Articole

Cum trăiesc ca un apostol creștin?

Foto von Rod Long auf Unsplash

A fi apostol creștin nu este doar o chestiune de titlu sau de poziție în biserica lui Hristos. Este o chemare profundă care vine cu responsabilități și provocări unice. În pasajul din 1 Corinteni 4:1-7, Apostolul Pavel oferă o imagine revelatoare despre ceea ce înseamnă să trăiești ca un apostol al lui Hristos. Vom explora aceste principii și le vom lega de alte pasaje biblice pentru a înțelege pe deplin cum se poate trăi în mod autentic ca un apostol creștin.

1. Slujitorii lui Hristos și Administratori ai Tainelor lui Dumnezeu (1 Corinteni 4:1)

„Așa să ne socotească fiecare om, ca slujitori ai lui Hristos și administratori ai tainelor lui Dumnezeu.”

Pavel definește apostolii ca slujitori („hyperetes”) și administratori („oikonomos”). Un slujitor îndeplinește ordinele stăpânului său cu loialitate și devotament. În Matei 24:45, se întărește ideea de loialitate: „Cine este deci robul credincios și înțelept…” Loialitatea și înțelepciunea sunt esențiale pentru a îndeplini eficient cerințele divine.

Ca administratori ai tainelor lui Dumnezeu, apostolii sunt responsabili să păstreze și să împărtășească adevărurile spirituale prețioase. Această responsabilitate se extinde la fiecare creștin care este chemat să trăiască conform învățăturilor lui Hristos și să îndrume pe alții pe acest drum.

2. Fidelitatea: O Virtute Centrală (1 Corinteni 4:2)

„Încolo, ce se cere de la ispravnici(administratori) este ca fiecare să fie găsit credincios.”

Fidelitatea este esențială pentru orice slujitor al lui Hristos. Psalmii 130:3 spune: „Dacă iei în seamă fărădelegile, Doamne, cine ar putea să stea în picioare?” Acest verset subliniază imensa responsabilitate a credincioșilor de a trăi în așa fel încât să reflecte binele și dreptatea lui Dumnezeu.

Credincioșia implică nu doar respectarea obligațiilor religioase, ci și trăirea unei vieți de integritate, sinceritate și loialitate față de Dumnezeu.

3. Judecata Aparențelor vs. Judecata lui Dumnezeu (1 Corinteni 4:3-5)

„Cât despre mine, prea puțin îmi pasă dacă sunt judecat de voi sau de vreo judecată omenească. Ba încă nici eu însumi nu mă mai judec pe mine.”

Pavel subliniază relativitatea judecății umane. În fața unei judecăți limitate și deseori părtinitoare, el își plasează toată încrederea în judecata supremă a lui Dumnezeu. Iov 9:2 adaugă profunzime acestei idei: „Da, știu bine că este așa. Și cum ar putea omul să fie drept înaintea lui Dumnezeu?

Dumnezeu va judeca faptele fiecăruia. Este important să trăim vieți care să fie în concordanță cu voința lui Dumnezeu, știind că El cunoaște inimile noastre și intențiile noastre cele mai profunde.

4. Umilința și Prevenirea Mândriei (1 Corinteni 4:6-7)

„Să nu treceți peste ce este scris, ca niciunul din voi să nu se fălească cu cineva împotriva altuia.”

Pavel ne sfătuiește să nu depășim ce este scris și să evităm mândria. Tot ceea ce avem, inclusiv abilitățile și darurile noastre, sunt date de Dumnezeu. În Proverbe 3:7 citim: „Nu fiți înțelepți în ochii voștri; temeți-vă de Domnul și abateți-vă de la rău.”

Umilința este esențială pentru a trăi ca un apostol creștin. Recunoașterea harului lui Dumnezeu și atribuirea tuturor realizărilor noastre Lui ne ajută să rămânem pe calea corectă.

Concluzie

Trăirea ca un apostol creștin implică o dedicare profundă față de Hristos și o responsabilitate de a administra cu fidelitate tainele lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă să fim loiali, să evităm mândria, să ne punem încrederea în judecata lui Dumnezeu și să trăim vieți umile, recunoscând că tot ceea ce avem vine de la El. Psalmii 130:3, Iov 9:2 și Matei 24:45 ne oferă perspective suplimentare și valoroase asupra modului în care putem îndeplini această chemare sacră.

În calitate de creștini, suntem invitați să reflectăm asupra acestor aspecte și să ne străduim să trăim vieți care să fie o mărturie vie a harului și adevărului lui Dumnezeu, asemenea apostolilor din vechime.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button