Editoriale

Simplu Eu

Ei bine, cu toții știm ce înseamnă mândria: am auzit probabil de ea, am văzut-o la unii ca deținând-o sau, cel mai probabil, am avut de dus o luptă cu ea. Am ales să intitulez acest conținut „simplu eu” pentru simplul fapt că, de multe ori, dramatizăm sau creăm un scenariu fictiv despre viața noastră atât de diferit de cel real.

Motivul nu este unul comun pentru că, da, fiecare suntem diferiți, dar niciunul greșiți. Adeseori copilăria unora dintre noi  nu este tocmai una în care am dori să privim sau să ne întoarcem cu plăcere, asta din cauza unor părinți ce își scufundau necazul facturilor neplătite în alcool, din cauza zgomotelor din bucătăria plină de fum  sau, cel mai rău, există și categoria de oameni ce susțin că nu au avut o copilărie.

Pe lângă acest dezacord, mai există multe alte eșecuri, dezamăgiri sau frustrări pe care am dori să le ștergem complet din mintea noastră și  recurgem la mascarea lor prin mândrie. Însă ceea ce mulți nu știu este că aceasta este o soluție de moment.

Mândria, sau cum îi mai spunem noi – trufia, se definește ca fiind un păcat care constă în afișarea unei superiorități ce poate fi legată de diverse lucruri pe care noi le deținem, sau prezintă câteva forme de mascare a trecutului prin scoaterea în evidență a reputației pe care o deținem în prezent.

Tragedia este, însă, că de prea multe ori face conexiune puternică cu minciuna doar pentru a acoperi rușinea, neizbânda sau dezamăgirile din amintirile noastre neplăcute.

Mândria își cheamă rudele în situațiile de decepție și aici vorbim clar despre suplicitate.

A trăi duplicitar înseamnă a trăi în două lumi diferite: mai exact, o dublă gândire.

Dubla gândire înseamnă a avea în același timp două convingeri opuse, să știi și să nu știi, să fii conștient de minciuna tâlcuită cu grijă, să ai în același timp două opinii diferite și să crezi în amândouă. Dubla gândire  îmbolnăvește sufletul și înnegrește realitatea.

Eroarea celor care continuă să practice duplicitatea este că ei nu realizează că ceilalți nu se lasă amăgiți și că pot fi descoperiți foarte ușor: oamenii citesc starea din lăuntru.

Mândria este otrava care îmbolnăvește sufletul!

Odată îmbolnăvit sufletul, este afectat și trupul.

De aici iau naștere: consumul de alcool, dependențe, ospețele în exces, amăgirea, fățărnicia și, nu în ultimul rând, faptele și cuvintele de rușine.

Odată ajunși în această circumstanță de a identifica aceste păcate, ești pe drumul cel bun, dar trebuie să progresezi în a rectifica acestea.

Cel mai mare pas este de a ieși la transparență, de a alege să spui cu ce te lupți, ce consecințe ți-a adus acest păcat.

În Isaia, chiar la începutul capitolului 60, găsim două îndemnuri care te vor ajuta să progresezi în acest subiect.

„Scoală-te” este primul, iar „luminează-te” este al doilea.

Să te scoli din confortul în care ai fost, să nu rămâi la ideea că acesta îți este viciul și nu poți schimba ceva, să te ridici de acolo, să poți lua măsuri, să poți schimba ceva, dar nu pe propria putere, ci în numele lui Isus, să fii convins că deja ai reușit.

„Luminează-te” se raportează la a ieși din starea de întuneric în care doar tu îți știi viciul, în care doar tu alegi să lupți.

În momentul în care Îi spui Lui cu sinceritate problema ta, El îți va da izbânda.

Să privim puțin în Isaia 58:8: atunci când LUMINA va răsări, vindecarea va încolți, neprihănirea va merge înainte și slava  Domnului te va însoți.

Toate acestea se vor întâmpla când vei avea  curajul de a ieși la transparență, fără rușine, fără teamă, fără îndoieli, fără remușcări.

Acolo unde ești, spune ceea ce ești, ceea ce simți, ceea ce te doare.

Nu mai te îndoi de ceea ce Hristos vrea să facă în viața ta.

Pe lângă acestea, vreau să știi că ești important.

Indiferent de ceea ce ai făcut în trecut, indiferent de ce spune societatea despre tine, LUPTĂ!

Nu mai pune preț pe ceea ce se spune despre tine, fii convins că Isus te-a eliberat, te-a spălat și, cel mai important, te-a iertat.

Un exemplu ce mi-a dat avânt în relația mea cu Isus:

„Privește pentru 2 secunde o furculiță, privește-i fiecare unghi, inspecteaz-o cu mare ATENȚIE și apoi spune-i că e o lingură sau un polonic, de fapt, are forma unui cuțit. Indiferent de denumirea pe care vei incerca să i-o pui, nu îi va afecta deloc denumirea pe care ea o are sau forma pe care o are.”

La fel ești și tu: oamenii din jurul tău se luptă cu ceea ce te lupți și tu. Nu mai pune accent pe lucruri minore.

Mai bine simplu și original decât fabulos, dar eronat.

Fii convins de poziția pe care o ai în Hristos!

David Nedelcovici

Show More

David Nedelcovici

Nothing about me, it's all about Christ.

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button