BisericaMisiune

Salutări din Etiopia – familia Pașcalău

ZILE DE SĂRBĂTOARE

Nu de multe ori ne-am pus straie de sărbătoare de când suntem pe câmpul de misiune, dar în ultimele două luni am avut parte de zile deosebite împreună cu colegi și prieteni din Etiopia. Am fost părtași la nuntă, la botez, la o zi dedicată mulțumirii în cadrul organizației de misiune, la o zi de sărbătoare internațională la școala unde merg copiii noștri și la o zi de sărbătoare națională organizată de Ambasada României în Etiopia.
Prin toate evenimentele pământești prin care trecem, știm că suntem mireasa Domnului Isus Cristos, și că va veni o zi, când o mare gloată din orice neam… și de orice limbă, îmbrăcată în haine albe va sta în picioare înaintea Scaunului de Domnie și înaintea Mielului (Apocalipsa 7:9).

SĂRBĂTOAREA NUNȚII, ÎN MIJLOCUL POPORULUI ȘEKKACIO

Prima nuntă la care am participat în Etiopia a fost în toamna anului 2011, pe când locuiam la Mașa. Vicepreședintele Sinodului din zona Ilubabor, ne-a făcut onoarea să ne invite la nunta lui. Ca să ajungem la locul unde era nunta ne-am pornit de dimineață și am călătorit patru ore cu mașina (85 km). Primul popas l-am făcut la Sinod, ca să ne întâlnim cu mirele. Văzând mulțimea de oameni răsfirată pe bănci și pe iarbă, noi am crezut că am ajuns la nuntă. Ne-au servit imediat cu mâncare și ne-au poftit în casa unde se afla mirele. După un timp de părtășie ne-am îndreptat cântând,  împreună cu tot alaiul, înspre casa miresei.

Când am ajuns acolo erau așa de mulți oameni încât am așteptat o vreme în stradă, până să reușim să înaintăm și să ne așezăm sub banani la umbră. Ne uitam uimiți în jur la valul alb de oameni înfășurați cu eșarfe tradiționale, la panglicile de hârtie albă care atârnau printre banani, la iarba verde care era aruncată din belșug peste pământul pietros și la coliba întunecată din care a ieșit o mireasă nespus de frumos gătită, însoțită de domnișoare de onoare îmbrăcate în alb.

Și, chiar dacă stăteam pe lemne, ne-am bucurat de o masă bogată, de ceremonia cafelei, și de multe, multe cântări în care era preamărit Dumnezeu. Eram convinși că suntem în toiul nunții, dar nu, de acolo ne-am dus la biserică, unde a avut loc cununia religioasă. Când am ieșit din biserică era deja trecut de ora patru, și pentru că noi aveam un drum lung de făcut, iar la șase se făcea întuneric, am salutat mirii și am mers spre casă.

Sărbătoarea nunții, în Addis Abeba

În această toamnă, am fost invitați la nuntă de către Simret și Muse, doi colegi etiopieni din organizația de misiune. Cununia religioasă a fost la biserică, unde fără nici o umbră de concurență, au fost două perechi de miri în același timp. Apoi sărbătoarea nunții a avut loc la cantina unei universități creștine din Addis Abeba. O sală mare, cu boltă, în care încet, încet pănă la ora șapte seara, s-au strâns trei sute de persoane.În urma tuturor au venit mirii, întâmpinați de cântecele și strigătele de bucurie ale nuntașilor. După ce mirii și-au ocupat locul pe podium, ne-am rugat și, într-un mod organizat, nuntașii de la fiecare rând de mese se ridicau și mergeau în spatele sălii unde erau mesele întinse cu mâncare.

Ne-am luat farfuriile, ni le-am umplut din belșug cu mâncare tradițională, ne-am întors la masă și am mâncat cu mâna. După ce-am mâncat, mirele și mireasa au coborât de pe podium și a urmat momentul tortului. Dar nu acesta a fost cel mai special moment al nunții, ci atunci când mirele și mireasa înconjurați de un grup mare de prieteni s-au închinau înaintea lui Dumnezeu, cântând și mișcându-se cu capul plecat și cu brațele întinse în față, ca și cum ar oferi un dar legănat înaintea Domnului. Valuri, valuri de nuntași se adăugau grupului de închinători din jurul mirilor,  pe măsură ce alții se dădeau mai în spate și le făceau loc. Sărbătoarea a durat doar două ore, dar văzând bucuria închinării de pe fața mirilor și a nuntașilor, am simțit întradevăr că  nunta lor a fost în cinstea Domnului.

Sărbătoarea Mulțumirii

A patra joi din luna noiembrie, toți colegii de la organizația de misiune ne-am strâns pentru a-I mulțumi Domnului pentru ceea ce ne-a ajutat să realizăm în acest an. I-am mulțumit pentru proiecte de traducere a Noului Testament finalizate, pentru birouri construite și dedicate lucrării de traducere a Bibliei, pentru filmul Isus prezentat în limba maternă a diferitelor popoare din Etiopia, pentru manuale concepute și tipărite pentru școli din zona rurală și, nu în ultimul rând, pentru oameni care au slujit în lucrare, misionari și susținători, deopotrivă. Ne strângem să mulțumim, să mărturisim bunătatea lui Dumnezeu și să ne punem nădejdea în El pentru toate lucrurile.

Mai multe detalii despre familia Pașcalău si lucrarea pe care o desfasoara, gasiti aici

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button