Editoriale

Gânduri din mijlocul furtunii (3)

gânduri din viaţa unui tânăr întemniţat în Japonia

prisonStiu ca lucrurile s-au schimbat inauntrul meu. Cand am fost in libertate, nu simteam nimic din toate astea.  Stiti de ce? Pentru ca puteam tine legatura cu voi foarte usor. Ti-am spus ca imi este dor sa citesc Biblia, dar este ceva ce ma ajuta: am memorat multe versete, pe care inca mi le amintesc. Am citit versete si din scrisoarea ta si din jurnal. Abia astept sa am Biblia personala si nu una imprumutata. Biblia a devenit practic prietenul meu, si inca unul foarte apropiat. Daca vreau sa stiu ceva, stiu exact unde sa caut in Biblia mea. Dupa aproape un an in inchisoare mi-am dat seama ca totusi este ceva bun. Este amuzant si ciudat, asa-i? Alexandr Soljenitin a scris in cartea “Arhipelagul Gulag” urmatoarele: “Simteam un imbold sa fac binele cand eram in inchisoare, intins pe saltea. Intr-un mod progresiv, acesta a descoperit in mine ca linia adevarului, care separa binele de rau  nu trece prin tari, nici prin clase sociale, nici prin partide politice, ci doar in inimile oamenilor, a tuturor oamenilor. Imi ingenunchez sufletul si o pot spune fara ezitare: Binecuvantata fie inchisoarea daca Tu esti parte din viata mea”

Stiu, stiu ca suna ciudat, foarte ciudat de fapt, dar fiti atenti. Cand eram liber, in fiecare zi “fugeam”, figurat vorbind, aici si incolo, fara sa cunosc unde ma indreptam. Eram mereu pe punctual de a face ceva, fara sa stiu exact ce. Eram in graba… si acum, va spun sincer, simt ca m-am oprit din acel alergat.

Toti din jurul meu imi spuneau ca ma cunosc, ca ei stiu cine sunt. Dar stiti care este partea cea mai trista aici? Nici eu nu stiam ce imi placea cu adevarat, nu stiam ce vroiam de fapt, nu stiam in ce directie ma indreptam si partea cea mai trista este ca nu stiam nici macar cine sunt.

Ei bine, momentul arestarii mele a fost momentul in care s-a spus “stop” alergarii mele si m-a pus in banca asteptarii si a meditatiei. Primul cuvant din versetul 10, pslamul 46 este “stop”, “opriti-va”. “Opriti-va si sa stiti ca eu sunt Dumnezeu: EU stapanesc peste neamuri, EU stapanesc pe pamant”

M-am oprit. Viata mea s-a oprit in acel moment si acum am timp sa vad cine sunt si ce vreau. De fapt, pslamul 46 este despre mine si despre viata mea. Dar sa va spun asta mai in detaliu. Nu stiam ce imi placea cu adevarat. Hai sa luam exemplu muzica. Stiti ce am aflat? Am aflat ca imi place vioara. Imi amintesc  ca tu obisnuiai sa canti la vioara. Ma insel cumva? Poate ca am mostenit asta de la tine. Aici, la tv si radio am auzit multe cantece cu vioara. Le-am gasit pe toate minunate, foarte frumoase si pure. Vioara face cantecul  special. Este ca si cum ai pune ceva condiment in mancare si ii dai un gust special mancarii, asa si vioara, ii da muzicii un sunet deosebit. Pot simti muzica, nu doar sa o aud. Nu stiu daca voi canta vreodata la vioara, dar este foarte frumos sa si asculti.

