ArticoleBisericaPersecutiiRugaciune

Nigeria: Creștinii, în centrul violenței islamiste

foto: opendoors.de

Răpirile de preoți sunt în creștere

(Open Doors, Kelkheim) – La sfârșitul lunii iulie, Observatorul pentru Libertatea Religioasă în Africa (ORFA) a publicat o investigație curentă asupra atacurilor islamiștilor din Nigeria. Cu puțin timp înainte, cei doi preoți catolici John Mark Cheitnum și Denatus Cleopas fuseseră răpiți de oameni înarmați în Lere (statul Kaduna) din Nigeria; Cheitnum a fost ucis în aceeași zi.

„Creștinii afectați în mod disproporționat”

Observatorii, analiștii și factorii de decizie politică au avertizat de ani de zile că insecuritatea Nigeriei este în creștere, civilii care se confruntă zilnic cu crime și răpiri. Datele compilate în prezent de ORFA documentează o creștere a atacurilor violente asupra civililor în toată Nigeria pe o perioadă de doi ani (1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2021), defalcate pe state, printre altele. Autorii afirmă că în cadrul acestei tendințe, „creștinii au fost afectați în mod disproporționat de crimele legate de atacurile Boko Haram, ISWAP, oameni înarmați Fulani și „bandiți””. Frans Veerman, directorul grupului de cercetare World Watch de la Open Doors, explică că raportul este și mai mare atunci când se ține cont de procentul de creștini din populația statelor afectate.

Creșterea recentă a numărului de răpiri de preoți catolici, văzută ultima dată pe 15 iulie, se potrivește cu rezultatele alarmante ale raportului. În timp ce John Mark Cheitnum a fost ucis în aceeași zi, Denatus Cleopas a reușit să scape. Potrivit organizației catolice de ajutor Church in Need, aceasta a fost a șaptea răpire de preoți doar în ultima lună.

Atacurile vizate aparent în timpul sezonului de semănat și recoltare

Raportul ORFA detaliază numărul de ucideri și răpiri ale creștinilor, musulmanilor și adepților unei religii tradiționale africane, precum și ale oficialilor de securitate și agresorilor din zonele și statele geopolitice ale Nigeria.

Deși multe acte de violență nu sunt raportate și cifrele sunt probabil doar vârful aisbergului, cercetătorii au înregistrat cel mai mare număr de victime printre creștini și musulmani: 3.613 creștini nigerieni au fost uciși pentru credința lor în 2020, comparativ cu 4.303 în 2021. Numărul de musulmani uciși în ambele perioade de raportare este de 1.005, respectiv 1.230.

Una dintre principalele constatări ale raportului este că cele mai multe atacuri fatale au loc în timpul sezoanelor de semănat și recoltare. Drept urmare, atacurile „au un impact mai mare asupra vieții victimelor decât atacurile din orice alt moment”, potrivit autorilor. Și mai departe: „Această constatare întărește suspiciunea că atacatorii urmăresc să-și omoare sau să înfometeze victimele, în special pe creștinii din nordul Nigeriei”.

Jo Newhouse, purtătorul de cuvânt al Open Doors Africa Subsahariană, a declarat: „Ciclul violenței din Nigeria necesită acțiuni urgente din partea comunității internaționale. Comunități întregi au fost traumatizate și dezrădăcinate, mulți creștini sunt în disperare. Situația amenință însăși existența acestei națiuni.”

În indicele mondial al persecuției din 2022, Nigeria ocupă locul 7 printre țările în care creștinii sunt cel mai persecutați pentru credința lor.

Vă rugăm să vă rugați pentru creștinii din Nigeria!

  • Rugați-vă pentru vindecare și mângâiere prin intervenția lui Dumnezeu pentru toate victimele atacurilor violente și familiile lor.
  • Rugați-vă ca raportul actual să fie ascultat de factorii de decizie și să aibă un impact concret, astfel încât violența să scadă.
  • Rugați-vă ca Isus să-și întărească biserica pentru a supraviețui focurilor persecuției.
  • Rugați-vă ca creștinii să experimenteze prevederile lui Dumnezeu: să poată fi aduse recolte și să fie celebrate slujbe, astfel încât bisericile să poată fi reînviate.
Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button