AdolescentiDevotionale

Șase moduri de a pregăti tinerii creștini pentru întâlnire

foto: unsplash.com

de Jaquelle Crowe

Cu trei luni în urmă am mers la prima mea întâlnire.

Eu și cel cu care mă întâlneam fuseserăm prieteni de ceva timp și ne plăceam unul pe celălalt, așa că a fost ceva natural. Dar nimeni nu poate ști cum va merge prima întâlnire. Vor exista momente ciudate, de tăcere? Voi spune ceva nepotrivit? Ne va plăcea să fim împreună unul cu altul?

Cu toate acestea, acea întâlnire a fost perfectă – ceea ce a condus la a doua, a treia și la multe alte întâlniri de atunci.

Dar intrarea în lumea întâlnirilor mi s-a părut, totuși, înspăimântătoare și complicată. Cum să ne întâlnim spre slava lui Dumnezeu? Sau ar trebui să o numim curtare? Care este diferența? Și cât de implicați ar trebui să fie părinții noștri? Dar limitele? De vreme ce Cuvântul lui Dumnezeu nu oferă răspunsuri specifice la aceste întrebări, tinerii creștini se simt adesea copleșiți și confuzi. Și eu am trecut pe acolo!

Aveam, totuși, un sentiment de încredere, deoarece părinții mei au investit timp în a mă pregăti pentru întâlniri frumoase. În anii adolescenței mele, amândoi m-au învățat și au cultivat obiceiuri naturale în mine, care au contribuit la înțelegerea principiului întâlnirilor.

Cu siguranță, nu sunt o expertă (am ieșit la întâlniri 100 de zile în total), dar am învățat multe despre cum să te pregătești pentru a te întâlni – și cum să-mi pregătesc viitorii copii pentru a ieși la întâlnire.

Pentru părinți, copii sau adolescenți, iată șase dintre acele lucruri:

  1. Comunicați deschis

Chiar de mică am știut că pot discuta cu părinții mei despre orice – întrebări, îndrăgostire, curiozități. Niciun subiect nu era în afara limitelor. Dacă aveam întrebări despre relații, părinții mei voiau să-i întreb pe ei. Dacă nu eram de acord, puteam să deschid un dialog cu ei despre aceasta. Cultivarea comunicării deschise, regulate și potrivite vârstei a fost temelia a ceea ce m-a ajutat pe mine să mă pregătesc (iar apoi să navighez!) pentru o relație de prietenie.

A învăța să comunici eficient cu oamenii de care ești cel mai apropiat este cheia pentru o relație sănătoasă. Învățându-vă copiii să facă o prioritate din comunicare, îi ajutați să intre într-o relație de dragoste echipați cu instrumentele necesare încurajării, criticii și apoi iertării necondiționate.

  1. Citiți cărți creștine de dragoste împreună

Eu și părinții mei am citit o mulțime de cărți împreună – inclusiv o mulțime de cărți despre întâlniri și căsătorie. De acolo am primit înțelepciunea pe care o pun în practică astăzi. Cu toate acestea, nicio carte nu te poate pregăti în mod desăvârșit pentru povestea ta unică, iar impunerea forțată a unui sistem sau a unei formule în relația ta nu este întotdeauna ideală.

Citeam mereu aceste cărți împreună cu Biblia. Părinții mei conduceau închinarea în familie și, în timp ce citeam cărți precum Proverbele, ei nu risipeau nicio oportunitate de a ne instrui pe mine și pe fratele meu să ne alegem un partener creștin.

  1. Fugiți de fanteziile din comediile romantice

Mie și mamei mele ne place câte o comedie romantică bună. Dar ne mai plăcea și să facem haz de ele, deoarece, de când eram tânără, mama mi-a arătat cât de ireale sunt. Să fim cinstiți, viața nu este ca o comedie romantică; este mult mai obișnuită, fără strălucire și plictisitoare.

Și este de maximă importanță să aflăm aceasta înainte de a intra într-o relație. Dacă nu, vei fi profund dezamăgit(ă).

Aceasta este ceea ce încercăm să facem eu și prietenul meu, în relația noastră. Nu vrem ca fiecare întâlnire să fie strălucitoare și magică, deoarece nu aceasta reflectă adevărata viață. Astfel, în loc de a ne îmbrăca mereu frumos și a merge la restaurante scumpe, mergem la cumpărături de papuci sau jucăm ceva cu fratele meu și ne luăm înghețată de la McDonald’s.

