Transformă Rugăciunea ta într-o Conversație Zilnică cu Domnul
autor: Kathryn Shirey (www.kathrynshirey.com)
Traducere: Lidia Baiaș
La încheierea întâlnirii micului grup, liderul nostru ne-a provocat: „Cine vrea să se roage?” Instinctiv, mi-am îngropat fața în Biblie, încercând să nu-l privesc în ochi pe lider, și speram din toată inima ca unul dintre cei mai buni„rugători” să se ofere… Știți dumneavoastră, aceia dintre noi care mereu sună elocvent și care par să aibă întotdeauna cele mai potrivite cuvinte. M-am foit puțin în scaunul meu, simțind cum fața mi se înroșește, în timp ce liderul se uita după cineva pe care să-l numească.
Ați simțit vreodată așa? De ce ne este atât de teamă să ne rugăm în public? De unde provine nesiguranța chiar și din timpul nostru personal de rugăciune?
Pentru că rugăciunea nu este nimic altceva decât a fi într-o relație de prietenie cu Dumnezeu.
De ce Suntem atât de Intimidați de Rugăciune?
Înainte credeam că rugăciunile trebuie să fie spuse într-un mod anume, sau să folosesc un limbaj poetic. Rugăciunile pe care le auzeam mereu la biserică erau atât de frumos scrise… Nu le înțelegeam întotdeauna, dar îmi plăcea cum sunau. În orice caz, ale mele nu sunau cam niciodată așa. Am devenit frustrată, și credeam că rugăciunile mele nu reprezentau cuvintele potrivite – care să poată fi aduse înaintea lui Dumnezeu.
Apoi, mi-am dat seama că rugăciunea este doar o conversație cu Dumnezeu și că El vrea să vorbim cu El cu orice cuvinte știm noi să încropim. Nu trebuie să urmăm un scenariu anume sau o formula. Nu trebuie să folosim cuvinte specifice sau expresii poetice. Trebuie doar să fim prezenți și să începem un dialog.
Cum să Transformi Rugăciunea Ta într-o Conversație Zilnică cu Domnul?
Haideți să privim la niște elemente-cheie ale unei conversații bune și să vedem cum le putem aplica rugăciunilor noastre. Nu le încorporez întodeauna pe toate, în fiecare rugăciune. Câteodată rugăciunea mea se concentrează asupra a doar unul sau două dintre elemente, dar, pe parcursul unei zile întregi, încerc să le ating pe toate.
1) Începeți cu un compliment sau o laudă
Cui nu îi place să audă ceva frumos? Tuturor ne place atunci când un prieten ne spune ceva frumos – ne complimentează pentru părul sau pantofii noștri, ne laudă pentru ceva ce am făcut. Dumnezeu nu e diferit cu nimic. Lui Îi place să audă laudele noastre.
Doamne, ești minunat! Ce răsărit splendid ai creat în această dimineață!
2) Spuneți „Multumesc!”
Vrem să înrădăcinăm în copiii să spună „mulțumesc” de fiecare data când cineva le oferă ceva. Este un gest de curtoazie, și face ca cealaltă persoană să se simtă apreciată și să vrea din nou să ofere.
Îți mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântările pe care le reverși peste noi. Îți mulțumesc pentru că ne-ai dăruit această zi, pentru a citi și studia din Cuvântul Tău, și pentru a învăța cum să avem discuții mai eficiente cu Tine.
3) Povestiți-I ceva despre ziua dumneavoastră, ce se întâmplă în viața dumneavoastră
Dumnezeu vrea să facă parte din viața ta. Pentru a-L lăsa cu adevărat să intre înăuntru, trebuie să-I povestești ce ți se întâmplă, și ceea ce ai în inimă. Poate că este o îngrijorare pe care o simți cu privire la ziua aflată în desfășurare… Poate că este vorba despre o decizie pe care trebuie să o iei. Poate este ceva ce îți provoacă stres și îngrijorare.
Ce ai spune dacă ai avea această conversație cu un prieten?
