Poate ți s-a pus întrebarea aceasta sau poate că ai meditat la ea, privind cu nedumerire, deoarece nu găsești nimic care să te pună în evidență într-un anumit domeniu al vieții tale spirituale. Cel mai adesea, ideea de dar a fost asociată cu ceva ce izbește privirile, cu ceva prin care să te remarci, lucru care, de cele mai multe ori, nu face bine vieții tale spirituale și care te poate duce chiar și până în culmile mândriei.
Poate ai remarcat că, în cercurile religioase, sunt remarcați prin daruri cei care au o voce deosebită sau abilitatea de a comunica în public din învățătura biblică. Dar aceștia nu reprezintă decât o mică parte a celor care alcătuiesc Trupul Domnului Hristos, nu-i așa? Atunci se ridică întrebarea: ceilalți ce daruri ar trebui să aibă? Sunt felurite daruri, dar este același Trup, sunt multe daruri, dar nu toate sunt bine cunoscute. Astfel, cineva care nu are prea multe talente vizibile ar putea spune: „care este darul meu? Eu nu am niciunul?”. Și sunt mulți creștini care și acum își caută darul sau darurile cu care ar putea să Îl slujească mai bine pe Domnul. Trebuie să înțelegem un alt adevăr, când vine vorba despre daruri. Acestea sunt date pentru folosul altora și nicidecum pentru a ne evidenția pe noi înșine înaintea lor. Apostolul Pavel mai spunea: „Cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?” (1 Corinteni 4:7).
Uneori ni se pare că doar cei din față sunt aceia cărora Dumnezeu le-a dat daruri. Gândește-te, însă, că și ție ți-a dat posibilitatea de a fi de folos Trupului Domnului. Dacă am avea toți același dar, cu siguranță că nu am putea acoperi toate nevoile Bisericii. Dar tocmai aceasta este ideea. Nu este întâmplător mediul în care trăiești, nici anturajul în care te situezi sau biserica în care te afli acum. Pretutindeni tu poți face o slujbă, poți lăsa o mireasmă plăcută, poți da sens vieții altora prin lucruri simple, prin gesturi și fapte mărunte, prin cuvinte care zidesc și prin multe alte modalități care îndreaptă privirea înspre bunătatea și grija Domnului.
Pe de altă parte, doar începând să faci lucruri noi, să te implici în lucruri despre care nu știi dacă le-ai face bine, vei putea să descoperi un anumit dar în slujire și nu numai. Roagă-te, începe să faci ceva nou și de folos, observă dacă acel lucru aduce zidire, îmbărbătare, chiar și pentru o persoană… Îmi amintesc cum, cu ani în urmă, pe când începusem timid a scrie, cineva, care nu mă cunoștea în mod personal, m-a încurajat să merg înainte, și acel lucru mi-a dat avânt chiar și atunci când multă vreme am crezut că ceea ce fac este inutil. Și mi-am zis că, dacă numai unei persoane îi va fi cândva de folos, merită toată osteneala. Uneori poți să încerci un lucru, și la un moment dat să constați că nu este tocmai cel potrivit, că, deși ai început cu avânt, acum ți s-au tăiat aripile. Nu-i nimic. Poți începe ceva nou. Niciodată nu va fi suficient să îți dezvolți o singură abilitate. Mereu va exista ceva ce poți face, cu resursele de la momentul respectiv. Doar acela care nu vrea să investească va spune că nu poate face nimic util.
Merită să îți folosești darurile? Da, și vei avea parte și de bucurii, și de tristeți. Bucurie datorită faptului că vei vedea că poți fi de folos pentru ceilalți creștini, din partea cărora poți primi și încurajări. Tristețe, deoarece vor fi împotriviri, momente de deznădejde cu privire la slujba ta, oameni cărora nu le va plăcea și uneori îți vor sta împotrivă. Și totuși, dacă o lucrare este de la Dumnezeu, va dăinui.
Există riscul ca, în timp, să te mândrești și să uiți că nu îți aparține meritul de a face acea slujbă. Rămâi smerit, chiar și după binecuvântare, căci doar așa darul tău va fi de un real folos Bisericii Domnului Isus.
Simona Mihăescu
Amin