Devotionale

Robia obiceiurilor adânc înrădăcinate

Metoda obişnuită în confruntarea cu păcatul inveterat este cea a atacului frontal, bizuindu-ne pe forţa voinţei  şi determinării noastre. Indiferent care e problema noastră – mânia, frica, ciuda, lăcomia, mândria, pofta – hotărâm să nu mai repetăm greşeala respectivă;  ne rugăm, ne luptăm, ne mobilizăm întreaga  voinţă împotriva ei. Dar toată lupta este în zadar şi ne trezim din nou degradaţi moral sau, mai rău încă, atât de mândri de neprihănirea noastră exterioară încât expresia „morminte văruite” este o descriere blândă a stării noastre.

Obiceiurile rele adânc înrădăcinate nu vor mai fi niciodată învinse prin puterea voinţei. În momentul în care simţim că putem reuşi şi dobândi victoria asupra păcatului  doar prin puterea voinţei noastre, atunci ne închinăm voinţei. Emmet Fox scria : „Încercând să te opui mental unei împrejurări neplăcute şi nedorite, o înzestrezi cu şi mai multă putere – putere pe care o va folosi împotriva ta şi în aceeaşi măsură îţi vei epuiza resursele.”Heini Arnold coinchide: „Atât timp cât credem că ne putem salva prin puterea propiei noastre voinţe, vom face doar ca răul din noi să devină mai puternic ca oricând.”

„Închinarea voinţei” poate produce o aparenţă de succes, pentru o vreme, dar prin „fisurile” şi „crăpăturile” vieţii, starea noastră interioară va ieşi, în cele din urmă, la suprafaţă. Isus descrie această stare când vorbeşte despre neprihănirea exterioară a fariseilor: „…din prisosul inimii vorbeşte gura… Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nechibzuit, pe care-l vor fi rostit” (Matei 12: 34-36). Deci, datorită voinţei, oamenii pot face o impresie bună pentru un timp, dar, mai devreme sau mai târziu, va veni un moment neprevăzut când le va scăpa un „cuvânt nechibzuit” care va dezvălui adevărata stare a inimii lor. Dacă suntem plini de compasiune, va ieşi la suprafaţă; dacă suntem plini de ciudă, şi acest lucru se va vedea.

Voinţa are acelaşi neajuns ca legea: nu se poate ocupa decât de exterior; este incapabilă să determine trasnformarea naostră interioară.

(Dsicipline spirituale – Richard J. Foster)

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button