Devotionale

Cum ar fi să-L crezi pe Dumnezeu pe cuvânt?

de Colin Smith

“Ilie i-a zis: ‘Nu te teme, întoarce-te și fă cum ai zis. Numai, pregătește-mi întâi mie cu untdelemnul și făina aceea o mică turtă, și adu-mi-o; pe urmă să faci și pentru tine și pentru fiul tău. Căci așa vorbește Domnul: «Făina din oală nu va scădea și untdelemnul din ulcior nu se va împuțina, până în ziua când va da Domnul ploaie pe fața pământului»’” (1 Împărați 17:13-14).

via wonderingpreacher.wordpress.com

Cuvintele citate mai sus sunt ale profetului Ilie. În versetele precedente, Domnul îi spune lui Ilie să se ascundă în pustiu. Ilie a știut să-L creadă pe Dumnezeu pe cuvânt și s-a supus. Iată-l ajuns la Sarepta. Acolo a văzut o femeie necăjită care strângea lemne la poarta cetății. Ilie îi cere de băut și, pe când femeia se ducea să-i aducă apă, profetul îi spune: „Adu-mi și puțină pâine” (17:11).

Sacrificiu măreț

Pune-te în locul ei. Iat-o la poarta cetății, strângând lemne pentru foc. Pe acest foc, ea plănuise să coacă niște pâine, punând rămășag că aceasta va fi ultima lor masă. Apoi avem aceste cuvinte uluitoare venite din partea lui Ilie, care cere pâine și, de asemenea, îi cere femeii să nu se teamă.

Ilie era profet. Acest lucru înseamnă că el proclama Cuvântul lui Dumnezeu. Ce spune profetul este ceea ce spune și Dumnezeu. Așadar, Cuvântul lui Dumnezeu ajunge la această femeie prin intermediul lui Ilie, cerându-i să facă un sacrificiu măreț. A-L crede pe Dumnezeu pe cuvânt înseamnă a face un sacrificiu măreț.

Promisiune măreață

Observă cum Dumnezeu, prin intermediul lui Ilie, îi oferă o promisiune măreață:

“Căci așa vorbește Domnul: ‘Făina din oală nu va scădea și untdelemnul din ulcior nu se va împuțina, până în ziua când va da Domnul ploaie pe fața pământului’” (17:14).

Unii vor spune: “Ei bine, asta e mai degrabă Evanghelia prosperității și a sănătății.” Nici vorbă de așa ceva. Dumnezeu niciodată nu i-a promis bunăstare femeii. Promisiunea nu a fost: “Fă-mi o turtă dulce și îți voi da o fabrică de pâine.” Promisiunea a fost: “Făina din oală nu va scădea și untdelemnul din ulcior nu se va împuțina.”

Dumnezeu îți va da ceea ce tu ai nevoie atunci când ai nevoie; nu e vorba despre o oală și un ulcior care se revarsă. Poți să-L crezi pe cuvânt și poți să nădăjduiești în El pe măsură ce umbli alături de El în credință și ascultare.

Ilie ca imagine a lui Cristos

Ei bine, Ilie face o cerere uluitoare și oferă o promisiune extraordinară. El reprezintă imaginea lui Cristos, care S-a întrupat pe pământ. Ilie cere un sacrificiu măreț și tot el oferă promisiunea unei bucurii mărețe.

În mod similar, Cristos vine la noi – oameni aflați în mare nevoie. Toți ne aflăm în fața morții. Toți ne îndreptăm spre moarte, la fel ca femeia din pasaj, deși pentru unii ne îndreptăm cu pași repezi. Ilie ne îndreaptă privirea spre Isus Cristos. El vine în situația noastră critică și ne cere un sacrificiu măreț, promițând o bucurie de nedescris.

Cristos cere un sacrificiu măreț

“Apoi a chemat la El norodul împreună cu ucenicii Săi și le-a zis: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze’” (Marcu 8:34).

Poate vei spune: „Cred că acest lucru se aplică celor dedicați – oameni ca Petru, Iacov și Ioan.” Nu, Biblia spune: “Apoi (Isus) a chemat la El norodul împreună cu ucenicii Săi și le-a zis”. Chemarea lui Cristos la o viață de sacrificiu este subiectul de interes public; niciodată nu îl lasă netrecut cu vederea.

Cristos promite o bucurie măreață

„Căci oricine va vrea să-și scape, o va pierde; dar oricine își va pierde viața din pricina Mea și din pricina Evangheliei, o va mântui” (Marcu 8:35).

Hai să vedem ce impact a avut decizia văduvei din Sarepta de a-L crede pe Dumnezeu pe cuvânt: ea aude chemarea lui Ilie la sacrificiu și aude promisiunea măreață a purtării de grijă a lui Dumnezeu. Provocarea este simplă: crede ea în promisiunea lui Dumnezeu?

Ea se uită la oală și la ulcior și ascultă de promisiunea lui Dumnezeu. Apoi trebuie decidă în cine să se încreadă. “Ea s-a dus și a făcut după cuvântul lui Ilie. Și multă vreme a avut ce să mănânce, ea și familia ei, și Ilie” (1 Împărați 17:15). Ce tragedie era dacă această femeie i-ar fi spus lui Ilie: “Știi, mi-ar plăcea să te ajut, dar pur și simplu nu pot.”

Această femeie s-a încrezut cu totul în promisiunea lui Dumnezeu. Îl crede pe Dumnezeu pe cuvânt, acționează la porunca Lui, iar binecuvântările se revarsă în viața ei în moduri neașteptate. Și noi ne confruntăm cu aceeași alegere. Cristos ne cheamă la un sacrificiu măreț și El ne promite o bucurie cu totul măreață. Vei crede și vei asculta de promisiunea lui Dumnezeu?

Cum ar fi să-L crezi pe Dumnezeu pe cuvânt?

“Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze” (Matei 16:24).

Ce presupune acest lucru? A-ți lua crucea înseamnă să te consideri deja mort. Acesta este miezul a ceea ce înseamnă a fi creștin: ai murit. Viața ta este acum ascunsă cu Cristos în Dumnezeu (Coloseni 3:3). Dacă deja te consideri mort, tot ce ai ți-a fost luat din mâini. Tot ce cândva ai dobândit este acum în mâinile lui Dumnezeu. Nu îți mai aparțin.

Dacă deja te consideri mort, nu vei mai întreba: “Ce voi face cu viața mea?” Creștinul este o persoană care nu mai pune asemenea întrebare, întrucât a murit. Creștinul pune o întrebare nouă: “Ce vrea Cristos să facă cu viața mea? Ce lucru pot să fac cel mai bine pentru Dumnezeul meu?” Aceasta este o întrebare cu totul diferită și care te îndreaptă spre o viață schimbată radical.

Material tradus cu permisiune de pe UnlockingTheBible

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button