ExternePoliticStiri

Curtea Supremă din Pakistan a achitat o creștină catolică ce fusese condamnată la moarte

foto: basnews.com

Curtea Supremă din Pakistan i-a redat Asiei Bibi viața și libertatea când a decis să anuleze condamnarea care a fost semnată în 2010, pe motivul că ar fi încălcat legile antiblasfemiei.

După ce șeful Curții Supreme a anunțat verdictul, Bibi a exclamat la telefon: „Nu-mi vine să cred ce aud! Voi fi eliberată? Chiar îmi vor da drumul?”, potrivit AFP News.

Bibi a fost condamnată la moarte în urma unui incident din anul 2009, în care a fost acuzată că l-ar fi ofensat pe profetul Mahomed. Bibi lucra în agricultură și i s-a cerut să scoată apă dintr-o fântână. Cei de la CNN au relatat că două colege au refuzat să bea apă din recipient pe motivul că, fiind creștină, atingerea ei a făcut găleata necurată. S-a ajuns la o discuție în care se spune că Bibi l-ar fi insultat pe profetul Mahomed. În urmă, a fost reclamată unui cleric musulman.

O curte de justiție a condamnat-o la moarte în 2010. Curțile inferioare au respins apelurile Asiei Bibi, dar, în 2015, Curtea Supremă a acceptat să-i reanalizeze cazul.

Legea blasfemiei din Pakistan generează controverse în mod continuu. Organizațiile care luptă pentru drepturile omului și-au exprimat nemulțumirile în privința legii, argumentând că a fost folosită inițial împotriva minorităților și jurnaliștilor care îi critică pe unii dintre cei mai influenți clerici.

Și în teritoriul Pakistanului se resimte conflictul aprins de această lege. În 2011, Mumtaz Qadri era bodyguardul politicianului Salman Taseer. Când Qadri l-a auzit pe Taseer criticând legea blasfemiei și cerând eliberarea Asiei Bibi, l-a împușcat mortal pe cel pe care ar fi trebuit să îl apere.

Gruparea islamică Tehreek-e Labbaik a promis că va protesta în stradă în cazul în care Curtea Supremă ar anula sentința. La începutul acestui an, o organizație media aflată de partea grupării i-a sugerat Curții „să se gândească foarte bine înainte de a lua o decizie”.

Creștinii pakistanezi s-au bucurat pentru eliberarea Asiei Bibi, dar își fac griji din pricina posibilității apariției unor represalii. Organizația Open Doors a relatat spusele unui creștin în urma auzirii verdictului: „Rugați-vă pentru Pakistan. Viitorul situației din țară e neclar. Mă aflu la locul de muncă și văd cum militarii vin să asigure securitatea. Rugați-vă pentru mila Domnului, pentru înțelepciune și pentru ca Domnul să lucreze în mod minunat în țară.”

Open Doors, o organizație care susține cauzele creștinilor persecutați din lumea întreagă, s-a bucurat la vestea că Bibi a fost eliberată. Un purtător de cuvânt al organizației a declarat următoarele: „Am respirat ușurați aflând că judecătorii Curții Supreme au renunțat la acuzațiile împotriva Asiei Bibi, acuzații care se bazau pe identitatea creștină și pe false învinuiri adresate acesteia. Decizia ne oferă speranța că Pakistanul va face pași suplimentari pentru a crește nivelul libertății religioase și al drepturilor omului”.

Ashiq Masih, soțul Asiei Bibi, s-a bucurat nespus la vestea exonerării și a eliberării soției: „Suntem foarte fericiți! Ce veste minunată!” Conform Agenției Catolice de Știri, acesta a adăugat: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a auzit rugăciunile, atât ale noastre, cât și ale atâtor oameni care au dorit eliberarea Asiei Bibi în timpul acestor ani de neliniște și de suferință”.

Tradus de la sursa: www.christianheadlines.com

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button