Editoriale

Să ne uităm la rădăcina dependenţei

cCu ajutorul lui Dumnezeu fac scoala Aplicativă Ellel din Oradea și acesta e ultimul an. Săptămâna trecută am făcut cursul “Pași spre eliberarea din dependenţe” și am fost învăţaţi niște principii foate bune pe care vreau să le împărtășesc cu voi. Unul din ele, și cel mai principal este să ne uităm la rădăcina problemei, respectiv a dependenţei; să rezolvăm problema ce stă la bază și abia apoi ne ocupăm de dependenţa în sine și de multe ori “fructele” (adică dependenţele) se rezolvă rezolvând “rădăcina”. Lucrurile ce poate sta la baza depentenţelor sunt: alinarea unei dureri profunde, mângâierea unei nevoi profunde neîmplinite (de a fi iubit, etc), stima de sine scăzută, presinea anturajului, problemele și îngrijorările vieţii, comportamentul învăţat din familie (Proverbe 22:6, Efeseni 6:1-4), sistemul greșit de covingeri, căutarea semnificaţiei în viaţă. Alte cauze ale dependenţelor sunt: traumele și crizele (Isaia 61:1) fizice (accidente de mașină, fracturi, boli acute sau cronice), emoţionale (certuri, despărţiri, divorţ, pierdere), mentale (o serie de crize în familie, frică de excese, sărăcia), orice combinaţie de mai sus. Anxietatea (Matei 13:22) e o stare de neliniște, îngrijorare și nu ai pace, iar anxietatea generalizată poate fi exprimată ca o tendinţă de a fi pesimist sau depresiv, sau a te îngrijora continuu în ce privește viitorul. Plictiseala (Matei 5:6) vine dacă nu ai o direcţie clară în viaţă sau dacă nu ai niciun scop în viaţă; deseori persoana se simte obosită sau epuizată. Stresul/ încordarea (Matei 11:29) sunt sentimente de presiune, urgenţă, încordare, disperare, obligativitate, tensiune la serviciu sau acasă pe o perioadă mai lungă de timp, fără momente de destindere. Problemele medicale (Ieremia 17:14) pot aduce dependenţa de medicamentele prescrise de medici, iar cauza, în acest caz, este motivul pentru care au fost prescrise acele medicamentele. Și nu în ultimul rând păcatul genealogic sau moștenit (Exod 20:5-6, Ezechiel 18).

În faţa acestor probleme și cauze putem reacţioana în două feluri diferite, într-un mod greșit (nedumnezeiesc) și în unul (corect). În mod greșit putem reprima emoţiile (durerea în urma rănirii) în mod voit, putem nega durerea sau s-o ascundem (acoperirea cu ceva: cu durere fizică, alcool, droguri, mâncare). Reacţiile dumnezeiești în urma rănirii sunt: recunoște rana și durerea produse de rănire, pocăiește-te de reacţiile nedumnezeiești în urma rănirii, iartă-I pe cei ce te-au rănit, iartă-te pe tine însuţi pentru orice greșeală, găsește modalităţi corecte de exprimare a durerii cauzate de rană și dă-I Lui durerea, apoi roagă-L pe Dumnezeu să-ţi dea mângâierea Sa în locul durerii.

Urmâtorul articol va cuprinde tipurile de dependenţă și felul în care e bine să ne ocupăm de ele. Ca și concluzie vreau să spun ce zicea Jill Southern-Jones la curs: “Nu poţi să-i spui alcoolicului nu bea, că nu se poate opri, trebuie să pornești de la radăcină, să vezi din ce cauză bea, ce durere și prin ce traume a trecut, ce exemple a avut etc.” Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne elibereze de orice dependenţă și să ne lege tot mai mult de El. Amin!

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button