance’ to clear name

epiesa.ro

You may also read!

Pakistan: Părinții îndoliați acceptă compensația dar suspectul este eliberat

Familia unui băiat creștin care a fost bătut până la moarte în a doua zi de liceu, a acceptat

Read More...

25 de ani de istorie pentru ghidul „30 de zile de rugăciune pentru lumea musulmană”

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la prima apariţie a ghidului de rugăciune, acesta fiind gândit ca

Read More...

Germania – Ofițer de educație: Credința creștină face copiii încrezători în sine

Când copiii cresc cu povești biblice precum "David și Goliat", în care cei mai slabi au șansa, chiar și

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

© 2010 - 2018 Total Schimbat.ro |Termeni si Conditii

Aboneaza-te la Total Schimbat.ro