Alt exemplu sunt florile. Stim ca imi plac panselutele, dar am aflat ca imi plac si altele. Am vazut la tv, la cateva emisiuni despre gradini, cat de frumos poate arata o gradina daca este aranjata. Deci, am aflat ca imi place gradinaritul. Gradinaritul este un mod foarte frumos de a-ti pune in practica ideile, sentimentele si a aranja lucrurile frumos, in diferite forme. Cand eram in libertate, ma simteam captiv in libertate. Ma gandeam ca facand ceea ce eu faceam era lucrul cel mai potrivit. Aveam atat de multe petreceri, eram cu atat de multe fete. As fi vrut intr-un timp sa muncesc doar ca sa mai pot da petreceri, sa fac lucrurile mele obisnuite, sa merg… spre nicaieri. Oh, cate lucruri am pierdut traind asa. Practic traiam o minciuna. Lunile  dinainte de arest, au devenit un dezastru. Locuinta mea era o mizerie. Nu aveam niciun plan pentru ziua de maine. De multe ori doar asteptam in fata calculatorului,  sperand ca va aparea ceva ce sa fac. Apoi, a  aparut in viata mea “fratele cel mare”, omul in care aveam incredere, care stia tot si descurca tot. Imi doream sa fiu ca “fratele meu mai mare”, pe care mi-l luasem drept model de viata. Acum, nu mai doresc deloc sa fiu ca el. Vreau sa fiu ca mine.

Am ajuns la concluzia ca toti oamenii in lumea asta asteapta ca celalalt sa–l (s-o) aprecieze, sa-l (s-o) caute. Si asta este motivul pentru care sunt atat de multe povesti triste.  De acum incolo vreau sa fiu cel care ii cauta si ii aprecieza pe altii. Stiu ca vei intelege corect care este gandul meu.

In inchisoare mi-am dat seama ca este foarte important ce lucrezi. Imi pare rau ca nu am devenit manager sau ceea ce ti-ar fi placut tie sa fiu. Intr-una din scrisorile mele am spus ca vreau sa lucrez cu oamenii. Chiar imi doresc asta, dar nu vreau sa fiu cineva important pe pamantul asta si nu vreau sa am bani multi. Sunt sigur ca iti amintesti una din discutiile noastre in gradina, cand eram acasa. Imi amintesc ca am spus: “In lumea asta este important sa ai mai multi bani decat prietenii tai, ca sa fii cineva!” Of, cat de mult ma inselam! Am aflat ceva foarte interesant in Biblie. Luca spune ca Isus a fost mai mult umil in fata Domnului si in fata oamenilor.

V- am spus ca primul cuvant in versetul 10 din psalmul 46 este “Stop”, “Opriti-va “. Urmatoarele cuvinte sunt “si sa stiti ca eu sunt Dumnezeu: EU stapanesc peste neamuri, EU stapanesc pe pamant”. Daca Dumnezeu este in controlul tuturor lucrurilor, nimic nu va fi asa cum vroiam eu, ci asa cum El vrea sa fie. Deci, vreau sa fiu cum vrea El sa fiu si sa fac ce vrea El sa fac. Vreau sa declar ca Pavel “pentru mine a trai este Hristos”. Traind ca Hristos este un model de viata neapreciat, nebinevenit in zilele noastre. De ce? Pentru ca Isus nu cauta putere si bani. Oamenii din zilele noastre cauta aceste lucruri. Sa traiesti ca Isus inseamna sa fii bun, sa-i ajuti pe altii si sa nu cauti interesele proprii. „Atata de mult timp cat un copil pe acest pamant este infometat, pentru ca banii sunt folositi pentru a crea arme si bombe, tot atata timp vreau si eu sa fiu infometat si inghetat!” (Sf. Francisc).

“Cand va veni Fiul omului in slava SA cu toti sfintii ingeri, va sedea pe scaunul de domnie al slavei Sale. Toate neamurile vor fi adunate înaintea Lui. El îi va despărţi pe unii de alţii cum desparte păstorul oile de capre; şi va pune oile la dreapta, iar caprele la stânga Lui. Atunci Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: „Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând, şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M-aţi primit; am fost gol, şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav, şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă, şi aţi venit pe la Mine.” Atunci cei neprihăniţi Îi vor răspunde: „Doamne, când Te-am văzut noi flămând şi Ţi-am dat să mănânci? Sau fiindu-Ţi sete şi Ţi-am dat de ai băut? Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit? Sau gol şi Te-am îmbrăcat?  Când Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă şi am venit pe la Tine?” Drept răspuns, Împăratul le va zice: „Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut.”  (Matei 25 : 31-40).

Asa vreau sa fiu eu. Asta este ceea ce vreau sa fac. Vreau sa fiu un om care incurajeaza si intareste pe cel slab! Modelul meu de viata este Hristos !

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button