Familie

O concepție biblicӑ despre dragoste – un alt element al relațiilor

Zilnic ne confruntӑm cu anumite concepte deformate despre iubire. Cântecele, literatura, reclamele zilei, chiar și multe cântece și scrieri “creștine” descriu dragostea, ȋn primul rând, din punct de vedere senzual. Desigur cӑ existӑ și aspectul de sentiment ȋn relațiea bӑrbat – femeie, ȋnsӑ astӑzi s-a pus accentul astfel, ȋncât “dragostea” s-a transformat ȋntr-un egocentrism tânjind dupӑ sentiment. Din nefericire, majoritatea cuplurilor de tineri ȋmbrӑțișați nu se iubesc unul pe altul, ci pe ei ȋnsiși. Atunci când fiecare fibrӑ este supraȋncӑrcatӑ cu acest minunat sentiment, ei tot nu pot fi convinși cӑ ei nu se iubesc unul pe altul cu adevӑrat.

Nu trebuie decât sӑ ne uitӑm ȋn Biblie la relatarea despre Samson și sӑ vedem pânӑ unde poate duce o pasiune oarbӑ și ce rezultate dezastruoase poate avea. Ȋntâi, exaltarea flirtului, apoi explozia marii iubiri. Au urmat certurile și necazurile, dupӑ care Samson s-a trezit orb, sclav ȋntemnițat la filisteni. Citind aceastӑ relatare, trebuie sӑ ne dӑm seama cӑ Samson era orb, slab și ȋncӑtușat cu mult timp ȋnainte de a se fi dus ȋn temnița filistenilor. Același lucru este valabil și astӑzi pentru oricine care interpreteazӑ greșit dragostea.

Din punct de vedere biblic, dragostea este asociatӑ cu o dӑruire pânӑ la sacrificiu. Dragostea ȋnseamnӑ a dӑrui din timp, a pune la dispoziție toate abilitӑțile și resursele, spre binele și bunӑstarea persoanei iubite. O astfel de dӑruire pe viațӑ, ȋn slujba persoanei iubite, necesitӑ o analizӑ serioasӑ și ȋnțeleaptӑ a situației, ceea ce e mult prea mult pentru cei care simt iubirea ca pe un sentiment trecӑtor. Dӑruirea ȋntr-o dragoste adevӑratӑ cere, de asemenea, renunțarea la propriul eu. O asemenea dragoste se dӑruiește, indiferent de cât de mare sau cât de mic este sentimentul. Nicio stare emoționalӑ nu poți s-o menții la nesfârșit, nici mӑcar fiorii iubirii. Cuplurile care se ȋntâlnesc și considerӑ dragostea egalӑ cu o supraȋncӑrcare emoționalӑ, nu fac altceva, din nefericire, decât sӑ-și confirme concepțiile greșite, mai degrabӑ, decât sӑ le corecteze. Mai târziu, cӑsnicia se transformӑ ȋntr-o dezamӑgire imensӑ. Concepția despre dragoste trebuie sӑ fie foarte clar definitӑ, ȋncӑ ȋnainte ca tinerii sӑ ȋnceapӑ a se ȋntâlni.

Atunci când dragostea este ȋnțeleasӑ corect, nu o vom mai considera ca pe ceva ȋn a cӑrei capcanӑ ai “cӑzut” fӑrӑ sӑ poți face ceva. Dragostea nu ȋnseamnӑ sӑ te dai peste cap ca sӑ-l cucerești pe cel sau s-o cucerești pe cea care consideri cӑ este “potrivit sau potrivitӑ”. Ȋn timp ce dragostea dintre un bӑrbat și o femeie este un sentiment puternic, trebuie sӑ știm cӑ aceste sentimente vin și trec. O dragoste rezistentӑ nu este condusӑ ȋn principal de sentimente, ci de o dӑruire, care are un caracter de sacrificiu și de altruism.

John Coblentz, Viaţa Familiei Creștine

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button