Nu numai în America Latină numărul creștinilor evanghelici a crescut în mod frapant. De asemenea, în China există un fenomen similar unde a crescut și numărul de catolici care au ajuns la 14 milioane de adepti, și numărul creștinilor evanghelici a ajuns la 40 milioane, potrivit unui studiu recent făcut de Universitatea din Shanghai. Pe lângă aceste cifre se adaugă un număr necunoscut, dar mare de creştini din “biserici subterane”.
În 1949, înainte de venirea la putere a Partidului Comunist, au existat 3 milioane de catolici si 300.000 de protestanţi, un raport de zece la unu. Acum, deşi catolicismul a crescut clar, protestantismul a făcut un adevărat “boom”, cu 14 de milioane de catolici şi 40 milioane de protestanţi astăzi.
Acestea sunt datele unui studiu sociologic efectuat recent de către Normal University of East China din Shanghai, o universitate necreștină. După acest procent de creştere, este evidențiat faptul că catolicismul a crescut în 60 ani, cu un procent de 466%. Numărul de creştere potestanților în aceeaşi perioadă este mai mare, mai mare de 13.000 %.
Alte studii arată că, de asemenea, o mare parte a creştinilor protestanţi şi catolici, care sunt în China trebuie să trăiască credinţa lor în secret, astfel încât cifrele ar putea fi chiar mai mare. Timp de decenii, majoritatea creştinilor Chinei se întâlneau în “biserici subterane” cunoscute și sub numele de “biserici de casă” pentru a evita să atragă atenţia, de teama de a fi arestat şi acuzat de “tulburarea ordinii publice.” Deşi este din ce în mai vizibilă manifestare publică a credinţei creştine în populaţia Chinei şi aceste temeri sunt încă sunt, și doar parţial au dispărut.
Dar graniţele dintre ceea ce este legal şi ceea ce nu este, sunt în continuă schimbare. De exemplu, o biserică nouă sau şcoala duminicală ar putea fi permisă astăzi, şi mâine să fie interzisă, deoarece autoritatile locale au posibilitatea de a interpreta legile care guvernează aceste adunări religioase.
Astfel, situaţia de persecuţie a credinţei creştine în China rămâne într-o stare de incertitudine, din moment ce nu există o politică reală a libertăţii religioase, deşi unele linii deschise, cum ar fi de acţiune a Partidului Comunist. Cel mai recent caz care ilustrează acest lucru când a fost Congresul Pentru Evanghelizarea Lumii – Lausanne 3 – Cape Town 2010, deşi organizatorii au invitat 200 de lideri creştini chinezi, guvernul nu le-ar permite să participe.
Sursa: StiriCrestine.Ro