Servicii sau slujire
Natura umană în centru său este în esență egoistă, auto-centrată și aceasta este rezultatul căderii din harul care a fost dat în grădina Edenului acum mulți ani. Copiii vin în această lume, țipând literal după atenție cu brațele întinse spre cei care le dau hrană și îngrijire. Ei învață de la o vârstă fragedă ce face mama pentru ei, și ce face tata. Trebuie să fim învățați să ne centrăm și pe ceilalți, cum să avem o viziune care să îi includă și pe ceilalți, cum să fim atenți și conștienți de nevoile altora. Slujirea trebuie să fie demonstrată în mod consecvent și modelată.
Mulți susțin că cultura și societatea noastră a fost din ce în ce mai atrasă de paradigma „servește-mă”. Acest mesaj rezonează prea mult astăzi? Telefoane gratuite….TV gratuit…educație gratuită la facultate…asistență medicală gratuită. Dar și la un alt nivel de genul alegeri libere în conceperea unui copil, în căsătorie sau libertate de exprimare sexuală. Filozofic, socialismul și companionul său mai amenințător comunismul, sunt încercări zadarnice la nivel național de a satisface un nucleu de bază din inima căzută a omului pentru altcineva „să aibă grijă de mine”.
Apostolul Pavel a înțeles pericolul de a trăi în această nebunie inerentă când a spus: „Pentru că ați fost chemați la libertate fraților. Numai nu faceți din liberate o ocazie pentru plăceri, ci prin iubire serviți-vă unii pe alții” (Galateni 5:13) De asemenea Isus a spuns: „Oricine dorește să fie mare între voi să fie robul fiecăruia…așa cum Fiul Omului nu a venit să I se slujească ci să fie slujit…” (Matei 20:26-28). Îsuși mesajul Evangheliei vorbește despre Hristos ca modelul nostru cel mai important, „ Nu faceți nimic din egoism sau zădărnicie, ci cu umilința considerați-vă unii pe alțiii mai importanți decât voi înțivă. Nu vă uitați doar la interesele personale, ci și la interesele altora; aveți această atitudine în voi care a fost și în Hristos Isus, care, deși a existat în forma lui Dumnezeu, nu a considerat egalitatea cu Dumnezeu un lucru de înțeles, ci s-a golit pe Sine luând forma unui slujitor.” (Filipeni 2:3-7).
Conceptul de lider slujitor a fost conceput pentru prima dată de eticistul și cercetătorul Robert Greenleaf, în anii 1970 și este definit de caracteristici cum ar fi ascultarea, empatia, vindecarea sau angajamentul. Observi „altruismul” în aceste cuvinte? Greenleaf a respins stilul de condurere autoritarist care predomina în majoritatea organizațiilor la aceaa vreme și a fondat Centrul pentru Leadership-ul slijitor. El a spus că „ Liderul slujitor este slujitor în primul rând. Începe cu sentimentul natural de a-l servi pe celălalt…diferența se manifestă în grija slujitorului- prima dată de a se asigura că nevoile cele mai înalte ale celorlalți sunt servite.”
Cum se traduce acest concept de „ iubire sacrificială” în viața unui părinte, unui angajat, unui soț, lideri sau prieteni? Aici sunt câteva sugestii practice care merită luate în considerare:
- Uită-te la momentele de învățare din viața de părinte și scoate în evidență momentul sau modurile încare poți să-i înveți să se focuseze pe nevoile celorlalți
- Dute la un adăpost de noapte sau casa pentru oameni ai strazii și servește la masa pe cei de acolo la un evenimet din timpul anului (Craciun, Ziua multumirii)
- Data viitoare când te gândești să donezi hainele tale urâte și vechi, dute la un magazin și cumpără unele noi ca să le donezi
- Întinde mâna de ajutor unui vecin care se află într-o criză și ar fi binecuvantat cu puțină încurajare și iubire (ajută la curățenie, spalatul rufelor)
- Fii un frate mai mare sau o soră pentru un copil fără tată sau mamă
- I-a conceptul de „unul pe altul” din Noul Testament și personalizează-l pentru slujitor în căsnicia ta, cu copiii tăi, vecini sau pentru cei cu care slujești la biserică (cum ar fi: iubiți-vă unul pe altul, fiți devotați unul altuia, dă întâietate)
Când facem aceste lucruri suntem după inima lui Dumnezeu. Noi devenim mâinile Lui, urechile Lui, picioarele Lui și vocea Lui pentru cei pentru care a murit El. Maica Teresa a spus odată: „ Dumnezeu nu ne cheamă să facem lucruri mari pentru El, ci lucuri mici cu dragoste mare.” Umilința și un sentiment de siguranță în relația noastră cu Hristos aduce întotdeauna o liberate mai profundă de sine și o capacitate mai mare de a servi pe alții. Înseamnă să găsești o situație sau pe cineva în care, oamenii pe care îi slujim nu te pot răsplăti decât cu un zâmbet sau o îmbrățișare de apreciere și prietenie autentică.
Slujirea este găsită adeseori în locurile cele mai neobișnuite…de ce? Pentru nu cere atenție pentru sine. Vrei să fii un slujitor a lui Dumnezeu? …atunci servește pe alții. Isus a zis: „Căci am fost flămând și Mi-ați dat de mâncat; Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin şi M-aţi primit; am fost gol şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă şi aţi venit pe la Mine.’ Atunci, cei neprihăniţi Îi vor răspunde: ‘Doamne, când Te-am văzut noi flămând şi Ţi-am dat să mănânci sau fiindu-Ţi sete şi Ţi-am dat de ai băut? Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit sau gol şi Te-am îmbrăcat? Când Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă şi am venit pe la Tine?’ Drept răspuns, Împăratul le va zice: ‘Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut.’” (Matei 25: 35-40)
Tradus și adaptat de la sursa : http://www.aacc.net/2017/06/28/serve-us-or-service/