DevotionaleFamilie

Pietre de temelie ale familiei- respectul și dragostea

Se spune adesea, dar și practica a demonstrat, că o relație de căsătorie reușită și de durată are la bază respect din partea soției pentru soț și dragoste din partea soțului pentru soție. Desigur că cele două principii sunt valabile și reciproc, dar într-o mare măsură, ceea ce este esențial într-o relație, rămâne respectul față de soț și dragostea față de soție.

De ce oare soțul are dorința de a fi respectat de soție mai mult decât aceea de a fi iubit? Poate pentru că femeii îi este mai ușor să iubească decât să respecte? De aceea ei nu i se cere în mod explicit să iubească, pentru că acest lucru îl face de la sine. Uneori ei îi place să preia controlul și să joace rolul pe care Dumnezeu l-a desemnat bărbatului. Dar, nu-i așa, că femeile uneori pot lua niște decizii mult mai bune sau înțelepte decât soții lor? Cu toate acestea, cel mai potrivit este ca hotărârea soțului să fie cea finală. De aceea este mare har atunci când soțul este înțelept, chibzuit și credincios. Soților le place să fie ascultați, să se respecte hotărârile lor, chiar dacă acestea pot fi privite ca nepotrivite de către soție.  Totuși, dacă respectul este cel mai de dorit lucru pentru un bărbat, înseamnă că și aceste lucruri mărunte au valoare pentru el, la fel ca și modul de a se purta, de a vorbi sau a reacționa al soției în raport cu el. “Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului”(Efeseni 5:22) are de a face tocmai cu respectul pe care soția ar trebui să i-l acorde. Prețuirea celuilalt prin apreciere, prin recunoașterea meritelor sau printr-un comportament adecvat în public sunt alte câteva aspecte care caraterizează respectul unuia față de celălalt.

Bărbaților li se cere să iubească. Și uneori poate că le este mai ușor să respecte unele hotărâri ale soțiilor lor decât să le iubească. Dragostea la care se referă apostolul este aceea “precum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea” (Efeseni 5:25). Este o dragoste jertfitoare. Poate că sacrificiul pe care ea îl dorește este să o asculte, să povestească împreună, să i se confeseze sau să fie ajutată constant. Sunt multe moduri prin care dragostea poate fi dovedită, dar nu întotdeauna ceea ce crede soțul că înseamnă dragoste pentru soție se aplică și pentru așteptările pe care soția le are de la soț.

“Fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.”(Efeseni 5:33) Acest lucru  ne duce din nou cu gândul la iubire și respect. Adică să-l iubească precum Îl iubește pe Dumnezeu și se teme ca nu cumva să-L supere nerespectându-L. Asta nu înseamnă că nu Îi va mai greși, dar va ține cont întotdeauna și de dorințele lui și se va strădui să le respecte.

O relație mult dorită rămâne aceea în care respectul se câștigă, dar se și dăruiește fără așteptări, iar dragostea se oferă dezinteresat.

Simona Mihăescu

Show More

Simona Mihaescu

"Pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu... şi doresc ca toţi oamenii să poată simţi bucuria prezenţei Lui în inima lor. Într-o lume umbrită de confuzie, El aduce răspunsuri, şi în locul unde întunericul domneşte, aprinde o lumină prin Cuvântul Său revelat. Aici am privilegiul să vă pot împărtăşi lucruri pe care le-am descoperit umblând pe Calea credinţei"

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button