Obiceiuri
„Investighează și fă schimbări” este probabil citatul care îți stârnește o trezire la nivelul minții. De la zdrențe la bogăție, înapoi la zdrențe și din nou bogăție, apoi zdrențe, aceasta ar fi cariera lui Kurt Warner. Ciudat, nu?
Totul se rezumă la drum, Kurt a înțeles prea târziu că de fapt drumul cel lung e cel bun. Tu ai luat-o vreodată pe „scurtătură”? Sau ai înțeles că îți ia de două ori mai mult să ajungi la destinație? Permite-mi să îți spun că nu există scurtătură pentru succes. Scurtătura te duce în cele mai dificile situații, eșec, faliment și chiar dezamăgire.
Doi amici doresc să escaladeze un munte. Unul dintre cei doi alege să urce pe munte singur, fără ajutor, se căznește să urce poteca, oprindu-se frecvent să își tragă sufletul, în ultima fază, spre escaladarea muntelui. Își surprinde amicul coborând dintr-un CH-47 Chinook, unul dintre cele mai bune elicoptere, dar zâmbetul era doar de pe buze și, plictisit de viață, rostește următoarele cuvinte: „E o priveliște deosebită, dar nu cred că merită banii unei călătorii cu elicopterul.” Pe când amicul, bucuros și împlinit, îl privește și îi spune că e cea mai frumoasă și splendidă priveliște văzută vreodată și adaugă: cu cât fiecare mușchi din trupul meu mă apăsa mai tare, cu atât priveliștea era mai deosebită.
Ce tare! De fapt, e adevărul dur pe care noi toți îl acceptăm sau acuzăm, dar nu reacționăm. De câte ori nu ne-am pripit în deciziile luate pe propria răspundere? Atunci când trebuie să iei o decizie importantă, ieși la o plimbare singur sau mai bine încuie ușa și roagă-te și puneți întrebarea: „Unde mă îndrept?” Și în tot acest timp, nu uita că Dumnezeu păstrează ce are El mai bun pentru sfârșit, pe când Satana îți arată cu degetul scurtăturile. După cum spunea C.S Lewis: „Cea mai sigură cale spre iad e cea treptată, panta lină, terenul neted, fără viraje bruște și fără indicatoare.”
Totul începe cu mici excepții și compromisuri.
Destinația noastră e raiul, dar ca să ajungem acolo va trebui să traversăm locuri dificil de străbătut, norii ne vor acoperi de nenumărate ori, întunericul ne va face să ne poticnim și să fim deznădăjduiți.
Dar când norii se risipesc, dimineața va inunda de fericire. Singura cale e cea grea, pentru că doar ea face fericirea să fie mai dulce.
Când renunțăm la un vechi obicei sau renunțăm la scurtături, vom da peste o luptă serioasă. Dar trebuie să luăm în considerare că tot timpul vor exista vocile din afară, care se vor opune, ne vor ajuta să renunțăm, să lasăm baltă totul. Referitor la această ipostază, mereu și mereu îmi apare ideea lui Aristotel în minte, care spune că învingătorii nu renunţă, iar cei care renunţă nu ajung învingători.
Dar cum să perseverezi atunci când îți vezi moartea? Roagă-te. Cum să faci istorie când ai doar o parte din echipă lovită și trântită la pământ? Perseverând. Investighează oamenii din jurul tău, identifică ideile negative și elimină-le din preajma ta prin intermediul lui Hristos.
Oameni ce vă simțiți neputincioși, ce nu ați reușit pe plan material, oameni ce aveți numai eșecuri și nu înțelegeți viața aceasta, vă încurajez să nu renunțați și să luptați, să vă puneți speranța în Isus, pentru că El este singurul ce vă poate vindeca orice rană și să vă învețe să înaintați perseverând.
David Nedelcovici