Apare subit, neașteptat și neanunțat, dar strică bucuria prezentului. Avem păreri diferite. Gândim diferit. Vedem același lucru din mai multe unghiuri. Uneori este greu să înțelegem ce anume îl supără pe celălalt. Pentru noi un lucru este bun și nu înțelegem de ce lui i se pare rău. Suntem diferiți. Și poate nici unul, nici celălalt nu are o problemă. Perspectiva fiecăruia este corectă într-o anumită măsură. Avem o sensibilitate diferită la același lucru. Suntem ființe fragile la nivelul sufletului și al sentimentelor, încât mă întreb… cine ne va putea înțelege pe deplin? Cel care ne-a creat. Da, El și numai El ne știe și înțelege frământările atunci când ceilalți nu ne înțeleg. David exprimă atât de sugestiv mâhnirea prin psalmii săi.
„Pentru ce te mâhnești, suflete, și gemi în lăuntru meu? Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși Îl voi lăuda” (Psalmul 42:5).
„Sunt foarte amărât: înviorează-mă după Cuvântul Tău!” (Psalmul 119:107).
Nu știu de care latură a conflictului te afli, dar pot să îți spun că, de oricare parte te-ai afla, ai ceva de făcut. Poate ești acela care i-ai greșit semenului tău sau poate că el ți-a greșit. Caută împăcarea. Nu ține supărarea. Semnul maturității spirituale este căutarea restabilirii legăturii păcii între voi doi.
Uneori din grabă, lipsă de înțelepciune și chibzuință, putem reacționa greșit și să rănim astfel cugetul fratelui nostru…
Dacă ți s-a greșit, iartă și nu mai zăbovi. Și tu ai fost iertat, așa că de ce să ții o supărare doar pentru că nu-ți poți stăpâni mânia și dorința de a-ți vedea dreptul împlinit? Îți amintești pilda datornicului? Căruia i s-a iertat datoria de către stâpân, dar el nu a iertat celui ce-i era dator? Aceeași morală se aplică și pentru noi. „Și tot așa vă va face și Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său.” (Matei 18:35).
Poate ți s-a greșit din neștiință. Cu atât mai mult să ierți. Și chiar dacă voit ți s-a greșit, tot trebuie să ierți. Gândește-te la Domnul Isus, care a suferit pe cruce și, în culmea chinului Său, a putut să Se roage, spunând despre cei care Îi făceau rău: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” Crezi că ție ți s-a greșit mai mult?
Ia atitudinea de rob al Domnului, dacă vrei să Îi slujești: „Robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toți, în stare să învețe pe toți, plin de îngăduință răbdătoare, să îndrepte cu blândețe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința ca să ajungă la cunoștința adevărului; și venindu-și în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinși ca să-i facă voia” (2 Timotei 2:24-26).
Astfel dar, orice situație care ar aduce conflict în viața ta ar putea fi rezolvată în ceea ce ține de tine. Nu îți pierde pacea. Conflictul este inamicul numărul unu al pierderii păcii din inima ta. Iartă, caută împăcarea, lasă jos orgoliul și urmează exemplul Celui despre care spui că Îl iubești și care a spus că „cel ce vrea să fie cel dintâi, trebuie să fie cel din urmă și slujitorul tuturor.”
Simona Mihăescu