Dacă cineva mi-ar cere să explic cuvintele Domnului “E mai ferice să dai decât să primești” în cuvinte proprii, ar suna în felul următor: “Ești mai fericit când dai decât atunci când primești!”
În săptămâna ce a trecut, pe o vreme extrem de friguroasă, am mers alături de oameni cu inimă frumoasă în oraș, dar nu pentru a bea un ceai într-un mic restaurant cochet și pentru a ne împărtăși bucuriile, ci am fost în locuri unde frigul, disperarea și singurătatea arată că noi, creștinii, adesea ne uităm îndatoririle. Este vorba de oamenii străzii, acei oameni ce miros urât, sunt doborâți de vicii, singurătate, foame, boală, sunt murdari, izolați și ignorați de noi, creștinii secolului al XXI-lea.
Cu două plase pline de sandviciuri proaspete, cu mult ceai cald și un portbagaj plin de haine donate de la frații noștri, am plecat să căutăm în ger suflete neajutorate.
Primul suflet zărit m-a pus la pământ. Era o bătrână zdrențăroasă ce mirosea greu. Mâinile îi erau negre, la fel și fața. Bolborosea niște cuvinte pe care nu le puteam înțelege. Femeia își pierduse mințile. I-am dăruit două sandviciuri, niște fructe, dulciuri și un pahar de ceai. Singurul cuvânt inteligibil rostit de dumneaei a fost „da”, dar spus cu un limbaj de prunc. Avea o privire pierdută și stătea pe o bordură, undeva în gară. Singura ei avere: o plasă ruptă și murdară.
Am mers mai departe și am dat de alți oameni. Erau stânjeniți, dar în același timp uimiți că cineva face ceva pentru ei. Nu mi-au spus asta, dar nu e greu să îți dai seama din reacția lor că bunătatea și compasiunea i-au cam ocolit. Au mulțumit pentru mâncare și ar fi pus mâna pe orice haine din cele oferite, fără a mai ține cont dacă era prea mică sau prea mare, dacă se va folosi de ea sau nu.
Am mers mai departe și am văzut oameni dormind pe jos, la –4 grade. Erau soț și soție. Cu ei mai era și un tânăr pe nume Adrian. Nici el nu mai judeca, iar locuința pe timp de noapte de acum îi era o toaletă publică. Tot acolo mai erau o femeie și un bărbat ce stăteau undeva la adăpost, dar geamurile lor erau niște pungi, nu sticlă. Îmbrăcămintea celor din urmă aducea a vară. Nu aveau șosete, pe post de încălțăminte purtau șlapi, iar femeia era în pantaloni trei sferturi.
Probabil vă întrebați de ce am ales să scriu aceste lucruri și voi spune chiar acum de ce am făcut-o.
Am petrecut între două și două ore jumătate în frig. Aveam cizme îmblănite și ciorapi groși, dar totuși îmi simțeam degetele amorțite. Aveam pantaloni și pe dedesubt încă o pereche de pantaloni termici, dar, cu toate astea, picioarele îmi erau înghețate. Aveam bluză groasă, geacă groasă, căciulă, fular, mănuși și, după doar două ore și un pic, abia așteptam să ajung acasă să mă încălzesc. Am adormit plină de remușcări că eu dorm într-un pat, la adăpost, iar alții dorm în stradă. Mă gândeam obsesiv la ciorapi, căciulă, mănuși și încălțăminte. O făceam deoarece 95% dintre cei întâlniți asta și-ar fi dorit și asta ne rugau să le dăm.
Dragii mei, cred că este momentul să privim în jur la nevoile celorlalți. Ei, oamenii străzii, sunt ai noștri, lăsați de Dumnezeu în grija noastră. Știu că mirosul urât și murdăria nu sunt plăcute, dar Hristos, când a trăit pe pământ, a umblat printre ele. Cu durere spun că ne-am obișnuit să dăm zeciuiala la biserică, știind că o anumită sumă de bani va fi rezervată misiunii, dar nu este suficient. Munca pe teren este diferită și asta așteaptă Dumnezeu de la noi.
- Dacă simțiți că ați amorțit în credință, sau din contră, că sunteți pe vârf de munte, vă îndemn să ieșiți în mizerie și miros greu.
- Dacă situația financiară vă îngrijorează, vă îndemn să ieșiți în mizerie și miros greu.
- Dacă sunteți nemulțumiți de ceea ce aveți (situație financiară, familie, job), vă îndemn să ieșiți în mizerie și miros greu.
- Dacă simțiți că nimeni nu vă înțelege, vă îndemn să ieșiți în mizerie și miros greu.
Aș putea continua, dar vă las pe voi să o faceți. În orice situație vă aflați, în momentul în care ieșiți și vedeți mizeria și simțiți mirosul acela greu, vă întoarceți acasă rușinați. Și cum să nu o facem dacă avem așa mult, dar oferim atât de puțin? Cum să nu o facem când avem în dulap haine ce nu le-am purtat niciodată, iar alții nu au deloc? Cum să nu o facem când mâncarea ne pare prost preparată, dar alții nu au văzut de zile întregi mâncare…?
Vă îndemn să vă deschideți inimile față de oamenii necăjiți și să le alinați suferința prin gesturi mici.
- Dacă cineva are o rană, bandajează-o.
- Dacă cuiva îi este foame, dă-i să mănânce.
- Dacă cuiva îi este frig, dă-i o haină să se încălzească.
- Dacă cineva este greu încercat, fă-ți timp 5 minute să îl asculți.
Dragii mei creștini, Hristos ne-a chemat să fim lumina celor aflați în întuneric, iar întunericul sărăciei este unul crunt și dureros. Hristos ne-a chemat să plângem cu cei ce plâng, iar aici nu se referea doar la o casă de jale cu un trup mort în ea. Mor suflete de foame și frig în orașele noastre, la colțul locuinței noastre. Dacă Hristos trăiește în noi, atunci să începem să trăim în toate așa cum a făcut-o El.
Vă îndemn să treceți la acțiune, invitându-i și pe alții alături de voi. Deschideți-vă inima în fața nevoilor altora și fiți fericiți făcându-i pe alții fericiți.
În urma misiunii în care am fost implicată, am ajuns la concluzia că din viața creștinilor lipsește mai cu seamă dedicarea pentru nevoile celorlalți, încălcând astfel cea mai importantă poruncă: iubirea aproapelui.
Fiți cu inimă pentru alte inimi. La aceasta ne cheamă Hristos.
„În toate privințele v-am dat o pildă, și v-am arătat că lucrând astfel, trebuie să ajutați pe cei slabi și să vă aduceți aminte de cuvintele Domnului Isus, care Însuși a zis: „Este mai ferice să dai decât să primești” (Fapte 20:35).
Marilena Mihailescu