Articole

Mântuirea descinde din harul lui Dumnezeu

Când vorbim despre mântuire începem cu un adevăr important, şi anume acela că un Dumnezeu suveran şi iubitor alege, fără vreun motiv evident, să-şi arate bunătatea faţă de oamenii nevrednici prin iertarea păcatelor lor. Acest act al iertării reprezintă o exprimare a harului lui Dumnezeu.

Era odată un băieţel orfan şi subnutrit, care mergea la o şcoală rurală, mare cât o cameră. Copiilor li se cerea să-şi lase pacheţelele cu mâncare şi hainele la intrare, de unde aveau să şi le ia la prânz. Într-o zi, un pacheţel a dispărut. Învăţătorul a întrebat cu severitate: „Cine a luat pacheţelul?” În cele din urmă, micul orfan a ridicat o mână slabă şi tremurândă. Luând o nuia de pe catedră, învăţătorul a ordonat băiatului să vină în faţă pentru a-şi primi pedeapsa. În timp ce stătea acolo vinovat, singur, plângând în tăcere cu capul plecat şi tremurând din tot corpul, tăcerea s-a aşternut peste ceilalţi copii. Deodată, un băiat voinic veni în faţă şi spuse învăţătorului: „Pedepsiţi-mă pe mine în locul lui!” În faţa clasei, el şi-a dezgolit spatele în locul băiatului orfan şi a plătit pedeapsa pentru încălcarea regulii. Compasiunea şi mila l-au determinat pe acest băiat să sufere pedeapsa destinată orfanului flămând şi neiubit. În cazul lui Dumnezeu, a fost vorba despre o dragoste mai mare, care L-a determinat să-Şi dea Fiul să fie pedepsit în locul oamenilor. Plătirea pedepsei în locul altuia reprezintă un mod de a arăta ceea ce Biblia numeşte „har”.

Harul este, pur şi simplu, o favoare nemeritată. În mântuire, harul este bunătatea cu care Dumnezeu acordă o favoare oamenilor nevrednici. Cei care au păcătuit merită doar judecată şi pedeapsă. Ei nu merită să primească iertare pentru neascultarea lor. Dumnezeu, însă, le-a arătat dragostea Sa trimiţându-L pe Hristos să moară în locul lor. În dragoste, El Şi-a trimis Fiul să plătească pedeapsa pentru păcatul lor, să-i elibereze de sub influenţa lui şi să-i scoată ca şi când n-ar fi păcătuit vreodată. Acesta este harul!

Viu în Cristos: Un studiu despre mântuire, David D. Duncan

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button