Biblia ne arată că întreaga noastră viață ar trebui să fie despre iubirea lui Dumnezeu mai presus de toate și slujirea celor din jurul nostru (Matei 22:36-39). Relațiile de dragoste ar trebui să reflecte aceste priorități, iar părinții mei m-au învățat acest lucru devreme. Ei m-au ajutat să văd că separarea mea de comunitate și de responsabilitate și idolatrizarea sentimentelor romantice este neînțeleaptă și nebiblică.

  1. Descurajarea începe prea devreme

Când am avut 15 ani, mi-am cumpărat un tricou pe care scria: „Niciun prieten, nicio dramă.” Tatălui meu îi plăcea enorm acel tricou. Și este multă înțelepciune în zicală! Adolescenții se confruntă cu multă dramă, iar relațiile de dragoste amplifică acea dramă. Dar acesta nu este singurul și nici măcar cel mai bun motiv pentru a descuraja întâlnirile la gimnaziu sau în liceu.

Biblia nu denumește o altă categorie în plus în afară de prietenie și căsătorie. Acel spațiu nu ar trebui să existe. Cuvântul lui Dumnezeu nu lasă loc de întâlniri ocazionale doar „pentru distracție” (fără dorința unui angajament). Biblia ne cheamă să căutăm curăția și să „fugim de curvie” (1 Corinteni 6:18).

Din acel motiv, eu mă întâlnesc cu prietenul meu deoarece vreau să văd dacă prietenul meu se potrivește cu mine pentru o căsnicie. De aceea, sunt total de acord cu sfatul lui Marshall Segal: „Nu te întâlni cu cineva, până când nu te poți mărita.” Așa că nu vă lăsați copiii să înceapă prea devreme. Salvându-i de relații potențial neînțelepte sau premature, îi învățați că „cel mai mare premiu pentru viața oricui, indiferent de statutul marital, este să-L cunosc pe Hristos și să fiu cunoscut(ă) de El, să-L iubesc și să fiu iubit(ă) de El.”

  1. Insuflați importanța caracterului

Mama mea m-a învățat că ceea ce caut la caracterul unui prieten va trebui să fie același lucru pe care vreau să-l găsesc și la caracterul iubitului meu. Este sincer? Are integritate? Este harnic? Mă încurajează? Caracterul este cheia, deoarece „visarea” poate schimba totul. Sentimentele de iubire și atracția fizică pot să ne manipuleze și să ne înșele. Atunci când cineva care este atractiv îți acordă interes, este tentant să îți urmezi inima către un loc periculos. Dar dacă pui pe primul loc caracterul, vei putea să ai discernământ și autocontrol. Învățați-vă copiii să iubească adevărul lui Dumnezeu și să caute înțelepciunea, mai presus de orice.

  1. Fiți un model de relații sănătoase

De-a lungul anilor, părinții mei m-au învățat o mulțime de lecții profunde, dar nimic nu m-a pregătit până acum mai bine, decât să îi văd având o relație sănătoasă și biblică.

Desigur, nu a fost întotdeauna perfect, dar aceasta m-au învățat și pe mine! M-au ajutat să văd că relațiile implică o muncă grea. Sunt grele, sunt complicate și necesită a muri zilnic față de tine de dragul unei alte persoane. Așa arată viața modelată de Evanghelie, pentru că așa arăta viața lui Isus.

„Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora. Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus: El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine Însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce” (Filipeni 2:3-8).

Romantismul după voia lui Dumnezeu implică mai mult decât sentimente și puf; implică smerenie și altruism. Implică pocăință și împăcare. Aceasta nu este ușor.

Dar merită, deoarece relațiile sunt un dar foarte bun de la un Dumnezeu foarte amabil. El ne-a dăruit relațiile pentru a-I reflecta Caracterul și bunătatea. Ne-a oferit căsătoria ca imagine a lui Hristos și Biserica Sa. Și ne-a dat romantismul pentru a-L glorifica și pentru a ne sfinți, pentru a fi închinători mai buni și pentru a ne smeri mai mult și  a ne aduce bucurie și minuni în viață.

Acesta este felul de romantism pe care mi-l doresc.

Tradus cu permisiune de pe Unlocking the Bible

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button