Devotionale

6 dintre cele mai interesante fapte despre Moise

Câte dintre aceste fapte le-ai ratat?

Moise este una dintre cele mai recunoscute figuri ale Bibliei și mult mai mult decât un erou al Exodului. Știm foarte multe despre Moise din detaliile furnizate în cărțile Vechiului Testament ale Exodului, Numeri și Deuteronom; totuși, există mult mai multe despre marele lider al Israelului decât ceea ce am văzut pe ecranul mare. Recunoscut universal ca eliberatorul poporului său, israeliții, din sclavia Egiptului, Moise este, de asemenea, creditat cu stabilirea sistemelor judecătorești și religioase ale Israelului. A fost atât de incredibil și viața lui a fost atât de instrumentală încât povestea lui a fost adusă la viață în multe adaptări cinematografice, inclusiv „Cele Zece Porunci”, filmul care a devenit cel mai de succes lucrări al lui Charlton Heston. Deși există multe lucruri pe care probabil le știi despre Moise din Biblie și film, există, de asemenea, o serie de lucruri pe care s-ar putea să nu le știi despre marele erou al credinței. Probabil că există o serie de fapte pe această listă pe care le-ai ratat. Iată șase dintre cele mai interesante fapte despre Moise:

    1. A fost primul copil abandonat menționat în Biblie. Mama lui Moise l-a ascuns pe bebeluș până când acesta a împlinit trei luni pentru că nu voia ca el să fie ucis de egipteni. Știa că Moise ar putea fi găsit, așa că a făcut ceea ce trebuia să facă pentru a-l salva punându-l într-un coș plutitor pe râul Nil. Biblia ne spune, „Dar când nu a mai putut să-l ascundă, i-a făcut un coș de papură și l-a uns cu smoală și cu păcură. Apoi a pus copilul în el și l-a așezat printre trestii pe malul Nilului” (Exodul 2:3).
    2. Avea 80 de ani când i-a condus pe copiii lui Israel din Egipt. Știm din Scriptură că Moise a trăit până la 120 de ani, dar abia la vârsta de 80 de ani Dumnezeu l-a chemat să-și conducă poporul din Egipt. Când Moise avea 80 de ani, Dumnezeu i-a spus să se întoarcă în Egipt și că El va elibera israeliții din sclavie. Dumnezeu i-a dat lui Moise instrucțiuni specifice despre ce să spună și ce să facă. Moise a fost, de asemenea, informat dinainte că Faraonul nu va lăsa poporul să plece la început, dar în cele din urmă, după 10 plăgi care au căzut peste egipteni, Faraonul l-a chemat pe Moise și i-a spus să ia israeliții din Egipt.
    3. A avut lepră. Se crede că Moise a avut lepră, cel puțin pentru scurt timp. Putem vedea această instanță menționată în al patrulea capitol al Exodului. Moise obiectează când Dumnezeu îi spune să se întoarcă în Egipt și să se confrunte cu Faraonul. Dumnezeu îi spune lui Moise să-și pună mâna în mantie, iar când o scoate din nou, „mâna lui era acoperită cu solzi, ca fulgii de zăpadă”. Când Moise își pune din nou mâna în mantie, aceasta iese curată (Exodul 4:6-7). Ce anume a făcut greșit Moise a fost dezbătut de către savanți. Lepra biblică este descrisă în Levitic 13 ca o boală progresivă care cauzează cruste, coji și pete albe pe piele, încărunțirea părului și provoacă zone chele.
    4. Probabil a bâlbâit. Cel mai probabil, Moise avea un impediment în vorbire. Există două puncte de interes în Exod 4:10. Cel minor din două vine la începutul răspunsului în care Moise își exprimă sentimentele față de chemarea lui Dumnezeu. Cel major din două vine la sfârșitul comentariului său exprimând de ce simte că nu poate accepta chemarea sa. Traducerea New Living Translation a Bibliei înregistrează răspunsul lui Moise la chemarea lui Dumnezeu în Exod 4:10, „O, Doamne, nu sunt foarte bun cu cuvintele. Nu am fost niciodată, și nu sunt nici acum, chiar dacă mi-ai vorbit. Limba mi se încurcă, iar cuvintele mi se încâlcesc.”
    5. Nu i s-a permis să intre în Țara Promisă. Se crede că Moise a păcătuit prin faptul că nu a avut încredere în Domnul și a dezonorat o comandă directă de la El. Aceasta este motivul pentru care nu i s-a permis să intre în Țara Promisă. Dumnezeu i-a cerut lui Moise să vorbească stâncii înaintea ochilor săi și apa va curge, care ar putea fi folosită de ei și de vitele lor pentru a bea, dar Moise a mers înainte și a lovit stânca și apa a curs. Dar Domnul a spus că, deoarece nu a arătat credință în El și în schimb a lovit stânca, el nu trebuie să aducă această comunitate în țara pe care le-a dat-o. Pedeapsa lui pentru neascultare și mândrie a fost că a fost împiedicat să intre în Țara Promisă.
    6. Locația mormântului său este necunoscută. Un alt fapt interesant despre Moise este că Dumnezeu l-a îngropat într-un loc care este ascuns de toată lumea. Mormintele lui Avraam, Isaac și Iacov sunt cunoscute, dar mormântul lui Moise este încă necunoscut. Dumnezeu l-a trimis pe Moise înapoi în Egipt pentru a cere eliberarea evreilor în deșert. Dumnezeu i-a spus că bătrânii îl vor asculta și atunci poate să ia bătrânii cu el la Rege și să-i ceară să elibereze evreii. A murit în Midian la vârsta de 120 de ani. Biblia ne spune că era sănătos și neafectat când a murit. Înainte ca Moise să moară, le-a amintit oamenilor tot ce făcuse Domnul pentru ei. Întreaga carte a Deuteronomului este un act de ceea ce a fost spus. Moise le-a citit din nou Cele Zece Porunci. Apoi s-a suit în munte, a privit în Țara Promisă și apoi a murit așa cum a spus Dumnezeu. Astăzi, avem pe cineva care este mai mare decât Moise: Iisus Hristos, care încă îi conduce pe oameni din păcat. Sângele Său vărsat încă permite mâniei aprige a lui Dumnezeu să „treacă peste” cei care s-au pocăit și și-au pus încrederea în El.

Tradus de la sursa: Beliefnet.com

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button