DevotionaleRugaciune

4 moduri de a te ruga atunci când îți vine să renunți

de Colin Smith

Când ne aflăm în situații grele și în pericol, întotdeauna avem de făcut o alegere: să rămân sau să plec? Dacă cineva aruncă cu o suliță după tine, la fel cum Saul a procedat împotriva lui David, e vremea prielnică să te adăpotești în munți!

Însă cu toții știm că există împrejurări în care schimbarea este favorabilă. Ne confruntăm cu situații în care știm că Dumnezeu ne cheamă să nu batem pasul pe loc. Iar lucrul de care avem nevoie este curajul de a merge mai departe. Psalmul 11 este pentru astfel de vremuri. E despre cum să ne rugăm atunci când simțim că ar trebui să o lăsăm baltă.

Vom enumera mai jos patru modalități de a te ruga atunci când simți că, oricât te-ai zbate, nu prosperi, când toți îți stau împotrivă și ai nevoie de curajul de a înainta.

1. Înfruntă vocea fricii și a frustrării

„La Domnul găsesc scăpare! Cum puteţi să-mi spuneţi: ‘Fugi în munţii voștri ca o pasăre?'” (Psalmul 11:1)

David a primit un sfat însemnat de la prietenii săi, care a scos la iveală frica și frustrarea. Dar observă cum David înfruntă aceste voci: “Cum puteţi să-mi spuneţi?”. În cartea Psalmilor, David nu înfruntă doar vocile altora, ci și propriile gânduri: “Binecuvântează, suflete, pe Domnul și tot ce este în mine să binecuvânteze Numele Lui cel sfânt!” (Psalmul 103:1). David vorbește cu el însuși. Se înfruntă pe sine: “Pentru ce te mâhnești, suflete, și gemi înăuntrul meu?” (Psalmul 42:5). El își înfruntă propria neliniște din suflet.

via womansday.com

Martyn Lloyd-Jones spunea adesea: “Una dintre principalele probleme ale noastre, în viața de credință, este aceea că petrecem prea mult timp ascultându-ne pe noi înșine și prea puțin stăm de vorbă cu noi înșine.” Petrecem prea mult timp ascultând vocea fricii, a frustrării și a tânguirii. Trebuie să vorbim cu noi înșine – uneori numim asta „a predica Evanghelia nouă înșine“. Nu există loc mai bun pentru a face acest lucru decât atunci când vii în prezența lui Dumnezeu, prin rugăciune.

Vino în prezența Tatălui, cu Isus Cristos alături. Spune-I ceea ce simți și ceea ce auzi. Scoate la iveală cele mai oribile gânduri, apoi ia-ți inima în dinți și înfruntă vocea fricii și a frustrării chiar acolo, în prezența lui Dumnezeu.

2. Recunoaște mâna lui Dumnezeu în încercare

“Domnul încearcă pe cel neprihănit…” (Psalmul 11:5).

“Pleoapele Lui cercetează pe fiii oamenilor…” (Psalmul 11:4).

Nu uita: când temeliile sunt zguduite, mâna lui Dumnezeu se află în cutremur. Dumnezeu spune: „Voi mai clătina încă o dată nu numai pământul, ci și cerul” (Evrei 12:26). Ce face Dumnezeu când ne scutură pământul de sub picioare? Dumnezeu ne oferă motivul: “Schimbarea lucrurilor clătinate, adică a lucrurilor făcute, este făcută tocmai ca să rămână lucrurile care nu se clatină” (Evrei 12:27).

Asta i s-a întâmplat și lui Iov. Acesta era un om neprihănit, iar Dumnezeu l-a binecuvântat în multe moduri. Dar apoi, dintr-odată, întreaga sa viață a fost întoarsă pe dos de multiple dezastre. Bunăstarea lui Iov, alcătuită din turme și cirezi, i-a fost jefuită de năvălitori. Casa lui a fost distrusă de un vânt puternic. Dar lucrul cel mai dramatic este că fiii săi, care se aflau în casă, au murit sub dărâmături. Temeliile lui Iov au fost zguduite. Brusc, toate darurile bune de care și-a legat inima în mod natural i-au fost luate: casa, familia și afacerea. Praf și pulbere.

Soția lui Iov, cea de lângă el, a dat drumul vocii fricii și a frustrării. “Blestemă pe Dumnezeu și mori” (Iov 2:9). Vorbele acestea cu siguranță i-au străpuns sufletul. Iov a auzit vocea fricii, a frustrării, a disperării, dar el s-a adăpostit în Dumnezeu: “Dar El știe ce cale am urmat și, dacă m-ar încerca, aș ieși curat ca aurul” (Iov 23:10). Mărturia credinței acestui om a avut ecou în cer și în iad, și chiar în zilele noastre încă mai îmbărbătează credincioșii din întreaga lume.

3. Afirmă suveranitatea lui Dumnezeu în vremurile de restriște

“Căci Domnul este drept, iubește dreptatea, și cei neprihăniţi privesc Faţa Lui” (Psalmul 11:7).

David înfruntă frica, frustrarea și tentația de a dispera, ațintindu-și mintea și inima spre Dumnezeu. Și tu poți face asta! Îndreaptă-ți privirea spre Domnul folosind Scriptura:

Domnul este drept

Dumnezeu încă șade pe tron! Deși sunt învăluit de frică și frustrare, Dumnezeu nu Se află în panică. Nu pot să restaurez lucrurile atunci când temeliile sunt distruse, dar Dumnezeu poate. Nu pot să înving răul, dar Dumnezeu poate și va face asta.

El iubește dreptatea

Temeliile dreptății nu zac în cultura noastră. Niciodată nu au făcut-o. Temeliile dreptății zac în ceea ce este Dumnezeu și în ceea ce Dumnezeu iubește. Dumnezeu încă șade pe tron!

4. Anticipă bucuria victoriei finale

“Cei neprihăniţi privesc Faţa Lui” (Psalmul 11:7).

E greu să ne imaginăm un lucru atât de măreț: “Cei neprihăniţi privesc Faţa Lui”. Voi vedea fața lui Dumnezeu! “Cum puteţi să-mi spuneţi: ‘Fugi în munţii voștri ca o pasăre?’” De ce crezi că cel neprihănit nu mai are nimic de făcut atunci când temeliile sunt distruse? Nu renunț! Adăpostul meu e în Dumnezeu. Domnul șade pe tron. Indiferent de ceea ce se întâmplă în lume, voi vedea fața Sa.

Prietene, într-o zi vei sta față în față cu Domnul. Dacă am trăit prin credință, într-o zi bandajele de pe ochii noștri vor fi date la o parte. Cel neprihănit va privi fața Lui! Când Îi vei privi slava, va fi mai măreț decât ți-ai imaginat. Și tu vei fi uimit, mulțumit că ai ajuns la capăt.

Tradus cu permisiune pentru TotalSchimbat, de pe UnlockingTheBible

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button