ArticoleMeditatii

Șase realități ale învierii

de Tom Olson

Odată cu sărbătoarea Paștelui apare și realitatea magnifică a creștinului. Aceasta este puterea glorioasă a învierii – realitatea istorică a faptului că Isus Cristos a înviat dintre cei morți. În calitate de creștini, credem că Dumnezeu ne-a vorbit prin Cuvântul Său. Și credem că Cuvântul Său este adevărat. Iar Biblia spune că Isus Cristos a înviat din mormânt. Aceasta schimbă totul.

În esență, creștinismul este cu mult mai mult decât o imagine de ansamblu sau filosofie, sau o perspectivă de viață. În termeni simpli, creștinismul este o speranță vie și o moștenire nestricăcioasă.

Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou, prin învierea lui Isus Hristos din morţi, la o nădejde vie şi la o moştenire nestricăcioasă şi neîntinată şi care nu se poate veşteji, păstrată în ceruri pentru voi. Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu prin credinţă pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi! În ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme prin felurite încercări pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos,pe care voi Îl iubiţi fără să-L fi văzut, credeţi în El fără să-L vedeţi şi vă bucuraţi cu o bucurie negrăită şi strălucită, pentru că veţi dobândi, ca sfârşit al credinţei voastre, mântuirea sufletelor voastre (1 Petru 1:3-9).

via christianity.com

De ce este creștinismul o speranță vie? Aici, cuvântul vie are greutate, deoarece speranța vie este diferită de celelalte nădejdi. Învierea este o speranță vie pentru că îl înfrânge drastic pe Satana, păcatul și moartea. Isus învie pentru a dovedi că El este Domn și Rege. Satana nu are putere asupra Lui. În toată istoria omenirii, nu mai trebuie realizat nimic altceva pentru iertarea păcatelor. Mormântul nu L-a putut ține. Boldul morții a fost biruit!

Învierea nu doar proclamă o speranță vie, ci și o moștenire nestricăcioasă. Dacă Cristos a înviat dintre morți, purtând victorie asupra lui Satana, păcatului și morții, El este veșnic. Este Regele cerurilor și al pământului și niciun dușman nu se poate atinge de El. Domnia Sa nu va avea sfârșit. Isus are la dispoziția Sa toate bogățiile cerului pentru a le oferi copiilor Săi, dincolo de imaginația noastră. Prieteni, aceasta este ceea ce proclamă învierea – o speranță vie și o moștenire nestricăcioasă. Dar ce însemnătate are aceasta pentru noi?

1. Prin înviere, putem fi născuți din nou (v. 3)

Observați cum vorbește Dumnezeu folosind limbajul „nașterii”. Un copil nu se poate naște prin forțe proprii; orice mamă știe asta! Tot așa, nici noi nu dobândim mântuirea pe cont propriu. Noi nu facem binele pentru a fi mântuiți. Dimpotrivă, Dumnezeu face posibilă nașterea din nou! De aceea mântuirea vine datorită milei lui Dumnezeu, prin credință. Când ne smerim, conștientizând faptul că nu putem fi dumnezeul propriei noastre vieți, pocăindu-ne de păcat și punându-ne credința în Cristos, Dumnezeu ne va răspunde, după mila Sa cea mare. El  Se va folosi de puterea învierii și ne va naște din nou!

2. Datorită învierii, suntem ocrotiți de Dumnezeu (v. 5)

Noi, cei care suntem născuți din nou, suntem „păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, pentru mântuirea care este gata să fie descoperită în vremea de pe urmă”. Odată cu înfrângerea lui Satana, a păcatului și a morții, prin învierea lui Cristos, Dumnezeu dovedește că nu există nicio putere – niciuna – care să-L limiteze. Așadar, acesta este Dumnezeul care ne poate păzi în totalitate. Dacă Dumnezeu este pentru noi, nimic nu poate sta împotriva noastră. Suntem păziți de puterea lui Dumnezeu, prin credință, pentru mântuirea care este gata să fie descoperită în vremea de pe urmă.

3. Datorită învierii, putem îndura suferința (v. 6-7)

Observăm că, în versetul șase, întâii cititori ai lui Petru erau creștini care fuseseră „întristați prin felurite încercări”. Dar ceva straniu s-a întâmplat cu acești creștini. Ei nu și-au pierdut bucuria și au îndurat propriile suferințe. Ce lecție pentru noi, azi! Datorită învierii, avem o speranță vie, indiferent de circumstanțe, și o moștenire eternă pe care nu ne-o poate fura nicio încercare. Datorită învierii, putem îndura suferința.

4. Datorită învierii, iubim și credem (v. 8)

Dragostea și credința noastră în Cristos – chiar dacă nu-L vedem – sunt reale. Gândește-te puțin: dacă Cristos rămânea în mormânt și niciodată nu ar fi înviat dintre cei morți, dragostea și credința noastră ar fi fost degeaba. Creștinismul ar fi praf și pulbere. Speranța ar fi în zadar. Nu poate exista dragoste și credință reală alături de un mântuitor mort, un dumnezeu fals. Însă Isus Cristos a înviat dintre cei morți! Îl putem iubi și putem crede în El cu adevărat, deoarece avem o relație vie, personală cu Domnul Cel înviat.

5. Datorită învierii, ne bucurăm cu însuflețire (v. 8)

Mântuitorul nostru e viu! Și când ne gândim la speranța vie pe care o avem, la moștenirea eternă care ne așteaptă, la noua viață pe care ne-o oferă, la protecția cu care ne înconjură, la suferințele prin care ne trece, la onoarea care ne așteaptă dincolo, precum și la relația vie pe care o avem cu El, nu putem decât să ne bucurăm!

6. Datorită învierii, primim mântuire (v. 9)

Prietene, datorită învierii Îl vei vedea pe Dumnezeu. Vei păși în gloria cerului. Dacă ești creștin, prin înviere vei dobândi o speranță vie și o moștenire nestricăcioasă. Dumnezeu veghează asupra ta și te protejează. Așadar, vei avea parte de răsplata credinței tale, adică mântuirea sufletului. Această mântuire nu este o iluzie. Nu este ficțiune. Nu este o experiență psihologică. Este reală. Și o poți primi și tu. Mântuirea este posibilă pentru că Isus a înviat dintre cei morți.

Dacă citești aceste rânduri azi și nu Îl ai pe Isus Cristos Mântuitor al tău, dacă îți pui credința în El, mărturisindu-L pe El ca Domn și Cristos înviat, vei fi mântuit. Tot mănunchiul de bucurii și binecuvântări ilustrate în 1 Petru, pe care le-am evidențiat mai sus, vor fi ale tale, în Cristos.

Învierea schimbă totul!

Tradus cu permisiune de pe UnlockingTheBible.org, pentru TotalSchimbat.ro

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button