Cel mai recent val de atacuri xenofobe din Africa de Sud se stinge, dar bisericile din țară și din alte zone ale continentului african cer încetarea problemei persistente, care afectează imigranții economici ce trăiesc acum în una dintre cele mai mari economii africane.
Atacurile, vizând persoane din alte țări africane, au început în primele zile din septembrie, cu bande care atacau întreprinderi deținute de străini în Johannesburg, capitala financiară a națiunii. Violențele – în urma cărora cel puțin douăsprezece persoane au murit – au declanșat atacuri în semn de răzbunare în Nigeria, Zambia și Congo.
„Atacurile elimină filosofiile culturale și ideologice despre Ubuntu (umanitate) și Ujamaa (unitate, armonie)”, a spus reverendul Lesmore Gibson Ezekiel, un nigerian care conduce departamentul Peace, Diakonia and Development („Pace, Sprijin și Dezvoltare”, n.tr.) al comunității bisericilor africane (All Africa Conference of Churches-AACC), un grup ecumenic continental. „Cultura violenței trebuie să fie respinsă de toată lumea, cu acțiuni care să fortifice o cultură a ospitalității”.
Ezekiel a îndemnat Guvernul și bisericile din Africa de Sud să se ocupe de „atacurile recurente și inutile asupra semenilor africani, care au găsit în Africa de Sud un loc sigur în care să se dezvolte și care contribuie la bunăstarea țării”. A îndemnat bisericile să-și deschidă ușile pentru imigranții care cer protecție și adăpost și să le ofere ajutor umanitar, dar și sprijin psiho-social.
„Ne angajăm (AACC) să ne alăturăm tuturor părților interesate din Africa de Sud și de pe continent… să stopăm toate acțiunile care înfățișează Africa drept un continent care îi mănâncă pe ai săi”, a zis Ezekiel.
Nu e prima oară când Africa de Sud a experimentat atacuri xenofobe. Înainte de dobândirea independenței în 1994, imigranții aveau de înfruntat violență și discriminare. Problema a continuat și după câștigarea independenței, 67 de persoane decedând între 1994 și 2008. Atacurile au atins punctul maxim în 2008, când violența și jafurile îndreptate împotriva mozambicanilor au dus la moartea a 60 de oameni. Atacurile au sfârșit prin mobilizarea armatei, dar aproape 20.000 de persoane au fost dislocate și nenumărați oameni au fost răniți. Violența a ieșit iar la suprafață în 2015 și 2018, în zone sărace din Cape Town, Durban și Johannsburg.
Conform lui Ishmael Tongai, un liber-profesionist din Zimbabwe care locuiește în Cape Town, atacurile apar adesea odată cu acuzații cum că africani din alte țări ar lua slujbele menite sud-africanilor.
Wilfrid Napier, un preot romano-catolic, a afirmat că „sărăcia și competiția pentru puținele resurse sunt unii dintre factorii care contribuie la aceste violențe”. Cardinalul a adăugat că „violența nu e o soluție, precum nici învinuirea celui slab și marginalizat nu e o modalitate de remediere a problemei”.
Sursa: Religion News
Sursa foto: Religion News