Doamne, câteodată mă chinui să mă rog. Știu că ar trebui să mă simt mai confortabil atunci când vorbesc cu Tine, și că ar trebui să mă ofer mai mult să conduc în rugăciune grupul nostru, dar simt că nu voi avea cuvintele potrivite.
4) Cereți-vă scuze pentru orice ați făcut rău
Care este cealaltă expresie pe care am vrea să o implementăm copiilor noștri în căpușor? „Îmi pare rău.” Ne sfătuim mereu copiii să spună „Îmi pare rău” atunci când i-au făcut ceva rău cuiva, și totuși, noi înșine nu oferim întotdeauna cel mai bun exemplu, nu-i așa? De câte ori pe zi nu greșim? De câte ori nu păcătuim cu gândul, cu vorba sau cu fapta? Dumnezeu vrea să audă din partea noastră: „Îmi pare rău.”
Îmi pare rău pentru că nu m-am încrezut în Tine că mă vei conduce și mă vei ajuta să-mi găsesc cuvintele. Iartă-mă pentru că nu am crezut că vrei să auzi orice aș avea să-ți spun. Știu că rugăciunea nu este un concurs pentru cele mai bune cuvinte, ci este dăruirea noastră Ție în întregime.
5) Spuneți-vă rugăciunile – rugați-vă pentru dumneavoastră și pentru ceilalți
A ne ruga pentru noi înșine sau pentru ceilalți este o parte esențială a rugăciunii. Aici rugăciunea poate deveni foarte puternică și eficientă. Vărsați-vă inimile înaintea lui Dumnezeu cerându-I: ajutorul, călăuzirea și vindecarea. Rugați-vă pentru voi înșivă și pentru ceilalți.
Doamne, ajută-mă să fiu mai încrezător atunci când mă rog, pentru a putea fi un lider mai bun. Ajută-mă să mă rog cu curaj pentru mine și pentru ceilalți, iar apoi să Te cred pe Tine că ești la lucru pentru toate cererile mele. Atunci când nu-mi găsesc cuvintele potrivite, cred că Tu îmi cunoști… până și suspinele inimii.
6) Ascultați
În final, ascultați-L pe Dumnezeu. Nu umpleți întreg timpul de rugăciune cu cuvintele dumneavoastră. Dacă ar fi să vorbiți cu cineva în persoană, i-ați oferi șansa de a răspunde, nu-i așa? Deci, dăruiți-I Domnului același spațiu. S-ar putea să nu-L auziți întotdeauna în acel moment, dar, asigurați-vă că veți aloca acele momente de liniște și de ascultare, pentru ca să-L puteți auzi pe Dumnezeu.
{Liniște, respirăm adânc. Încetați chiar și monologul dumneavoastră interior pentru ca sufletul să-L poată asculta}
Doamne, ascultă-ne rugăciunile și fii cu noi în această zi. Echipează-ne pentru a ne ruga mai bine și pentru a avea conversații din inimă cu Tine, ca să avem o relație tot mai apropiată. Amin.
„Este vreunul printre voi în suferinţă? Să se roage! Este vreunul cu inimă bună? Să cânte cântări de laudă! Este vreunul printre voi bolnav? Să cheme pe prezbiterii Bisericii şi să se roage pentru el, după ce-l vor unge cu untdelemn în Numele Domnului. Rugăciunea făcută cu credinţă va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va însănătoşi şi, dacă a făcut păcate, îi vor fi iertate. Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.” (Iacov 5:13-16 TDC).
Personal, încă nu am ajuns să îmi doresc să fiu prima care să conducă grupul în rugăciune, dar mă simt cu mult mai încrezătoare atunci când mi se cere să o fac. A afla că rugăciunea este doar o conversație și că pot să-L las pe Duhul Sfânt să-mi aducă cuvintele pe buze a fost eliberator. Nu este vorba despre a folosi cuvinte deosebite sau expresii poetice. Nu există cuvinte care să poată fi numite „potrivite” sau „greșite” de spus în rugăciune. Pur și simplu rostiți ce aveți pe inimă și bucurați-vă de momentul respectiv pentru a avea o conversație cu Domnul.
Vei începe conversația ta cu Dumnezeu astăzi? El te așteaptă…