Articole

Consiliere creștină

foto: wordpressgalery.com

Fiecare dintre noi avem o responsabilitate foarte mare înaintea lui Dumnezeu pentru societatea noastră. Scopul nostru este de a iubi oamenii cu toată puterea, nu pentru ceea ce sunt ei, ci pentru ceea ce pot deveni ei pentru Hristos. Oamenii au nevoie de o vindecare a minții pentru a reuși să aibă parte de o vindecare a sufletului.
Ceea ce mulți ani am ignorat, va trebui să scoatem în evidență acum. Creștinul are nevoie de consiliere. Nu înseamnă că ești nebun, prost sau idiot (așa cum societatea îi caracterizează pe mulți), dacă mergi la consiliere, într-o psihiatrie.

Ce înseamnă de fapt o psihiatrie?

Psihiatrie, din original, este compus din două cuvinte: psyche – care se referă la persoană, dar este tradus prin “suflare, suflet și minte“, iar cel de al doilea cuvânt este “iatreia – tratament”.
Putem înțelege acum că „psihiatrie” înseamnă o vindecare a minții.

Problema este că mediul creștin a acuzat, de-a lungul anilor, mersul la consilier sau psiholog. Dar tot el a respins oamenii cu probleme și nevoi, atât spirituale, cât și mentale.

Ceea ce trebuie evidențiat este că nu tot sistemul psihologic e cuprins de concepte creștine, dar tocmai aici intervine nevoia de consilieri creștini și de a implementa o mentalitate biblică în psihologia de astăzi.

• În biserici va trebui să existe consilieri spirituali, ca oamenii cu probleme să fie dirijați spre ei!

Pe partea de vindecare a unui creștin, va trebui să luăm în considerare: mintea, sufletul și starea spirituală.

Va trebui să consultăm oamenii cu grijă și respect față de Dumnezeu, fiind unul dintre creațiile Sale. Pentru rezultate în consiliere, și fără recidive, va fi nevoie să acționăm pe partea “bio-psiho-socio-spiritual“ în mod egal și echilibrat.

Câțiva pași simpli pentru a ajuta consiliatul:

(1). Ajutarea consiliatului să își cunoască părțile pozitive;
(2). Creșterea posibilității de a conștientiza alternativele sănătoase;
(3). Controlul și învățarea de soluții sănătoase;
(4). Remarci pozitive și încurajatoare.

Un sistem după care ar putea merge consilierul:

  • Identifică modul de gândire;
  • Observă comportamentul problematic;
  • Privește factorii de menținere a pacientului;
  • Scoate în evidență factorii de protecțe.

Pentru un succes cât mai mare în terapia creștină, va trebui ținut cont de cea mai puternică armă a consilierului, cât și a celui consiliat – rugăciunea și postul.

Trebuie să scoatem în evidență faptul că consilierea nouthetică/biblică se referă la o metodologie biblică de rezolvare a problemelor, dar consiliatul este schimbat doar prin puterea Duhului Sfânt.

Consiliatul va trebui informat de atitudinea pe care trebuie să o prezinte în fața: unui gând-automat (născut în preajma unei circumstanțe pozitive/negative); unei stări (determinată de o emoție pozitivă/negativă). Pentru că gândul și emoția determină actiunea. Ca să se știe că influența demonică poate pune în mintea pacientului un gând de genul: “nu ești bun de nimic, toată viața ai fost greșit, nu ai șanse”. Inevitabil, gândul va fi direcționat spre partea sufletească. Consiliatul devine trist. Intră în anxietate, depresie, iar mai apoi decurge la actiune, și își îneacă amarul în adicții.

Ține cont.

Starea determină gândul, gândul determină emoția, emoția determină acțiunea.

Trebuie să fim conștienți de faptul că tulburările mintale ale unui consiliat se pot detecta și în vorbirea lui. De aceea, limbajul unui consilier trebuie să fie blând și suav, pentru a avea loc un transfer (consiliatul își va expune punctele negative, iar consilierul îi va prezenta punctele pozitive).

Terapia creștină trebuie să înlocuiască convingerile greșite și gândurile eronate.
Cel mai important lucru de știut este că în funcție de situație se vor adapta soluțiile.

Suntem singura salvare pentru societate, având cel mai puternic ghid după care să ne orientam. Într-o bună zi, vom eșua. Cel mai probabil soluțiile noastre vor deveni maladaptive, și totuși un lucru singur care va rămâne în picioare este dragostea pentru aproapele nostru.

Dumnezeu ne spune în Evrei 4:12, puterea cuvăntului Său și efectul său. Acest verset poate fi cheia pentru orice problemă, influență sau acțiune demonică. Ceea ce am prezentat eu mai sus nu va avea 100% efect sau roade. Dar știu cu certitudine că cuvăntul viu al lui Dumnezeu va transforma, regenera și va reabilita orice viață.

Să iubim, să oferim și să dăruim.

David Nedelcovici


Show More

David Nedelcovici

Nothing about me, it's all about Christ.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button