Articole

Harul

Ce este harul?

Hmm, o întrebare bună! Totuși, o vedem foarte rar, și am rămas la ideea că “harul” este doar un dar nemeritat, și atât. Acest dar NEMERITAT nu se poate defini într-un cuvânt, prin simplul fapt că intră mai multe trăsături dumnezeiești aici!

Ce rol are harul?

Privește cu mine în Tit 2:11-15.

  1. Aduce mântuire. Cui? TUTUROR.
  2. Instruiește omul și îl conștientizează.
  3. Provoacă cucernicie.
  4. Aduce fapte bune.

Totuși oamenii au devenit mai înteligenți și au început să definească rolul harului ca fiind un burete al păcatelor, iar sângele Lui, lichidul ce spală continuu. Asta vedem și la învățătura nicolaiților, care conținea mottoul: “Păcătuiește cât vrei, ca harul să se înmulțească.“ Această definiție era urâtă de Dumnezeu, și este și azi!

Vreau să înțelegi că înainte de a păcatui există un proces.

  1. Gândul: diavolul vine și îți plantează un gând (păcat), și îl divulgă în proporția în care el dorește! Îți arată părțile așa-zise “bune”, iar pe cele rele le ascunde.
  2. Acțiunea: este momentul când diavolul acționează! Nu, tu. De ce? Pentru că tu ești imaginea lui Dumnezeu. Și tu nu poți sluji și lui Dumnezeu, iar mai apoi să-i permiți acces diavolului (Matei 6:24). Mai pe scurt, cei născuți din nou  sunt expuși la influențe demonice, nu la posedări.
  3. Condamnarea: ce fac dacă totuși am căzut în influența diavolului? Să mă las acuzat de diavol? Categoric, nu. În numele lui Isus, ÎMPOTRIVEȘTE-TE și declară-ți neprihănirea în Hristos (Iacov 4:7). Și evită să mai devii înfrânt.

Inspectează cu ATENȚIE fiecare pas, iar apoi vei conștientiza că harul anulează fiecare dintre acei pași (nu că nu ar fi buni).

De ce?

Pentru că există un “eu“: trebuie să alung gândul, să nu acționez, să nu mă condamn. „Eu trebuie” semnifică un punct comun cu legea. Dar noi trăim sub har, darul nemeritat, care spune “vreau”, nu “trebuie”. Deci nu noi acționăm, ci Îl lăsăm pe El să se manifeste prin harul Său (Efeseni 2:9).

Să păcătuiesc acum, fără frică?

“Ce vom zice dar? Să rămânem în păcat ca să se înmulțească harul?” Să nu fie așa. Noi care am murit față de păcat, cum vom mai trăi în el?” (Romani‬ ‭6:1‬ ‭VDCL‬‬)

Pavel, în acest context, ne asigură de faptul că, odată ce am murit față de păcat, noi nu vom mai vrea să ne întoarcem nici privirea, nici trăirea. Nu trebuie să rămâi învins! Harul este acea metodă de a trece prin încercări și prin eșec, menținându-ne identitatea de învingător.

Cum pot vedea dacă beneficiez de har?

Mulții definesc harul ca un beneficiu doar al exteriorului, în sensul că suntem buni ca El, iubim ca El și trăim într-o așa-zisă proporție ca El! Permite-mi să contrazic asta. Cum poți fi bun, când tu nu experimentezi bunătatea? Cum poți iubi pe cineva, dacă nu știi ce este cu adevărat iubirea? Cum poți trăi ca El, când tu nu știi ce a trăit El cu adevărat?

Ce vreau să spun este că harul nu este ceva ce lucrează doar la exterior, ci pleacă din interior spre exterior. Întâi este necesară o relație intimă cu Tatăl, iar mai apoi vin roadele de la El, manifestându-se prin tine.

Ceea ce trebuie să înțelegi este că o credință corectă duce întodeauna la o trăire corectă! Dumnezeu nu e mânios pe tine când ai greșit. Totuși, nu te limita la asta, nu încurajez păcatul, și nici Dumnezeu nu o face!

Cunoșterea harului te va determina să alergi spre Dumnezeu, în loc să te ascunzi de El! Ai nevoie să înțelegi că păcatele îți sunt iertate deplin. Dar pentru a înțelege iertarea, ai nevoie să cunoști natura Celui ce ți-a oferit-o! El nu a fost niciodată de acord cu păcatul, totuși a iubit păcătosul.

Nu te amăgi că, atunci cănd te bazezi pe har, pierzi din ochi desăvârșirea sau sfințenia. Nu pierzi nimic din ochi, ci doar te focalizezi pe Isus (Cel care produce sfințirea și desăvârșirea)!

Harul produce sfințirea adevărată!

Show More

David Nedelcovici

Nothing about me, it's all about Christ.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button