Editoriale

SCHIMBĂ biblia

Photo by Ben White on Unsplash

„Nu merită să mai faci nimic, e un dezastru. Nu vezi ce vremuri trăim? Aia nu merge, aceștia au închis, ceilalți au rămas fără job, economia e praf… ”, replicase interlocutorul meu cu o privire pierdută și cu un duh de panică. Pe măsură ce-mi descria situația, căci era foarte bine documentat, mai adăuga și câte-un set de teorii ale conspirației, astfel că începuse îngrijorarea să-și facă loc și-n inima mea. Am simțit cum pulsul se accelerează ușor, apoi mintea începu să-și activeze imaginația și, pe măsură ce el povestea, ajunsei la concluzia că nu merită să mai trăim; la ce bun să mai trăiești când, ori încotro te-ai întoarce, totul e un dezastru?… Mă întrebai fără să mai gândesc; parcă cineva îmi întinse pe tavă întrebarea și o accesai fără puterea de-a mă opune și fără să am dreptul de-a alege alta. Era cineva care începuse deja să se joace cu mintea mea și cu gândurile mele. Toată scena asta a durat preț de câteva secunde, dar deja mă simțeam consumată emoțional de parcă aș fi susținut examenul de licență. Când interlocutorul meu trase aer în piept și era pregătit să-și continuie expunerea sumbră, îi retezai vorba întrebându-l: „Zi-mi de când n-ai mai citit din Biblie?”… și fără să aștept răspuns, pentru că-l știam deja, i-am spus hotărât: „Schimbă biblia!” M-a privit fix, iar expresia feței lui îmi confirma că am pus punctul pe „i”.

Cu toții știm că războiul se câștigă mai întâi în minte și abia apoi pe câmpul de luptă. Ceea ce gândim ne influențează viața de fiecare zi. Informația pe care mintea noastră o macină zilnic are o putere fantastică asupra minții noastre, influențându-ne deciziile care se transformă mai apoi  în acțiuni; de asemenea, are o influență iminentă și asupra sănătății noastre psihice. Așadar, am concluzionat ceea ce au descoperit deja alții înaintea mea: dacă mănânci hrană sănătoasă, trupul îți va fi sănătos, iar de mănânci hrană alterată, trupul se va îmbolnăvi. Singura sursă de informație care ne garantează sănătatea psihică (și nu doar cea psihică) este Sfânta Scriptură. Iată ce zice cartea Proverbe 3:1-4: „Fiule, nu uita învățăturile mele și păstrează în inima ta sfaturile mele! Căci ele îți vor lungi zilele și anii vieții tale și-ți vor aduce multă pace… . Și astfel vei căpăta trecere și minte sănătoasă, înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor.”  Trebuie să înțelegi că orice circumstanță în care ne aflăm nu e întâmplătoare și are de-a face cu lumea spirituală. Diavolul nu va rata nicio ocazie ca să ne schimbe traiectoria și s-o direcționeze spre el.

Persoana de care am vorbit mai sus se alimenta zilnic cu știri, folosind toate canalele pe care le avea la îndemână: presa online, tv-ul, radio, social media… Mintea lui ingera zilnic îngrijorare, negativism, disperare și panică. Nu urmăresc știrile și nu citesc presa tocmai pentru a mă deconecta de la îngrijorare și pentru că, din punctul meu de vedere, acestea sunt pârghii de manipulare a maselor, însă, în urma acelei discuții, mi-am dat seama de strategia războiului pe care l-a declanșat diavolul împotriva omenirii: atacă mintea, iar pârghiile prin care operează în acest atac sunt canalele precizate mai sus și au eficiență maximă. Cum altfel  îti explici că atâția oameni  își curmă viața? … „biblia” (scrisă intenționat cu „b” mic) din care ei își hrănesc zilnic mintea le otrăvește sufletul și psihicul. Aceeași strategie o folosește diavolul și pentru a ne determina să păcătuim: prima dată îți vine ideea, o accepți și cochetezi cu ea pentru că-ți place, deoarece Necuratul nu vine la tine cu ceva care să-ți producă repulsie, el vine cu ce-ți place. Te acomodezi cu ideea și după ce v-ați obișnuit, tu cu ea și ea cu tine, treci la fapte, pentru că nu ți se mai pare nimic anormal și nelalocul lui, și începi să funcționezi după principiul că toată lumea face așa și e la modă. Realizezi acum modul subtil și treptat în care diavolul te acaparează? Așa se împlinește versetul din Evrei 12:1 care vorbește de păcatul care ne înfășoară așa de lesne. Satana știe că, dacă ți-a biruit mintea, mai are doar puțin până să-ți câștige sufletul.

