BisericaExternePersecutiiStiri

O nouă intervenție divină în viața creștinei din Pakistan, acuzată de blasfemie

Asia Bibi poate părăsi Pakistanul deoarece curtea a respins contestarea achitării sale

foto: india.com

Curtea Supremă din Pakistan a respins cererea islamiștilor ca achitarea Asiei Bibi să fie revocată. Creștina condamnată anterior pentru blasfemie este liberă să părăsească țara și să se alăture fiicelor ei, în Canada.

Marți, 29 ianuarie, când a fost pronunțată hotărârea, președintele Curții Supreme de Justiție, Asif Saeed Khosa, a menționat că petiționarii nu au dovedit că membrii Curții ar fi făcut vreo greșeală în octombrie 2018, când au luat decizia de a o exonera pe Bibi.

În schimb, șeful Curții Supreme a indicat discrepanțele dintre mărturiile celor care au formulat opoziția. „Există o diferență clară între declarațiile tuturor martorilor, și totuși țineți în loc tot Pakistanul și vă întrebați de ce nu obțineți ce doriți”, a afirmat el în timpul unei audieri.

Bibi a fost acuzată inițial de blasfemie împotriva profetului Mahomed în iunie 2009, în timpul unei neînțelegeri cu o femeie musulmană din cauza unui pahar cu apă. În luna noiembrie 2010, a fost condamnată la moarte. Anul trecut, în 31 octombrie, Curtea Supremă a anulat condamnarea și a achitat-o pe Bibi.

Achitarea Asiei Bibi a fost un câștig pentru minoritățile din țara majoritar musulmană, în special pentru creștini, însă hotărârea a condus la proteste organizate în întreaga țară de către partidele islamiștilor radicali, conduși de Khadim Hussain Rizvi, liderul grupului Tehereek-e-Labbaik. Partidul a cerut Curții să anuleze achitarea lui Bibi și să o condamne la moarte prin spânzurare.

Pe fondul amenințărilor cu moartea formulate împotriva judecătorilor, apelurilor de revoltare împotriva comandantului armatei și violențelor în masă, guvernul a acceptat să îi interzică Asiei Bibi să părăsească țara până când a fost depusă o petiție de a-i fi revizuit cazul.

Creștina a stat ascunsă începând din toamna trecută, atunci când i-a fost pronunțată achitarea. Conform rapoartelor publicate, două dintre fiicele ei au plecat din Pakistan în Canada și speră că mama lor li se va alătura acolo.

Deși conducerea formațiunii Tehereek-e-Labbaik, inclusiv Rizvi, se află în închisoare ca urmare a represiunii guvernului împotriva grupului, Allama Shafiq Ameeni, cel care îi ține locul liderului, a afirmat, într-o declarație video, făcută marți, că respinge hotărârea Curții de a o elibera pe Bibi.

„Profetule Mohamed, îți cerem iertare. Ne este rușine azi că o blasfematoare (Bibi) este vie într-o țară creată în numele islamului”, a spus el. „Judecătorii, conducătorii au produs o mare durere milioanelor de iubitori ai profetului.” În urmă, Allama Shafiq Ameeni i-a chemat pe cei care îl sprijină să ia străzile cu asalt, protestând împotriva „deciziei nedrepte”, așa cum a numit-o el. Totuși, islamiștii nu au organizat proteste în masă imediat după pronunțarea verdictului.

Între timp, președintele Curții Supreme de Justiție, Asif Saeed Khosa, i-a întrebat pe islamiștii de la tribunal, după ce pronunțarea deciziei de a o achita pe Bibi a fost pronunțată, iar unii au devenit violenți, dacă judecătorii sunt în pericol de a-și pierde viețile în momentul în care fac dreptate. „Dacă un judecător afirmă că o mărturie nu este credibilă, nu acceptați verdictul fiindcă nu e în favoarea voastră?” Unii percep verdictul ca o discreditare a statului de țară musulmană pe care îl are Pakistanul.

Pe de altă parte, mulți cetățeni ai Pakistanului, între care musulmanii moderați, au văzut respingerea petiției drept un câștig pentru drepturile omului. În același fel, comunitatea creștină, reprezentând 2% din cele 204 de milioane de locuitori ai Pakistanului, a răsuflat ușurată, deși conștientă că starea lucrurilor din țară s-ar putea schimba. Wilson Chowdry, președintele organizației creștine British Pakistani Christian Association, a remarcat că „eliberarea ei (a Asiei Bibi) este un pas uriaș în progresul egalității și al justiției în Pakistan”.

Sursa: www.religionnews.com

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button