Să vezi minunile lui Dumnezeu în viața ta și totuși să nu fii mulțumit… Totdeauna va exista ceva care te va face să vezi doar ce îți lipsește și numai lucrul acela care te va face nefericit, măcar că ai alte o mie de motive pentru care te poți bucura.
Dintre exemplele biblice am ales două. Primul este Haman, din cartea Estera, care se simte trist și nefericit, măcar că avea parte de faimă și de onoare din partea împăratului, dar un singur lucru îl făcea nefericit: prezența lui Mardoheu la poarta împăratului.
Apoi, cel mai relevant exemplu este poporul evreu. Pe parcursul călătoriei spre țara promisă, a asistat constant la minuni și semne date de Dumnezeu, dar la fel de constant nemulțumirea și cârtirea răsăreau în inimile lor, fie din cauza unor lipsuri de moment sau a unor pofte neîmplinite. Recitind istoria lor, privim cu uimire la manifestările lor de nemulțumire, măcar că avusese parte din plin de grija lui Dumnezeu. Vom spune, poate, că noi nu vom proceda în acest fel. Și totuși, privind către noi, mulțumim oare îndeajuns pentru orice lucru primit? Ne supărăm repede când ceva nu iese precum am gândit sau atunci când nu am obținut lucrul dorit?
Am văzut lucruri minunate întâmplându-se, și cum Dumnezeu, în grija Sa, ne-a scutit de multe necazuri sau ne-a trecut cu bine prin ele, iar acum, când dăm de o situație mai grea, să ne temem sau să ne îngrijorăm excesiv?
În urma cârtirii, evreii primeau și lucrurile dorite, dar mai apoi erau aspru pedepsiți. Dar acum?
„Nu ne face după păcatele noastre, nu ne pedepsește după faptele noastre” (Psalmii 103:10). Altfel și noi am pieri precum evreii care cârteau adesea.
Nemulțumirea se poate datora unor neîmpliniri sau a unei lipse, dar denotă un caracter imatur, adesea copilăros, care doar se lamentează, cerând de la viață doar ceea ce vrea.
Ce putem face? Să privim mereu la ceea ce am primit, chiar dacă, da, va exista un lucru pe care îl mai dorim, ceva neîmplinit și dorit de sufletul noastru. Să avem răbdare în această așteptare ce pare de durată. Atenția noastră către ce anume se îndreaptă mai mult? Către lucrul neîmplinit și uităm celelalte 99 de lucruri pe care le avem deja? Dacă nu ești mulțumit cu ceea ce ai, nu vei fi mulțumit nici cu ceea ce vei avea. Nemulțumirea sărăcește sufletul, dar este o mare bogăție să fii mulțumit cu ceea ce ai.
“Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos” (Efeseni 5:20).
Simona Mihaescu