ArticoleEditoriale

Meditație asupra Săptămânii Patimilor

de Colin Smith

Poți citi relatarea Săptămânii Patimilor începând cu capitolul 11 din Evanghelia după Marcu. Vreau să ne amintim împreună ce s-a întâmplat atunci.

via crosswalk.com

Duminică
A început în duminica Floriilor, când Isus a intrat în Ierusalim călare pe un măgăruș, având parte de o primire somptuoasă (Marcu 11). El este așteptatul Mesia. Duminica Floriilor ne amintește că Isus este Împăratul.

Luni
A doua zi, Isus a intrat în Templul și i-a izgonit pe toți vânzătorii care au transformat casa de rugăciune a lui Dumnezeu într-o peșteră de hoți și tâlhari.

Marți
Domnul nostru S-a dus iar la Templu. Fariseii I-au pus întrebări despre taxe, înviere și despre cea mai mare poruncă (Marcu 12). Ei încercau să-L prindă cu vorba, însă Isus a întors cărțile punându-le o întrebare. A citat un psalm în care David Îl numește pe Mesia Domn. „Dacă David Îl numește Domn”, i-a întrebat Isus, „cum este El fiul său?” Există un singur răspuns. Dumnezeul atotputernic S-a întrupat și a venit în lumea noastră luând chipul lui Isus Cristos. Dumnezeu a devenit om. Cuvântul S-a făcut trup și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr.

Miercuri
Nu s-a întâmplat nimic special în ziua de miercuri, deși, conform tradiției iudaice, aceasta a fost ziua în care Maria a turnat mirul pe capul lui Isus. Fie a fost o zi de odihnă pentru Isus, fie S-a întors la Templu, vorbind despre ceea ce s-a consemnat ulterior, în Marcu 13, despre revenirea Sa glorioasă.

Cât despre ziua aceea sau ceasul acela, nu știe nimeni, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. Luați seama, vegheați și rugați-vă, căci nu știți când va veni vremea aceea (Marcu 13:32, 33).

Joi
Joi a fost ziua Cinei cea de Taină, când Isus S-a adunat cu tovarășii Săi. Aceasta a fost noaptea în care Isus S-a rugat în grădina Ghetsimani, a fost noaptea în care a fost trădat și arestat. Patimile lui Isus sunt ilustrate din trei unghiuri: a fost dat pe mâna ucenicilor, a dușmanilor și a lui Dumnezeu.

În ziua de joi, Isus suferă pe mâna ucenicilor Săi. Iuda Îl trădează. Petru se leapădă de El, toți Îl părăsesc și se împrăștie. Prietenii Săi, cei care I-au fost cei mai apropiați, nu L-au înțeles, iar când Isus le-a spus să vegheze și să se roage, aceștia au adormit.

Vineri
În Vinerea Mare, Isus a fost dat pe mâna dușmanilor. A fost legat, acuzat, biciuit, ridiculizat și răstignit. Isus a fost crucificat la ora nouă dimineața și Și-a dat suflarea la ora trei după-amiază. În primele trei ore, Isus a vorbit de trei ori, emanând dragoste prin fiecare vorbă.

Celor care L-au pironit pe cruce:

“Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac” (Luca 23:34).

Tâlharului de pe cruce:

“Astăzi vei fi cu mine în rai” (Luca 23:43).

Mamei Sale și lui Ioan:

“Iată mama ta” și  “Femeie, iată fiul tău” (Ioan 19:26, 27).

Apoi, două trei ore de agonie pe cruce, întunericul a împresurat pământul. Când S-a născut Isus era o lumină în noapte, iar când a murit era întuneric ziua, în amiaza mare. Acolo, în întuneric, Isus a purtat păcatele noastre. Și luându-le asupra Sa, a îndurat judecata în locul nostru. Nu mai simțea dragostea suavă a Tatălui, de aceea a strigat din răsputeri:

“Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” (Matei 27:46; Marcu 15:33).

Fusese părăsit pentru ca noi să nu știm niciodată cum e asta. Dar nu mă opresc aici; Isus a vorbit de trei ori în întuneric:

“Mi-e sete” (Ioan 19:28).

Vorbele reflectă agonia suferinței Sale.

“S-a isprăvit!” (Ioan 19:30)

Deoarece El a făcut tot ce era necesar pentru mântuirea noastră. Și:

“Tată, în mâinile Tale Îmi încredințez duhul” (Luca 23:46).

Pentru că viața nu I-a fost luată, ci I-a fost dată.

În calitate de credincios, poți afirma: „Fiul lui Dumnezeu m-a iubit și S-a dat pe Sine pentru mine.”

Sâmbătă
Trupul lui Isus a fost pus în mormânt.

Duminică
În duminica învierii, Isus a înviat triumfător dintre cei morți și trăiește pe veci – Domnul și Mântuitorul nostru glorios și Împăratul care vine. Dragi prieteni, trăim vremuri grele și tulburi, dar avem speranța vie în Isus Cristos, Mantuitorul și Domnul nostru.

Dumnezeu să te binecuvânteze cu pace și să îți întărească credința de aceste sărbători.

Tradus cu permisiune de pe UnlockingTheBible.org, pentru Total Schimbat

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button