ArticoleMeditatii

Păzește-ți inima!

foto:ro-ro.facebook.com

De ce este inima atât de importantă și de ce ar trebui ea păzită mai mult decât orice altceva?

Dacă inima ar înceta să mai bată, viața s-ar opri. Inima este centrul vieții. Ea susține existența. În sens biblic, cuvântul „inimă” se poate referi fie la existența biologică, sufletească sau spirituală, putând să însemne cugetul, sufletul sau mintea.

„Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții” (Proverbele 4:23).

De ce anume să îți păzești inima? De răutate, de invidie, de ură, de bârfă, de îngrijorare, de supărare, de un anturaj nepotrivit. Pune un zid de protecție împrejurul ei, astfel încât gândurile vrăjmașe să nu poată pătrunde dincolo de această limită. Dacă le vei lăsa să pătrundă, vei avea ca rezultat îndoit mai multe lucruri negative. „Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtișagurile, mărturiile mincinoase, hulele” (Matei 15:19).

Cum poți să îți păzești inima? Începe prin a cere ajutor Celui care a creat-o și o cunoaște mai bine decât tine însuți. „Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus” (Filipeni 4:7).

Mai mult decât orice, inima trebuie să fie păzită și de tine. Iar ceea ce ține de tine este să nu o murdărești și să nu lași să pătrundă în ea acele gânduri care ar putea să o întineze. Inima poate trece prin diverse stări. Ea fie iubește, fie se bucură, fie are dorințe sau face la planuri. Poate fi tulburată, îngrijorată, rănită sau să-i fie teamă.

Pentru că „o inimă liniștită este viața trupului” (Proverbele 14:30), de aceea trebuie avut grijă de ea. Cum o putem face?

  • Curățește-ți inima. Rugăciunea trebuie făcută cu o inimă curată, iar „dacă nu ne osândește inima noastră, avem îndrăzneală la Dumnezeu” (1 Ioan 3:21). „Zidește în mine o inimă curată, Dumnezeule!” (Psalmii 51:10). Sămânța Cuvântului care ajunge într-o inimă bună și curată face rod în răbdare (Luca 8:15).
  • Trăiește curat, adunând Cuvântul sfintei Scripturi în inimă și căutând prezența lui Dumnezeu. „Strâng Cuvântul Tău în inima mea ca să nu păcătuiesc împotriva Ta” (Psalmii 119:11). „Inima îmi zice din parte Ta: caută Fața Mea, și Fața Ta o caut, Doamne!” (Psalmii 27:18).
  • Înconjoară-te de oameni a căror prezență face bine inimii tale. „O privire prietenoasă înveselește inima” (Proverbele 15:30). O inimă veselă e un bun leac și înseninează fața.
  • Nu o lăsa să se tulbure, ci laudă-L pe Domnul din toată inima, pentru că  „Domnul e aproape de cei cu inima înfrântă” (Psalmii 34:18).

„Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura” (Ioan 7:38). Dacă vrei ca inima ta să răspândească râuri de apă vie precum un izvor curat, ai grijă cu ce o hrănești, pentru că aceea va genera. O inimă adăpată din Apa Vieții va genera râuri de apă vie din Izvorul vieții. Astfel vor ieși încurajări, gânduri ziditoare, dorința de a face binele și de a căuta pacea cu orice preț.

„Luați seama… ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea și necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel viu” (Evrei 3:12). Dacă ce ai mai scump pe acest pământ este ancorat în Dumnezeu, atunci inima ta va fi ascunsă în El, acolo unde este și comoara ta… „Unde e comoara voastră, acolo e și inima voastră” (Luca 12:34). De aceea, ai grijă de inima ta și „Fii tare, îmbărbătează-ți inima și nădăjduiește în Domnul!” (Psalmii 27:14).

Simona Mihăescu

Show More

Simona Mihaescu

"Pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu... şi doresc ca toţi oamenii să poată simţi bucuria prezenţei Lui în inima lor. Într-o lume umbrită de confuzie, El aduce răspunsuri, şi în locul unde întunericul domneşte, aprinde o lumină prin Cuvântul Său revelat. Aici am privilegiul să vă pot împărtăşi lucruri pe care le-am descoperit umblând pe Calea credinţei"

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button