Ar trebui sa aibe copilul meu acces la tehnologie sau nu?
Înainte să răspundem sincer la această întrebare trebuie să privim la obiceiurile pe care le avem cu telefonul nostru personal. Telefoanele(practic smartphone-urile) sunt la fel de periculoase, dupa cum spune John Piper, la fel ca muzica, casatoria sau orice altceva ce poate deveni un idol. Ele sunt si folositoare totusi, precum armele, lamele, sau multe altele lucruri ce ne pot ruina viata. Dupa ce Iosua i-a pus pe israeliti faţă în faţă cu afirmatia”alegeti astazi cui veti sluji” el le-a spus sa scoată dumnezeii straini care erau in mijlocul lor. Le-a spus sa se mai uite o data si sa caute ce mai exista in viata lor caruia i se inchina in afara de Dumnezeu. Adica sa indeparteze orice pacat. Nu putem sluji lui Dumnezeu daca avem idoli in viata noastra. Nu ne putem inchina Lui cu prezenta pacatelor in viata noastra. Telefonul sa fie un idol? Da! La fel cum poate fi televizorul, mancarea, muzica(subiect dezbatut intr-un viitor articol), chiar sotul/sotia sau copiii sau multele alte lucruri carora le „inchinam viata” practic. Dumnezeu trebuie sa fie centrul vietii noastre, nimic si nimeni altcineva!
Acum daca telefonul e idolul tau cum crezi ca se va raporta copilul tau la el? Copiii fac tot ce ii vad pe parinti ca fac. Acorda mai multa atentie asupra atitudinii tale, a faptelor tale pentru ca tu croiesti anumite carari spre alte generatii. Sa fie carari drepte? Telefonul, tableta, televizorul trebuiesc folosite cu intelepciune. Sunt unii care refuza sa aibe televizor sau un smartphone. Nu e gresit! Nici sa le ai nu e gresit. Gresita e atitudinea ta fata de ele. Cat timp le acorzi? Care e scopul pentru care le folosesti? Copilul tau poate deveni obsedat de jocuri, de multele aplicatii ciudate care apar, apar si tot apar. Una din cele mai mari nenorociri ii faci copilului tau atunci când ii oferi un telefon propriu. Absolut e vorba de smart-phone. Pentru ca asta isi doreste. Cand ii pui acel telefon in mana ii distrugi viitorul incetul cu incetul. Copiii invata extrem de rapid cum sa il manevreze. Maine afli ca nu mai se poate dezlipi de el si ca isi dezvolta anumite obiceiuri care sunt deosebit de nesanatoase pentru sufletul lui. Nu crezi? Priveste la exemplul cuvintelor urate folosite de unele familii din afara bisericii. Aud deseori parinti care le porunceste copiiilor sa nu mai injure. Cat de ironic! Pentru ca acel copil a auzit zilnic in familia lui acele cuvinte spurcate. Daca parinti injura si copilul lor o va face la fel. A cui e vina? Da, se intampla ca si in familile bisericii sa fie cazul cand un copil aude la scoala anumite cuvinte insa cu chibzuinta si har acel copil poate alege si poate sa nu foloseasca acele cuvinte. Pentru ca… Unde petrece mai mult timp? Acasa sau la scoala? Acorda atentie faptelor tale ca si parinte. E copilul tau! Vei raspunde pentru felul cum l-ai crescut. Nu uita asta!
Nu faci parte din „grupul ciudaţilor” daca refuzi sa ii pui in mana un telefon sau o tableta sau orice altceva copilului tau ci faci parte din „grupul inteleptilor”. La fel ca Iosua. Cerceteaza! Cere-i lui Dumnezeu sa iti dea lumina asupra oricarui lucru pe care il poate afecta pe copilul tau, intr-un mod bun sau rău . Cheia e la tine! Iubeste-ti copilul facandu-i cunoscut cerul aici pe pământ. Nu ii oferi sursa unor pacate posibile. I-al de mana si cauta sa paseasca si el pe cararea sfanta! Fii intelept! Fii parintele care cauta sa il slaveasca pe Dumnezeu nu care cauta „scuze”.