ConferinteEvenimenteExterneStiri

„Hristos la Checkpoint SUA” aduce pace creștinilor palestinieni. Criticii o numesc antisemită

Okla , Midwest City- O adunare care promovează pacea pentru creștinii palestinieni?

Sau un forum antisemit?

Aceste descrieri au scos la iveală o conferință de patru zile numită „Hristos la Checkpoint SUA”, care a adus în jur de 150 de creștini evanghelici în această suburbie din Oklahoma City, săptămâna trecută.

Din dorința de a oferi mai multor americani oportunitatea de a auzi de comunitatea creștină palestiniană, s-a adoptat versiunea americană a unei conferințe care a avut loc anterior la Colegiul Biblic Bethlehem, la sud de Ierusalim.

Darrrell Cates, preot metodist, care susține că a făcut 20 de călătorii în Israel din 1995, a spus că majoritatea creștinilor din Israel sunt palestinieni. Poveștile lor sunt ignorate pe scară largă.

„Au o experiență și o mărturie a credinței și a Evangheliei care este abandonată sau respinsă de majoritatea creștinilor evanghelici din Statele Unite”, a spus el. „Cred că este din cauză că nu au auzit-o niciodată.”

Comitetul pentru acuratețe, în rapoartele pentru Orientul Mijlociu din America, a criticat conferința pentru că au invitat vorbitori pe care îi acuzau că au fost părtinitori față de Israel. Sindicatul de știri evreiești a descris conferința ca parte a unui „efort de a îndepărta America Centrală de sprijinirea Israelului.”

Cates a spus că „Hristos la Checkpoint SUA” nu este anti-Israel, deși a recunoscut complexitatea și taberele implicate. „Nu este atât de simplu să fii pentru sau împotriva Israelului”, a spus pastorul din Oklahoma City. „Este o situație foarte complicată, care necesită umilință și înțelegere cu privire la modul de a face parte din această situație într-un mod util, nu doar cu o loialitate necondiționată și fără nicio certitudine față de oricare dintre părți.”

Evanghelicii din SUA, strânși la Centrul de Conferințe Reed din Midwest City, au venit pentru a-i asculta pe vorbitori, inclusiv pe creștinii palestinieni, pentru a participa la ateliere conduse de experți în domeniul drepturilor omului și al legii, dar și pentru a se închina împreună cu cei care se rugau, ca ei, pentru soluționare.

Jordan Buscher, în vârstă de 23 ani, care a venit din suburbia Leawood, a declarat că a venit la conferință pentru că îi pasă de viitorul Orientului Mijlociu. Jordan  a făcut prima vizită în Israel, cu grupul de la Biserica Unită Metodistă, în februarie. În timp ce era acolo împreună cu prietena ei, care a participat și ea la „Hristos la Checkpoin SUA”, a spus că au văzut pentru prima dată cum palestinienii erau marginalizați în societate.

În ziua încheierii conferinței, administrația Trump a anunțat că va desființa consulatul american de la Ierusalim, și va orienta operațiunile sale în ambasada recent relocată din oraș, a declarat New York Times.

Conform Times, mișcarea elimină efectiv reprezentarea americană a palestinienilor, dându-le o nouă lovitură după ce președintele Trump a inversat politica americană de lungă durată în 2017, și a recunoscut Ierusalimul ca și capitală a Israelului, apoi a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

În declarația de misiune, „Hristos la Checkpoint SUA”, respinge antisemitismul și nu condamnă poporul evreu, spunând că mulți dintre suporteri sunt evrei israelieni. „Dorim să găsim o viată în Țara Sfântă, lipsită de discriminare și nedreptate, în care fiecare persoană să trăiască fără prejudicii față de rasă sau religie.”

Rabbis Abraham Cooper și Yitzchok Alderstein au acuzat că „au recrutat  evanghelici pentru cauza palestiniană, în mare parte prin învățarea de a disprețui statul evreu”. „ De ce să aducem la Oklahoma o conferință care prezice sfidarea evreilor?” au întrebat rabinii concluzionând. „Ne bazăm pe oamenii buni din Oklahoma pentru a le transmite un mesaj clar că în 2018 avem nevoie de lideri religioși dedicați adevăratei păci, nu bigoți teologici.”

Pastorul Robert E. Hayes, , care s-a pensionat, fost păstor al Bisericii Metodiste Unite din Oklahoma, a spus că a fost „mustrat” că a participat la conferință în calitate de vorbitor.

În comentariul său, Hayes a făcut paralelă între experiența sa din 1960 și experiențele creștinilor palestinieni. Hayes a reamintit participarea sa la Școala de Teologie Perkins de la Universitatea Metopolitană din Texas, în calitate de tânăr negru. El a adus împreună bucăți ale teologiei eliberării negrilor a lui James Cone cu ceea ce Hayes observase și știa din vizitele în Israel, care au început în 2012.

Sursa: www.religionnews.com

 

Show More

Grunzac Alexandra

“Dumnezeu ne-a dat in dar mantuirea si nu este necesar sa facem nimic pentru a o castiga. Dar, din dragoste pentru Dumnezeu si pentru ca si ceilalti sa-L cunoasca, am ales sa Il slujesc prin tot ce fac si sa Il ascult. Vreau sa raspandesc in jurul meu o mireasma placuta Lui.“

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button