ArticoleExterneStiri

Indonezia: apelul guvernatorului creștin către Curtea Supremă de Justiție

O primă audiere în cazul de blasfemie a fostului guvernator creștin din Jakarta a avut loc ieri (26 februarie) în ceea ce ar putea dovedi singura lui șansă de a contesta verdictul.

Basuki Tjahaja Purnama, mai bine cunoscut sub numele de „Ahok”, a cerut Curții Supreme de Justiție o revizuire a sentinței de închisoare de doi ani pe care a primit-o în mai 2017. El a fost condamnat pe baza unui videoclip în care el a argumentat împotriva utilizării Coranului în scopuri politice – observații pentru care a fost ulterior adjudecat că a comis blasfemie.

De vreme ce fostul guvernator a mers direct la Curtea Supremă, „ar putea fi ultima șansă a lui Ahok de a-și răsturna convingerea”, a explicat Moses Ompusunggu pentru Postul din Jakarta, deoarece numărul de recenzări ale instanței este limitat.

După audierea de ieri la Tribunalul Districtual din Jakarta, care a durat doar zece minute, avocatul și sora lui Ahok, Fifi Lety Indra, au declarat reporterilor că baza recursului a fost condamnarea, în noiembrie anul trecut, a lui Buni Yani, profesor de comunicare din Jakarta.

Yani a fost găsit vinovat de manipularea videoclipului pe care a apărut Ahok. Videoclipul a provocat tulburări la scară largă în rândul națiunii cu majoritate musulmană și o schimbare a opiniei publice împotriva lui Ahok, care la acea vreme se afla la revoltă.

„Argumentul juridic al petiției noastre este că judecătorii [la nivel de district] au făcut o greșeală în verdictul lor [asupra Ahok], în special în legătură cu verdictul lui Buni Yani”, a explicat sora lui Ahok.

Procurorii, care vor avea șansa de a răspunde în două sau trei zile, au susținut că cele două cazuri nu erau legate și că condamnarea lui Yani nu constituia „dovezi noi”.

Odată ce au fost audiate ambele părți, cazul va fi transmis Curții Supreme, care va decide apoi dacă va revizui sau nu cazul.

„Ahok a fost vinovat de blasfemie, în timp ce Buni Yani sa făcut vinovat de manipularea unui film care nu era al lui”, a spus unul dintre procurorii Sapta Subrata. „Dovezile din cazul lui Buni Yani fac parte dintr-un discurs citat de Buni Yani, nu a fost folosit ca dovadă în procesul lui Ahok”.

Abdul Fickar Hadjar, expert în domeniul dreptului penal din cadrul Universității Trisakti din Jakarta, a declarat pentru postul de la Jakarta că „decizia [asupra lui Yani] nu trebuia încă declarată definitivă și obligatorie”, deoarece Yani are în vedere și un recurs.

Un grup musulman, Frontul Islamic de Apărători (FPI), care a fost implicat în conducerea unor proteste majore la Jakarta în timpul procesului lui Ahok, a cerut instanței să respingă recursul.

De la condamnarea din luna mai a anului trecut, Ahok a fost ținut la sediul de comandă al Brigăzii Mobile a Poliției din vestul Java. El urmează să fie eliberat în mai 2019, dar ar putea fi eliberat mai devreme dacă se iau în considerare remiterile.

Tradus de la sursa de mai jos:

Indonesia: Ahok’s appeal ‘last chance’ to clear name

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button