Teme Istorice

Lecturi zilnice din istoria bisericii #21.01.2024

Persecuții din toate direcțiile

Cine va crede și se va boteza va fi mântuit. Marcu 16:16

1525: În secolul XVI, dacă aveai o părere greșită despre botez puteai să-ți pierzi viața. Timp de secole biserica a botezat nou-născuții și puțini au fost cei care au pus la îndoială această practică. Când protestanții s-au despărțit de Biserica Romano-Catolică în perioada Reformei, ei au renunțat la multe practici catolice – dar nu și la botezul copiilor. Acei câțiva care au decis să abandoneze această practică au avut mult de suferit.

Primii care au făcut acest lucru au fost un grup din Zürich, Elveția care încuviința reformele conduse de pastorul Ulrich Zwingli. Însă considerau că Zwingli nu se mișcă destul de repede sau că nu merge destul de departe, creând o biserică întemeiată pe învățătura Noului Testament. La 17 ianuarie 1525, unul dintre aceștia, Conrad Grebel, a participat la o dezbatere publică despre botez împreună cu Zwingli. Biserica a ținut partea lui Zwingli: botezul nou-născuților avea să continue și nimeni nu mai avea voie să pună în discuție această practică. La 25 ianuarie Grebel și grupul lui s-au întâlnit – și s-au botezat unii pe alții. Cum toți fuseseră botezați și în copilărie, actul lor a fost considerat anabaptism, adică „re-botezare”. În mai puțin de o săptămână au fost botezate alte treizeci și cinci de persoane și astfel s-a format prima congregație anabaptistă.

Anabaptiștii au practicat botezul credincioșilor, adică doar botezul acelora care alegeau de bună voie să se alăture bisericii – ceea ce, desigur, excludea botezul copiilor mici. Credința lor le-a creat probleme căci au fost aprig persecutați atât de protestanți cât și de catolici. Mulți dintre anabaptiști proveneau din pătura de jos a societății și erau oameni săraci (așa au fost și primii creștini), atrăgând astfel suspiciunile autorităților.

La 25 ianuarie 1527 a fost executat anabaptistul Felix Manz, un fost preot, primul protestant executat de către alți protestanți. El a fost înecat, o execuție pe care autoritățile o considerau potrivită pentru cineva care voia să fie botezat a doua oară.

Cei mai mulți dintre anabaptiști erau oameni cinstiți ce respectau legea și luau în serios Biblia. Persecutarea lor de către oameni care pretindeau că sunt creștini nu poate fi scuzată, dar nici curajul lor nu poate fi trecut cu vederea.

Rugăciune: Doamne, scapă-ne de cruzime și de intoleranță, care nu-și au locul în viața poporului Tău. Amin.

sursa: eBiblia.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button