Editoriale

Sedentarism sau acțiune?

Atunci s-a apropiat de El un cărturar și I-a zis: «Învățătorule, vreau să Te urmez oriunde vei merge.» Isus i-a răspuns: «Vulpile au vizuini și păsările cerului au cuiburi; dar Fiul omului n’are unde-și odihni capul.»” (Matei 8:19, 20)

foto: setthings.com

Să înțelegem puțin contextul în care cărturarul acesta vine la Isus să-I spună că vrea și el să-L urmeze. Isus și echipa Lui formau cea mai în vogă congregație la acea vreme. Vă dați seama, vindecări de care nu s-a mai auzit de când e lumea, înmulțiri de pâini, învieri din morți, exorcizări, cele mai tari predici; ce mai – erau vip-urile vremii, erau în centrul atenției. Toată lumea vorbea doar despre ei, oriunde mergeau erau recunoscuți și atrăgeau mulțimile ca magnetul. De aceea cărturarul acesta dorea să facă parte din staff-ul lui Isus. El vine la Isus la foarte scurt timp după ce mai făcuse o serie de minuni; o vindecase de friguri pe soacra lui Petru și apoi, „seara au adus la Isus pe mulți îndrăciți. El, prin cuvântul Lui, a scos din ei duhurile necurate și a tămăduit pe toți bolnavii… ” (Matei 8:16). Vuia tot Capernaumul de cele mai recente minuni săvârșite.

Nu știm exact ce a crezut acest cărturar că presupune a-L urma pe Isus, însă putem subînțelege că el a fost împins de dorința de-a aparține celei mai tari echipe religioase a vremii și cam atât, pentru că se pare că Domnul Isus, cunoscându-i gândurile, îl și trimite la lucru. Adică îi spune ceva de genul: dacă vrei să stai pe lângă Mine, trebuie să muncești cot la cot cu Mine. Avem un departament descoperit. Du-te la cei sărmani și lipsiți și poartă-le de grijă, simte cu ei și implică-te în nevoile lor. Asta e felia ta în care trebuie să te implici. Spor la lucru.

Poate vei zice că ce are de-a face Isus cu sărmanii, pentru că, în răspunsul dat cărturarului, aceștia nu sunt pomeniți. Iată care e legătura cu ei. În Matei 25:35-40, Domnul Isus spune: am fost flămând și Mi-ați dat de mâncat, Mi-a fost sete și Mi-ați dat de băut, am fost străin și M-ați primit, am fost gol și M-ați îmbrăcat, am fost bolnav și ați venit să Mă vedeți, am fost în temniță și ați venit pe la Mine. Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut. Așadar, Isus Se identifică cu toți aceștia și ne transmite că a-L urma pe El nu presupune sedentarism spiritual și lene spirituală, ci ACȚIUNE.

Nu știm cât de mult i-a plăcut cărturarului răspunsul lui Isus, nu știm dacă a ascultat și dacă a răspuns prezent acestei trimiteri, dar știm un lucru clar și precis: Isus nu ține în apropierea Lui cărturari, oameni cu capul mare, doar pentru multa informație biblică pe care o dețin. Dimpotrivă, în imediata apropiere a lui Isus întotdeauna vom găsi ucenici. Pe parcursul celor trei ani de activitate mesianică, Isus a fost înconjurat de mulțimi de oameni, dar în apropierea Lui imediată au fost doar aceia care I-au ascultat porunca, oameni care au lăsat tot și L-au urmat, oameni care au învățat de la Învățătorul lor implicarea și L-au copiat întocmai după ce acesta a fost înălțat.

Așadar, să nu ne amăgim crezând că dacă ne-am botezat și suntem membri în cea mai în vogă biserică e suficient doar să semnăm condica de prezență duminică de duminică și atât. Într-o bună zi, ne vom pomeni că facem parte din mulțimile care rămân în anonimat și pe care Isus nu le ține pe lângă El. Să-I cerem lui Dumnezeu călăuzire și îndrumare spre lucrarea în care vrea El să ne implicăm, nu în care vrem noi să ne implicăm, înscriindu-ne astfel în numărul cărora li se va spune la sfârșit: „Veniți, binecuvântații Tatălui, de moșteniți împărăția care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii.” Amin.

Trimis de Estela Manea, pentru Total Schimbat.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button