Omul care se încrede în Dumnezeu
”Binecuvântat să fie omul, care se încrede în Domnul, și a cărui nădejde este Domnul! Căci el este ca un pom sădit lângă ape, care-și întinde rădăcinile spre râu; nu se teme de căldură, când vine, și frunzișul lui rămâne verde; în anul secetei nu se teme și nu încetează să aducă roade.” Ieremia 17: 7,8
Ce frumos mi se pare versetul de mai sus. Mi-am spus că trebuie să fiu în categoria oamenilor care își pun încrederea în Dumnezeu, mi-am spus că acești oameni nu vor fi dați de rușine, pentru că Biblia așa aclamă.
Mi-a luat, însă, mult timp să înțeleg că omul care își pune încrederea în Domnul nu primește chiar tot ce cere, nu trăiește întotdeauna în belșug, ci ,dimpotrivă, uneori merge din rău în rău în viața lui pământească. Ce înseamnă toate acestea?
Înseamnă că Dumnezeu nu ne-a promis niciodată o viață de prosperitate, o viață plină de bucurii și bunuri pământești, așa cum am înțeles unii dintre noi. De fapt, dacă analizăm cu atenție versetul de mai sus, vom înțelege că Dumnezeu ne promite cu totul și cu totul altceva.
Și mi-ar plăcea să parcurgem împreună versetul și să medităm la ceea ce Cuvântul lui Dumnezeu ne spune, nu la ceea ce am vrea noi să ne zică.
Mai înainte de toate, dacă privim cu atenție, observăm că binecuvântarea, în acest verset, este condiționată. Binecuvântat este cine? Omul care se încrede în Dumnezeu și își pune nădejdea în El. Deci, binecuvântarea nu o primește oricine. Binecuvântarea este condiționată de sursa nădejdii tale.
Cine sau ce este sursa nădejdii tale? Ți-ai pus tu cu adevărat încrederea în Dumnezeu cu tot ceea ce înseamnă viața ta și inima ta?
”Căci el este ca un pom sădit lângă ape”, adică el are întotdeauna acces către sursa puterii sale. De acolo el își trage viața.
L-ai pus tu pe Dumnezeu ca sursă a puterii tale? Este Dumnezeu pentru tine ca apa din care copacii își trag viața? Dacă un copac are lumină, are rădăcini înfipte în pământ, dar nu primește apă, se va usca foarte curând și va muri.
”Care își întinde rădăcinile spre râu”, e foarte important să observăm cuvântul rădăcinile. Pomul sădit lângă râu nu își întinde câteva crenguțe sau câteva frunze spre rău, ci își întinde rădăcinile. Tot ce are el mai de preț, mai valoros, mai important, tot ceea ce este el în esență se duce spre râu. Tot așa și Dumnezeu dorește de la tine: inima ta întreagă cu rădăcini, cu tot. Nu Îi poți da lui Dumnezeu doar anumite lucruri din viața ta. Nu îți poți pune încrederea în El când vine vorba de anumite lucruri, iar când e vorba de altele, nu. Dumnezeu te vrea pe tine, cu tot ceea ce tu ești, cu tot ceea ce tu ai, cu tot ceea ce tu dorești. Dumnezeu îți vrea rădăcinile. Rădăcinile inimii tale necesită să fie ancorate în El.
Am înțeles ce înseamnă să fii ca un pom sădit lângă ape, dar mai exact la ce se referă acea binecuvântare despre care am zis la început? Întrucât spuneam despre faptul că omul care se încrede în Dumnezeu nu scapă de lucrurile rele, necazul vine peste el și, totuși, Biblia ne vorbește de binecuvântare. Așadar, cum se împacă cele două?
”Nu se teme de căldură, când vine, și frunzișul lui rămâne verde; în anul secetei, nu se teme, și nu încetează să aducă roade.” Oare vrea Dumnezeu să spună că pomul sădit lângă apă trece și prin căldură și prin secetă? Da, exact asta vrea să spună. Chiar dacă este un pom sădit lângă ape, nu este scutit de arșiță. Însă ceea ce face diferența între el și alți pomi nu este trecerea prin arșiță, ci rodul adus. Pentru că pomul sădit lângă ape este un pom care continuă să aducă rod chiar și în căldură, chiar și în secetă, este un pom care rămâne verde, la fel ca bradul pe timp de iarnă. Când toate în jur se usucă și mor, el rămâne verde și aduce rod.
Tot așa este și cu omul care se încrede în Dumnezeu: el nu va fi niciodată scutit de necazuri, de zile grele, de perioade de arșiță. Dar pentru faptul că își pune încrederea în Dumnezeu și este binecuvântat de Dumnezeu, lui i se oferă putere să rămână în picioare chiar în greutăți, să rămână prosper în suflet, în bucurie și în nădejde. Viața lui are roade vrednice de pocăință chiar și atunci.
Înțelegem noi, oare, la ce se referă binecuvântarea lui Dumnezeu?
Nu este rău să îți dorești bucurii pământești și prosperitate. Nu este rău să îți dorești un loc de muncă mai bun, o situație financiară mai bună, o casă și multe altele. Nu este rău deloc. Este foarte bine că dorești lucruri și aspiri la mai mult, este foarte bine că tot ceea ce îți dorește inima aduci înaintea lui Dumnezeu, în rugăciune. Dumnezeu îți poate da aceste lucruri. Dar nu face din ele o condiție a relației tale cu Dumnezeu. Nu te certa cu Dumnezeu atunci când nu le primești. Pentru că uneori Dumnezeu îți va da ce Îi ceri, alteori – nu. Uneori îți va zice să aștepți, alteori nu va răspunde deloc.
Doar pentru că Dumnezeu nu îți dă ceea ce Îi ceri, asta nu înseamnă că tu nu ești sub binecuvântarea și ocrotirea Lui. Adeseori, când rostim binecuvântare ne gândim la lucruri de pe pământ, materiale, uitând că binecuvântarea, în viziunea lui Dumnezeu, este spirituală.
Este mai important ca sufletul nostru să fie păzit, să crească și să aducă rod decât ca trupul nostru să fie hrănit și împodobit cu lucruri pământești.
În continuare, te invit să medităm împreună la acest verset și să vedem unde ne situăm noi.
”Binecuvântat să fie omul, care se încrede în Domnul, și a cărui nădejde este Domnul! Căci el este ca un pom sădit lângă ape, care-și întinde rădăcinile spre râu; nu se teme de căldură, când vine, și frunzișul lui rămâne verde; în anul secetei nu se teme și nu încetează să aducă roade.” Ieremia 17: 7,8
Lavinia Dance,
un om ca tine, cu slăbiciuni, care încă învață ce înseamnă să fii copil de Dumnezeu.
One Comment