ArticoleMeditatii

Vânzând iubirea pe o mâncare de linte

Când rostim cuvântul iubire, definim rostul pentru care a fost creat omul pe acest pământ. Totul s-a întâmplat din iubire. Am fost creați din iubire și pentru a fi iubire. Din păcate, însă, iubirea pentru care am fost creați ne-a părut grea și am vândut-o pe o mâncare de linte. Acea mâncare de linte este iubirea egoistă umană care iubește cu măsură.

În iubirea originală, nu există măsură. Omul ce și-a păstrat dreptul de întâi născut, din și pentru iubire, nu iubește cu măsură. Acesta iubește așa cum a făcut-o Hristos.

Cum a iubit Hristos?  

Hristos a iubit fără măsură. A iubit fără etichete. A iubit fără a pretinde reciprocitate. Hristos a iubit pur și simplu.

Hristos a iubit până la capăt, unde pe o cruce, între pământ și cer, murea dând cea mai impresionantă lecție de iubire. La piciorul crucii, Hristos S-a rugat pentru ucigașii Săi, S-a îngrijit de mama Sa, S-a împrietenit cu un tâlhar și Se stingea în cele mai crunte dureri gândindu-Se la noi. Hristos a iubit până în ultima clipă. Și-a iubit cei mai aprigi dușmani și a făcut-o fără măsură!

Din iubire iau naștere totodată iertarea, răbdarea, pacea, acceptarea  și alte calități sfinte. Totul se datorează iubirii, acelei iubiri reale ce își are începuturile în Trinitate. Din iubire s-a rostit:  „Să facem om după chipul și asemănarea Noastră. „

Odată cu modernizarea lumii, de secole, trăim o tragedie. Generații după generații ne mulțumim cu o iubire personalizată, deoarece în foamea noastră după plăcere am decis să o vindem pe cea reală și fără de pată pe o banală mâncare de linte. Mâncarea de linte este iubirea falsă, acea iubire care iubește fie pentru ceea ce vede, fie pentru ceea ce aude, fie pentru ceea ce primește. La fel se întâmplă și în cazul iertării, al acceptării, al păcii și al răbdării. Am condiționat totul, tăind din cruce bucată după bucată. Am făcut-o conștient, crezând că povara va fi ușoară. Dar, vai, cât de înșelătoare poate fi această iubire de bazar…

  • Nu există iubire măsurată, deoarece iubirea acoperă o grămadă de păcate.
  • Nu există iertare măsurată. Dacă ar fi așa, noi ne-am fi născut pentru iad.
  • Nu există acceptare măsurată. Dumnezeu nu oferă doar zâmbete dulci. El oferă adesea și lacrimi amare.
  • Nu există pace măsurată. Pacea nu are măsură, ci ea a întrecut de-a lungul istoriei orice măsură.
  • Nu există răbdare măsurată, există doar îndelungă răbdare.

Iubirea lui Dumnezeu nu are nimic în comun cu iubirea pur omenească. Cea dintâi oferă, cea de-a doua cere. Iubirea ce vine din Dumnezeu suferă ea însăși, cea omenească produce suferință. Una caută folosul celuilalt, cealaltă caută doar folosul său.

Ne-am obișnuit să iubim doar ce considerăm că merită iertat. Iertăm nimicuri. Suntem lipsiți de pace, deoarece pacea vine doar în urma iertării. Suntem lipsiți de răbdare pentru alții și bogați în răbdare pentru noi. Nu-L regăsesc pe Hristos nicăieri…

Adevărul trist, deseori refuzat de creștinism, este acesta: ne-am vândut dreptul de întâi născut al cerului pentru o banală mâncare de linte! Adevărul este că am ciopârțit sentimente și porunci pentru a ne face parcursul prin lume mai ușor. În realitate,  ne-am îngreunat condiția, deoarece acolo unde Hristos lipsește, lipsește tot.

Există speranță, iar pentru aceasta avem nevoie să parcurgem un traseu al învățării în școala iubirii lui Hristos, căci despărțiți de El nu putem face nimic.

 „Rămâneți în Mine, și Eu voi rămâne în voi. După cum mlădița nu poate aduce roada de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa, nici voi nu puteți aduce roadă, dacă nu rămâneți în Mine. Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine, și în cine rămân Eu, aduce multă roadă; căci despărțiți de Mine, nu puteți face nimic”  (Ioan 15: 4-5).

Marilena Mihailescu

 

 

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button