Adolescenti

Adio amoruri! – Lecția 1

 
Voia lui Dumnezeu este sfințirea voastră: să vă feriți de curvie
 

1 Tesaloniceni 4:3

Un subiect foarte delicat și chiar fin, dar care produce și comercializează lumii o „fericire” de moment.
Pavel, în acest îndemn pentru tesaloniceni, îi încuraja și, în același moment, ne încurajează chiar pe noi în a fi puși deoparte pentru Hristos. Relațiile sexuale din acea vreme erau la ordinea zilei, iar femeia era văzută drept o slugă ce era obligată să crească copii, să se îngrijească de nevoile bărbatului și răspândirea seminței mai departe. Și în rest ținută sub „papuc”; știm foarte bine, din mai multe surse, că femeile din acea vreme erau maltratate și exploatate. Cu toate acestea, Pavel folosește imaginea celor din trecut pentru ca noi să nu ne lăsăm manipulați și satisfăcuți de ceva de o clipă, ci, mai degrabă, să ne sfințim.

În Noul Testament, curvia vine de la cuvântul grecesc „porneia” care include chiar și preacurvia.

Însă ceea ce mulți dintre noi nu știm este că putem curvi:

  • 1. Mental
  • 2. Verbal
  • 3. Emoțional

La baza acestui studiu, stau cele trei puncte cu care vom avea de-a face, pe aproape tot parcursul studiului. Dar până atunci vreau să definesc diferența dintre „curvie” și „preacurvie„.
       
Preacurvia se referă la păcatul sexual al oamenilor căsătoriți înfăptuit cu alții decât partenerii lor de căsnicie, și cuvântul e folosit chiar și în Vechiul Testament atât literal, cât și la figurat. Ceea ce este interesant e că Dumnezeu descrie faptul că poporul Lui Îl părăsește pentru alți dumnezei ca fiind preacurvie. E faptul că ei aveau ritualuri și lucruri dezgustătoare care afectau relația lor cu Dumnezeu. Un lucru deosebit la cei din Macedonia e că aveau ritualuri sexuale, iar acest lucru  pentru că, susțineau ei, Afrodita (o zeiță a iubirii) îi obliga și chiar le echilibra „credința” înfăptuind aceste obiceiuri.

Curvia este definită ca un act sexual înainte de căsătorie. Și acest lucru produce, în cele din urmă, rușine sau creează tot felul de pofte diabolice care vin la nivelul minții. Odată înfăptuite, nu sunt doar considerate păcate, ci produc neliniște, anxietate și depresie pe tema asta, și chiar încercând să te  întorci o clipă în trecut, să speli cu buretele, să dai o nouă șansă, parcă totul devine imposibil. Dar să nu uităm că Pavel le transmite celor din Corint că: și ei erau așa: curvari, preacurvari. Dar au fost curățiți, au fost sfințiți, au fost îndreptățiți în numele Domnului Isus Hristos și prin Duhul Dumnezeului nostru.   

1 Corinteni 6:11

Îmi doresc să realizăm fiecare dintre noi că nu este ceva ieșit din comun să întreținem o relație sexuală cu partenerul nostru după CĂSĂTORIE, dar trebuie să explorăm și Evrei 13:4, care spune: căsătoria să fie cinstită de toți, iar patul să fie păstrat nepângărit, pentru că Dumnezeu îi va judeca pe curvari și pe adulteri! Îmi doresc și vă provoc să nu vă lăsați amăgiți de: o poftă, o plăcere  de moment, în schimb la o altercație care să schimbe viața voastră radical în ceva negativ.

Mai pe scurt, pofta preia ideea lui Dumnezeu, dar o transformă și o deformează.

Acum cred că înțelegi că anumite cărţi, filme, reviste, pagini de Internet sau alte lucruri care au trezit poftele tale sexuale te-au adus la săvârşirea păcatului de curvie. De aceea, de acum înainte fereşte-te de orice şi oricine va încerca să trezească dorinţa ta sexuală. Alege-ți o biserică unde există tineri care studiază tema aceasta şi care dintr-o inimă curată urmăresc neprihănirea, credinţa,dragostea şi pacea și te pot ajuta să renunți la viciile tale.

David Nedelcovici

Show More

David Nedelcovici

Nothing about me, it's all about Christ.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button