ArticoleCazuri UmanitareExterneStiri

Amnistia: „Discriminarea în toate regiunile lumii… cu consecințe mortale”

O revizuire a situației drepturilor omului în 159 de țări în 2017, publicată ieri de Amnesty International (22 februarie), arată că persecuția religioasă continuă sub forma amenințărilor, atacurilor, crimelor extrajudiciare și chiar a genocidului, în timp ce pedepsele dure continuă să fie pronunțate afară – uneori chiar condamnări la moarte – pentru a schimba religiile sau a fi judecați că au comis blasfemie.

Raportul anual 2017/2018 al Amnesty sugerează o legătură între austeritatea din întreaga lume și modul în care reducerile de cheltuieli ale guvernului au un impact asupra modului în care acestea respectă angajamentele lor față de drepturile omului. „În absența unor plase adecvate de siguranță socială, astfel de măsuri riscă să încalce obligațiile guvernelor în materie de drepturile omului, precum și angajamentele din cadrul Agendei globale pentru dezvoltare durabilă 2030 și a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă”, se arată în raport. „Privind în perspectivă, chiar și pe termen scurt, unii comentatori prognozează o apocalipsă de austeritate.”

Impactul măsurilor de austeritate în Africa Subsahariană, de exemplu, înseamnă că „subvențiile pentru săraci și bunăstarea socială au fost toate reduse într-un moment în care taxele de consum, cum ar fi taxa pe valoarea adăugată (TVA), au crescut, trăind în sărăcie”. În ajunul celei de-a 70-a aniversări a Declarației Universale a Drepturilor Omului, raportul concluzionează că „discriminarea a rămas în toate regiunile lumii și, uneori, a avut consecințe mortale pentru victime. Guvernele tuturor convingerilor au continuat să se opună drepturilor la libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire… Totuși, există și o serie de progrese greu de câștigat, demonstrând că apărarea drepturilor omului dă naștere unor evoluții pozitive”.

Cum a afectat creștinii? Raportul Amnesty include mai multe referiri la dificultățile întâmpinate de creștini în diferite țări, mai ales atunci când sunt minorități. Câteva exemple includ:

Cuba „În Cuba, un număr mare de apărători ai drepturilor omului și activiști politici au continuat să fie hărțuiți, intimidați, concediați de la angajarea de stat și deținuți în mod arbitrar pentru reduce criticile. Cenzura online și offline a subminat progresele în educație. Prizonierii conștiinței au inclus liderul mișcării creștine de eliberare pro-democrație, Eduardo Cardet Concepción, care a fost închis timp de trei ani pentru criticarea publică a fostului președinte Fidel Castro”.

Iran „Dreptul la schimbare sau renunțare la convingerile religioase a continuat să fie încălcat. Conversii creștine au primit sentințe dure de închisoare, care au variat între 10 și 15 ani în mai multe cazuri. Raidurile asupra bisericilor din casă au continuat”.

Nigeria Forțele de securitate sunt acuzate de „încălcări grave ale drepturilor omului” în lupta împotriva grupului militar Boko Haram, inclusiv „execuții extrajudiciare, dispariții forțate, tortură și alte maltratări care, în unele cazuri, au condus la decese în custodie”. Violența dezlănțuită de Boko Haram în 2017 a cauzat fuga comunităților întregi. Potrivit Amnesty, statele nord-estice Borno, Yobe și Adamawa aveau aproximativ 1,7 milioane de persoane strămutate intern, cu 39% în tabere și 61% în comunitățile gazdă. Luptele de la Boko Haram au vizat luni (19 februarie) o școală internată a fetelor din Yobe și se teme că, la fel ca în Chibok, în urmă cu patru ani, mai mult de 100 de fete au fost răpite. La începutul acestei luni, Amnesty a confirmat că avioane de luptă trimise de Forțele Aeriene Nigeria au tras rachete în satele în care păstorii Fulani atacau rezidenții creștini. „O astfel de folosire imprudentă a forței mortale este ilegală, scandaloasă și dezvăluie șocanta față militară nigeriană pentru viețile celor pe care se presupune că există pentru a le proteja”, a spus Amnesty. Potrivit noului raport, confruntările dintre agricultori și păstorii din 12 state au anulat anul trecut mai mult de 549 de persoane și au deplasat alte mii.

Pakistan „Oamenii au fost urmăriți după ce au fost acuzați, în special în ceea ce privește mass-media socială, pentru presupusele încălcări ale legilor vagi și blasfemiei generale, care au condamnat expresia pașnică dacă s-ar considera că încalcă sensibilitățile religioase. În iunie, Taimoor Raza a fost condamnat la moarte de un tribunal pentru combaterea terorismului din Punjab, provincia sudică, pentru posturi blasfemice despre Facebook. În septembrie, Nadeem James [Masih], un creștin, a fost condamnat la moarte de către o instanță din orașul Gujrat pentru că a împărtășit un poem „blasfemos” despre WhatsApp. Acuzațiile de comitere a blasfemiei au declanșat uciderea stilului de execuție al lui Mashal Khan, un student universitar, în orașul Mardan. În aprilie, o mulțime de studenți au luat cu asalt pensiunea, l-au dezbrăcat și l-au bătut în mod repetat înainte să-l împuște. Apoi, premierul Nawaz Sharif a promis să ia măsuri împotriva celor care „abuzează” de legile blasfemiei.

Filipine „În Filipine, o bătălie de cinci luni în Marawi între armată și o alianță de militanți, aliniată la gruparea armată numindu-se statul islamic (IS), a provocat deplasarea a sute de mii de civili, zeci de decese civile, distrugerea locuințelor și a infrastructurii. Militanții au vizat civilii creștini pentru crimele extrajudiciare și luarea de ostatici în masă, iar forțele armate au fost reținute și maltratate, fugind de civili. „Conflictul sa încheiat în octombrie, când militarii au ucis mai mulți lideri militari. Militantii aliati cu IS au vizat civili crestini, comitând cel putin 25 de crime extrajudiciare si efectuând preluarea ostaticilor în masă si jafurile extinse ale bunurilor civile, care s-ar putea sa fi constituit crime de razboi”.

Sri Lanka „… a văzut o creștere a sentimentului naționalist budist, inclusiv a atacurilor împotriva creștinilor și a musulmanilor. „Poliția nu a reușit să acționeze ca răspuns la amenințările continue și la violența fizică împotriva creștinilor și musulmanilor de către membrii publicului și suporterii unui grup politic budist din Sinhala. „În iunie, ministrul justiției a amenințat că avocatul pentru drepturile omului, Lakshan Dias, a fost respins dacă nu și-a cerut scuze că a vorbit în mod public despre atacurile raportate împotriva creștinilor”.

Tradus de la sursa: WorldWatchMonitor

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button