Revin acum la istorisirea cu care am început. Știi cum am biruit starea aceea de îngrijorare care începuse să se înfășoare împrejurul inimii mele? … cu versetul din Matei 6:25 „nu vă îngrijorați de viața voastră, gândindu-vă ce veți mânca sau ce veți bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veți îmbrăca. Oare nu este viața mai mult decât hrana, și trupul mai mult decât îmbrăcămintea?” Alt verset spune:  „Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îți vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare”, zice Isaia 41:10Imediat ce Duhul lui Dumnezeu mi-a amintit aceste versete, toată acea stare neagră de îngrijorare s-a spulberat pe loc pentru simplul motiv că întreg conținutul Scripturii are putere asupra atacurilor demonice. De-aceea îți spun și ție: schimbă sursa din care îți hrănești sufletul! Schimbă biblia fake cu cea adevărată. Citește zilnic Cuvântul dătător de viață, adevărata Biblie. Cartea de rugăciuni nu are nicio putere împotriva acestor atacuri demonice, pentru că acolo sunt scrise cuvinte de la oameni, nu de la Dumnezeu. Acelea nici măcar nu sunt rugăciunile tale; tu doar citești ce-au compus alții. Trebuie să citești Biblia mai presus de orice carte. În cazul meu, Duhul Sfânt mi-a amintit versetele menționate mai sus pentru că le citisem de-atâtea ori în decursul anilor, dar ție, dacă nu citești Sfânta Scriptură, ce vrei să-ți amintească? Dacă mintea și inima ta sunt goale de Cuvântul Vieții, nu te aștepta să ai arme cu care să lupți împotriva atacurilor spirituale. Îți mai zic ceva: nu apleca urechea nici la cei care mută știrile de la ora X la amvonul bisericii; să nu le țină Domnul în seamă nesăbuința aceasta. „Dacă vorbește cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu”, zice Scriptura în 1 Petru 4:11.

Având în vedere teama care ne bântuie – că ni se golește cămara, că n-or mai fi bani să achităm facturile, că n-o să mai putem cumpăra haine și papuci, că poate iar vom sta la izolare, că ne contaminăm etc. – creștinii cad în capcana îngrijorării din cauza unui motiv: le e frică să nu-și piardă confortul material și financiar (repet: mă refer la îngrijorarea datorată condițiilor actuale de război psihic provocat de mass-media din cauza pandemiei). Această stare de teamă și de îngrijorare prinde contur în inimile noastre pentru că nu am luat hotărârea fermă înaintea lui Dumnezeu că vom merge pe Mâna Lui indiferent de împrejurări, în lipsuri ca și-n belșug. Doar am declarat cu gura lucrul acesta, dar hotărârea fermă nu a fost luată în inimă. Și știi de ce n-am făcut asta?… Pentru că nu am crezut vreodată că vom trăi asemenea vremuri. Am fost obișnuiți să fie cămara plină, culcușul să fie cald iarna și ventilatorul să ne răcorească vara. Dar dacă vom fi puși în situația să ne ascundem pentru a ne scăpa viața din cauză că ni se va cere să-L vindem pe Cristos, ce vom face? Vom accepta oare să mâncăm rădăcini de copac și să dormim sub cerul liber (indiferent de temperatura termometrului), dar să rămânem de partea lui Dumnezeu? … Sau mai degrabă vom fi dispuși să ne vindem frații ca să profităm mai departe de confort? Ce hotărâre iei în dreptul tău? Ce vei face? La ce ești dispus să renunți: la confort sau la Cristos? Puterea de-a sta drept pe baricade în numele lui Isus Cristos vine doar din Scriptură și din rugăciune. Te roade îngrijorarea? Trateaz-o cu Scriptura; tratament mai eficient nu există. Panica îți macină sănătatea psihică și fizică? Deconectează-te de la sursele care-ți alimentează această stare și ingerează doze maxime și repetate din Cuvântul Bibliei și de rugăciune. Doar așa, numai așa vei putea înfrunta provocările și circumstanțele vieții.

Trimis de Estela Manea, pentru TotalSchimbat.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button