Predică: Omul care a început bine, dar a sfârşit rău

In Predici
Luigi Mitoi

O vorbă românească înţeleaptă spune că “ziua bună se cunoaşte de dimineaţă”. Aceasta înseamnă că cine începe bine, va termina pe măsură. Chiar dacă, de obicei, este aşa, din nefericire sunt multe excepţii. Una dintre ele este tânărul bogat din Evanghelia după Marcu 10:17-7 al cărui nefericit exemplu poate vorbi pentru corectarea multor vieţi care, deşi au început bine, vor să sfârşească rău. Să privim împreună la exemplul lui.

1. A pus întrebarea care trebuia. Multe întrebări frământă vieţile oamenilor, în legătură cu lucurile materiale, poziţia, familia, pasiunile… Tânărul bogat a pus întrebarea care trebuia: “Ce bine să fac să am viaţă veşnică?” Această întrebare trădează interesul său pentru propriul suflet, sensibilitate pentru Dumnezeu şi pasiune pentru cer. Este o întrebare înţeleaptă, matură, folositoare – este întrebarea care trebuie. Atunci când auzi pe cineva punând această întrebare, ştii că el va deveni mântuit şi Dumnezeu îl va duce în slavă. El a pus această înţeleaptă întrebare după ce a îngenuncheat înaintea lui Isus, cu o atitudine plină de respect şi reverenţă. Ce bine a început!

Ce întrebări frământă vieţile oamenilor astăzi? Oricum, cei mai mulţi, din nefericire, nu se gândesc la viaţa veşnică.

2. A adresat-o cui trebuia. Atunci când avem întrebări, încercăm să le punem celor mai capabile persoane pe care le cunoaştem. Tânărul bogat a avut o întrebare care viza dimensiunea spirituală a vieţii şi, deşi avea acces la teologiile vremii datorită poziţiei şi bogăţiei lui, el a ales să pună această întrebare lui Isus. Cine este mai competent să răspundă la o întrebare despre cer, decât Cel care a făcut cerul şi este Stăpânul lui? Cine iubeşte mai mult oamenii şi doreşte fericirea lor, mai mult decât Acela care i-a creat şi se implică în existenţa lor? Dintre toate persoanele cărora li se putea adresa, el a adresat întrebarea cui trebuia – Regelui Isus Hristos.

Cui pun oamenii întrebările lor astăzi? Oricum, cei mai mulţi, din nefericire, nu se consultă cu Dumnezeu.

3. A primit răspunsul care trebuia
. Deseori în viaţă greşim pentru că urmăm răspunsul greşit la întrebările pe care le punem. Din fericire, tânărul bogat a primit răspunsul corect, răspunsul care trebuia. Răspunsul este complet şi competent, reţeta perfectă. A pus întrebarea care trebuia, a adresat-o cui trebuia şi a primit răspunsul care trebuia. A început foarte bine, avea toate motívele să creadă în succes. Şi totuşi…

4. N-a fost gata să ia decizia care trebuia. Este ciudat că totul merge bine până aproape la sfârşit, când bărbatul acesta eşuează, nefiind în stare să ia decizia care trebuia. Ce paradox! Are interes pentru propriul suflet, pune întrebarea cea mai importantă pentru sufletul său, o adresează Celei mai competente Fiinţe din lume, primeşte un răspuns care exprimă iubirea şi grija lui Dumnezeu şi acum, când totul era aproape rezolvat… falimentează. Cât de mult a greşit acest om! Începe bine, manifestând interes pentru veşnicia lui, are încredere în competenţa Mântuitorului venind la El pentru răspuns, primeşte răspunsul potrivit şi, când mai avea doar un pas… se întoarce înfrânt.

Câţi oameni astăzi vin la biserică, ascultă predici care răspund întrebărilor lor, recunosc că Dumnezeu le-a vorbit şi se opresc în faţa deciziei de a-L urma pe Domnul, decizie pe care nu sunt în stare s-o ia. Care sunt întrebările obişnuite ale oamenilor astăzi? Cu cine se consultă ei pentru problemele importante din viaţa lor? Ce sfaturi primesc ei ca răspuns la întrebările lor? În ce masură urmează ei aceste sfaturi?

Omul bogat a început bine, dar a sfârşit rău. Din nefericire, sunt şi astăzi oameni care repetă trista experienţă a tânărului bărbat. Dacă eşti unul dintre ei, ce întrebări te frământă? Cui le adresezi? Ce răspuns primeşti? Ce faci cu răspunsul? Dacă eşti unul dintre ei şi ai avut harul să înţelegi că cea mai importantă întrebare este ,,ce să fac ca să devin mântuit?”, dacă ai avut harul să pui această întrebare Domnului Isus, dacă ai avut harul să primeşti drept răspuns îndemnul la pocăinţă, te rog nu te opri, nu te întoarce înapoi de la capătul drumului, ci hotărăşte-te să-L urmezi pe Domnul. Unde te întorci? Pentru ce te întorci? La ce te întorci? Ceea ce cauţi de-o viaţă este la un pas, este în răspunsul primit de la Isus, este decizia de a-L urma pe El. Lasă-te în mâna Domnului, acolo este locul tău, lasă-L pe El în inima ta, acolo este locul Lui. Indiferent cum ai început, Dumnezeu te invită să sfârşeşti bine, să sfârşeşti cu El, să sfârşeşti la El.

Autor: Luigi Miţoi

You may also read!

Salutări din Etiopia – familia Pașcalău

ZILE DE SĂRBĂTOARE Nu de multe ori ne-am pus straie de sărbătoare de când suntem pe câmpul de misiune,

Read More...

Meditaţie – 07.01.2018

„Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18:20)

Read More...

10 calităţi ale unui lider înţelept, de Bebe Ciausu

Dacă acţiunile tale îi inspiră pe alţii să viseze mai mult, să înveţe mai mult şi să facă mai

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

© 2010 - 2017 Total Schimbat.ro |Termeni si Conditii

Aboneaza-te la Total Schimbat.ro